Lär dig prata emoji

Emojis, bilderna som fyller dagens sms, kan ses som moderna hieroglyfer. Vi har tittat närmare på de populära ikonerna.

Kort om emojis

Moby Dick blev Emoji Dick
Förra året kom den första boköversättningen till emoji. Det var den amerikanske it-ingenjören Fred Benenson som skapade Emoji Dick – Moby Dick av Herman Melville översatt till emoji-tecken. I februari förra året beslöt den amerikanska kongressen att köpa in Emoji Dick till sitt bibliotek.

Vad betyder symbolen?

Emojin har sitt ursprung i det japanska bildspråket och därför kan de ibland vara lite knepiga att tolka för västerländska användare. Symbolerna ser också olika ut beroende på om man till exempel har en iphone eller en android-telefon. På sajten Emojipedia.org finns en sammanställning av alla emojis och deras ungefärliga betydelse. Här är några exempel:

Lär dig prata emoji1. Jag älskar dig.
Lär dig prata emoji2. Jag skrattar så jag gråter.
Lär dig prata emoji3. Jag är generad.
Lär dig prata emoji4. Jag är missnöjd.
Lär dig prata emoji5. ”Bara skämtar”, lite full i fasen.

Du har säkert sett dem, eller kanske använt en själv? En emoji är en grafisk bild som allt oftare dyker upp i telefonens sms-meddelanden, i mejlen och i sociala nätverk som Facebook och Instagram. Det kan vara en flamencodansare, ett spöke, en julprydnad eller ett leende kattansikte. Numera behöver du inte brodera ut texten för att berätta hur du mår, det räcker med att snabbt skicka en bild på en glad eller ledsen gubbe.
Men emojin uttrycker inte bara känslor, det finns bilder som visar mer praktiska saker – allt från brevlådor och bilar till badkar. I dag finns det över 800 symboler som berättar om avsändaren till exempel är generad, skämtar eller kanske är lite bekymrad. Och nya emojis tillkommer hela tiden.

Japansk import

Emojin kommer från Japan och är en vidareutveckling av smileyn, det vill säga skiljetecken och bokstäver som skrivs ihop till enkla bilder för att visa och understryka känslor. Själva ordet är japanska och står för e-, bild, mo-, skriva och ji, tecken eller bokstav.
Redan på 1880-talet skapade den amerikanska skämttidningen Puck en serie små ansikten sammansatta av olika skiljetecken, och på 1900-talet föreslog författaren Vladimir Nabokov – känd för boken Lolita – att en sorts smiley sammansatt av ett kolon och en parentes skulle införas för att, vid behov, lätta upp det skrivna språket.

Undviker missförstånd

Smileyn fick sitt publika genombrott tack vare den digitala revolutionen. I början av 1980-talet märkte den amerikanske datavetaren Scott Fahlman hur lätt det var att missförstå varandra i digitala forum. Han föreslog därför att man skulle använda en leende figur (kolon, tankstreck och parentes) en smiley, för att markera att man skämtade. Symbolerna blev snabbt populära och numera är smileys och emojis en växande del av det digitala samtalet.
Nätsidan emojitracker håller reda på vilka som är de mest populära emoji-tecknen på Twitter och sedan lanseringen förra året har sajten registrerat flera miljarder tweets, eller meddelanden, som innehåller emojis.
Den mest använda symbolen är det röda hjärtat som har tweetats över 400 miljoner gånger. Andra populära symboler är ett ansikte som skrattar så att det gråter och ”unamused face” – en emoji som visar att användaren är missnöjd över något.
Emojin startade som en företeelse bland japanska barn och ungdomar, men har alltmer letat sig in i äldre generationers digitala kommunikation.
– Användandet har krupit upp i åldrarna, men det är en generationsfråga. Unga i min närhet säger att ”du kan inte skicka iväg ett sms eller mejl utan emojis, det är otrevligt”, konstaterar formgivaren Nina Ulmaja, som för två år sedan fick Augustpriset för sin bok ABC och allt om D, som handlar om bokstävernas ursprung och betydelse, och där hon bland annat ägnar ett avsnitt åt just emotikoner.
Varför tror du att emotikoner och emojis har blivit så populära?
– Jag tror att det beror på att vi kommunicerar alltmer med skrift, samtidigt som kommunikationen ska vara kort och gå så snabbt som möjligt. Så i stället för att vi broderar ut det vi skriver blir smileys och emojis ett sätt att lägga in nyanser i skriftspråket.
Nina Ulmaja tror också att den ökande användningen av sociala medier som Instagram, och Pinterest, där användaren snarare kommunicerar med bilder än med text har stor betydelse.
– Vi kommunicerar så mycket med bilder i dag, de senaste åren har det skett en explosion i vårt sätt att kommunicera med bilder och på Instagram har många ett ständig flöde. Vi pepprar varand­ra med bilder ur våra liv.

Adderar känsloläge till text

Det intressanta med emojis är också vad själva bilden tillför texten. En enkel mening som ”Vi ses senare” kan få helt olika betydelser beroende på vilken bild man lägger till, menar Nina Ulmaja. En glad gubbe innebär ett glatt möte, ett hotfullt finger betyder något helt annat. Emojin adderar ett känsloläge till den skrivna texten.
– Den ger en möjlighet till en extra dimension till den kortfattade kommunikationen i digitala medier. Emojis ersätter ögonkontakten och mimiken som är så viktig och som vi har vid direkt kommunikation. Språkprofessorn Lars-Gunnar Andersson har sagt att det här är det skriftspråk som utvecklas mest i dag, säger Nina Ulmaja.

 

Av Åsa Albinsson

 

(Rätt svar på rebusen är Alice i Underlandet)

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top