Fyra positiva tecken för klimatet

Undergången kan vänta. Lite utanför radarn syns en rad positiva tecken som trotsar profetiorna om en stundande klimatkatastrof.

Klimatmötet i Paris

Den 30/11-11/12 samlas ledare för världens länder till den gigantiska klimatkonferensen COP21 i Paris. FN är arrangör och mötet anses särskilt viktigt eftersom världens länder ska enas om ett nytt, bindande globalt klimatavtal som ska gälla till 2020. Huvudfokus är att minska och till slut helt avskaffa koldioxidutsläppen.
Mötet i Köpenhamn 2009 blev ett fiasko men sedan dess anses stora utsläppsländer som Kina och även USA ha svängt till en mer “grön” och avtalsvänlig attityd.

När istäckena smälter i sådan omfattning att världskartorna får ritas om, livet i världshaven står inför kollaps och mänskligheten hotas av en större katastrof än när Nazityskland och det kejserliga Japan drog igång andra världskriget – nog är det så man bara vill stänga av?
Nyheterna om de globala klimatförändringarna, orsakade av våra egna utsläpp, är ju så deprimerande nattsvarta och tar liksom aldrig slut.
Aktade klimatforskare som Johan Rockström talar med desperation om 2015 som “mänsklighetens mest avgörande år, någonsin” och i så fall har vi ju inte så värst många dagar kvar på oss att rädda planeten från totalt miljöhaveri.
Tyvärr kör kampen mot klimatförändringarna hela tiden fast, verkar det som, i myriarder av komplikationer när alla länder i hela världen ska komma överens om att få ner utsläppen. Vilket de inte gör. Så – godnatt!
Fast vänta ett tag.
Det kan låta helknäppt, men kanske bör man trots allt vänta med att dra ner rullgardinen ett litet tag till.
Utanför radarn pågår nämligen en utveckling med en rad positiva nyheter på klimatfronten. Eller, för att vara
exakt, klimatnyheter som inte är fullständigt katastrofala utan gör att man åtminstone anar strimman av ett hopp.
Faktum är exempelvis att utvecklingen av solceller och förnybar energi fullständigt exploderar. Visionen om en helt utsläppsfri energiförsörjning skulle till följd av den rusande tekniska utvecklingen kunna bli verklighet i en majoritet av världens länder till 2050, säger Em Petersson, expert på klimatfrågor inom Greenpeace.
– Det gör mig hoppfull – min uppfattning är att klimatfrågan nu mest handlar om politisk vilja. För framtidens teknik är redan här.

Här är fler hoppingivande tecken på klimatområdet:

Koleldningen minskar

För första gången sedan 1978 minskar utsläppen från kolkraftverken i växthusvärstingen Kina, fem–tio år tidigare än vad optimisterna tidigare trodde var möjligt. Orsaken är främst en ekonomisk inbromsning, men också massiva satsningar på sol- och vindenergi.
Världstvåan i utsläppsligan, USA, har också dragit ner kraftigt på kolförbrukningen – minus 21 procent bara sedan 2009. På mindre än tio år har över 200 kolkraftverk slagit igen och ersatts med främst naturgas, som bara orsakar hälften så stora växthusutsläpp.
Även inom EU sjunker kolförbrukningen stort och ligger nu 44 procent lägre än 1990, medan andelen sol och vind ökar. EU:s totala växthus-utsläpp har sjunkit med nästan en femtedel. Och för första gången på 40 år låg de globala växthusutsläppen från energiförsörjningen stilla 2014, trots tillväxt och ökad konsumtion.

De smarta lampornas segertåg

Skiftet mot energisnål belysning som LED-lampor hör till de mest effektiva sätten att få ner koldioxidavtrycken från hem och arbetsplatser. Priserna på LED-lampor sjunker snabbt. Storstäder från San Fransisco till Köpenhamn byter till smart gatubelysning som bara drar bråkdelar av den energi som krävs för de konventionella glödlampor som nu fasas ut efter att ha hängt med sedan Thomas Edison uppfann dem för 130 år sedan.  I USA beräknas LED-revolutionen redan spara lika mycket energi som årsförbrukningen i 20 miljoner hem.

Bränslesnålare bilar

På tre år har antalet elbilar på jordens vägar nästan fyrfaldigats till 750 000 stycken. Batterierna blir hela tiden både kraftfullare och lättare, samtidigt som ny teknik och lättviktsmaterial skapar förutsättningar för supersnåla bensinbilar som drar så lite som en deciliter milen.

Förnybara energikällor

Kina genomför nu en massiv satsning på förnybara energikällor, inklusive en fyrdubbling av solkraften och fördubbling av vindkraftskapaciteten, och förklarade nyligen att dessa “gröna” källor ska svara för minst en femtedel av landets energiförsörjning om femton år.
Nya beräkningar visar att Kinas totala utsläpp av växthusgaser vänder neråt redan 2025, fem år tidigare än vad landets ledare Xi Jinping lovade i fjol – ja, enligt vissa rapporter väntas en dramatisk utsläppsminskning ännu tidigare, något som i så fall kan begränsa den globala uppvärmningen till de två grader Celsius som enligt forskarna är gränsen för vad planeten tål.
Över 40 procent av alla nya kraftverk som byggs i Kina drivs av förnybara energikällor, medan siffran för EU-
regionen är hela 78 procent.
Det går – förstås – att resa massor av invändningar och frågetecken mot nästan allt ovanstående.
Elbilarnas smutsiga lilla hemlighet är att de inte alls är särskilt rena om de laddas med el från koleldade kraftverk. Energisnålare lampor kanske bara leder till att folk tänder många fler.
– Jag tycker ändå det är viktigt att man ser ljuspunkterna. Det råder ingen tvekan om att vi står inför jättestora utmaningar på klimatområdet, men när jag ser utvecklingen på exempelvis solcellsområdet, den snabba utfasningen av kol på många håll och – inte minst – människors stora engagemang gör det att jag känner visst hopp, säger Em Petersson.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top