Lämna aldrig din hund i bilen

Varje sommar ser vi flämtande hundar som lämnats ensamma i varma bilar av sina ägare. Och varje år är det hundar som inte klarar av påfestrningen utan dör av värmen.

Så gör du vid värmeslag

Börjar din hund andas snabbt och tungt, blir förvirrad och kanske svimmar måste du agera. Gör så här:

  • För omedelbart in hunden i skugga eller svalkan inomhus
  • Sänk kroppstemperaturen genom att spola av hunden med vatten och fläkta den
  • Se till att hunden dricker ordentligt
  • Linda in hunden i kalla våta handdukar
  • Ta kontakt med veterinär!

Semestertider innebär för många hundägare bilresor, både inom och utanför Sveriges gränser. När bilen är fullpackad och hunden placerad längst bak i lastutrymmet glöms det ofta bort att luften i bilen inte har samma möjlighet att cirkulera. Lika så tänker vi inte på den sol som strålar rakt genom den stora bakrutan.

Hundar svettas inte som oss människor och blir enkelt överhettade. Oavsett om det är tidigt på dagen, molnigt ute och en temperatur under 25 grader kan det snabbt bli mycket varmt i bilen.

Som tabellen visar blir det olidligt varmt i bilen även om den står i skuggan, om bakluckan står på glänt eller när fönstren är nedvevade. Om du måste lämna hunden en kort stund i bilen, tänk på att solen förflyttar sig snabbt och bilen som nyss stod i skuggan plötsligt kan stå mitt i solen. Bind heller aldrig fast din hund i dragkroken eller kofångaren på bilen. Oavsett hur bra minne du tror dig ha, är olyckan enkelt framme om du snabbt måste köra iväg.

Lämna aldrig din hund i bilen

Då våra fyrbenta vänner saknar svettkörtlar tål de inte hög värme under lång tid utan att få värmeslag. Om du har otur kan din hund drabbas av livshotande skador.

Extra känsliga hundar

Valpar och gamla hundar är vanligtvis extra känsliga. Även trubbnosiga hundar, samt sådana med övervikt, tjock päls eller hjärtsjukdomar kan vara känsligare än andra. Tänk på att alltid ha vatten och skugga tillgängligt för din hund!

Vad säger lagen?

Du som lämnar ditt djur i en varm bil kan bli åtalad för djurplågeri. För dig som räddar ett djur ur en varm bil och det handlar om en nödhandling har du skydd enligt Brottsbalken §24. Agria rekommenderar dock att du kontaktar polisen om möjlighet finns, alternativt att du har ett vittne som kan intyga att djuret led innan du räddar djuret.

 

Källor: Svenka Brukshundsklubben, Svenska Kennelklubben

Av Alice Gråhns

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top