Loppis-Sverige rasar mot ny skatt

En ny moms på ideell second hand-försäljning väntas bli ödesdiger för loppisar över hela landet. Nu får många begagnatmarknader lägga ner.

I Umeå måste Röda kors-kretsen så fort som möjligt lägga ner samtliga tre second-hand varuhus. Därmed upphör också all läxhjälp, svenskundervisning för romer och sammanlagt ett tjugotal sociala och humanitära projekt som prylförsäljningen finansierat. Orsaken är en ny moms som Skatteverket beslutat om. För Umeå-kretsens del handlar det om ökade utgifter på uppåt en miljon kronor årligen, pengar som inte finns.
– Ja, vi lägger ner all vår verksamhet i Umeå. Vi sitter med avvecklingsplanen nu. Det finns ingen chans i världen att vi ska kunna betala in så här mycket pengar i moms, säger Anna-Marja Hagner, verksamhetsutvecklare på Röda korset i Umeå.

Miljön blir lidande

Nedläggningen innebär att över 100 frivilliga inom Röda korset i Umeå, bland dem sjukskrivna, pensionärer och arbetslösa, blir utan meningsfull sysselsättning.
Miljön blir också lidande, menar Anna-Marja Hagner. Mängder av uttjänta skor, kläder, husgeråd och möbler riskerar att hamna på tippen i stället för att skänkas till försäljning på second hand-marknader som snart inte längre finns.
– Det är rena vansinnet. Vi försökte först kringgå momsreglerna genom att dra ner på öppettider och personal. Redan det gjorde kunder och frivilliga fruktansvärt arga. När folk nu får klart för sig att detta enligt Skatteverkets senaste direktiv inte är tillräckligt, och att vi därför tvingas till nedläggning – ja, det kommer att bli upplopp, säger Anna-Marja Hagner.
Hon jämför sprängkraften i Skatteverkets i hennes ögon orimliga lagtolkningar med Pomperipossa-debatten på 70-talet, då Astrid Lindgren fick regeringen på fall genom att påtala det absurda i 102 procents marginalskatt.

Öppet två timmar i veckan

Konfliktens rötter sträcker sig till en loppmarknad som Ullareds IK bedriver i en lokal i samhällets utkant, öppettider tisdagar 17–19. Skatteverket har i en rättsprocess hävdat att försäljningen är så pass omfattande och kommersiell att den borde beläggas med 25 procents moms.
I en dom från Högsta förvaltningsdomstolen 2013 slås fast att Ullareds IK slipper betala, eftersom loppisen har öppet så sällan och försäljning av skänkta varor “av hävd” är en viktig finansieringskälla för ideella föreningar.
Enligt Skatteverkets tolkning av domen måste däremot intäkterna från mer omfattande handel, från föreningsdrivna second hand-butiker som håller öppet mer än 24 timmar i veckan, beläggas med moms.
I ett pressmeddelande den 3 februari uppmanar Skatteverket de berörda att genast börja betala in pengarna till staten. Risken är annars att föreningarna omedvetet bygger upp ett berg av skatteskulder.
När finansminister Magdalena Andersson (S) nyligen uppvaktades av oroade företrädare för Ideell second hand – där Myrorna, Röda korset, Emmaus och Stadsmissionen ingår – hänvisade hon till komplex EU-lagstiftning.
– Jag vill bestämt framhålla att frågan är högt prioriterad för regeringen, sade Magdalena Andersson i Riksdagen 28 januari.
– För närvarande avser jag emellertid inte att vidta några omedelbara åtgärder, men i enlighet med vad jag tidigare har meddelat, följer jag mycket noga utvecklingen på området så att den ideella sektorns värdefulla verksamhet kan främjas på bästa möjliga sätt.

Stort stöd till de svagaste

Myrornas vd Caroline Andermatt är besviken och tycker att politikerna måste sätta ner foten. De 505 butikerna inom Ideell second hand bidrar årligen med cirka 200 miljoner kronor till stöd för samhällets svagaste, som arbetsträning till över 7 000 personer, rehabilitering och sovplatser åt hemlösa. Verksamhet som Caroline Andermatt anser ligga direkt i farozonen om betydande intäkter går bort i skatt.
– Vi får ju prylarna till skänks, och har till skillnad mot rent kommersiella aktörer inget inköpsvärde att dra av emot, säger hon.
– Det är lamt, otroligt lamt.  Att bara lägga sig platt för EU duger inte. Sverige kan mycket väl införa ett undantag och välja att inte ta ut den här momsen, som man gjort i andra länder, säger hon och hänvisar till Storbritannien, Italien, Frankrike, Portugal och Finland.

Paradigm-skifte

Anna-Marja Hagner på Röda korset i Umeå säger:
– Den nya momsen är ett paradigmskifte. I stället för att ge av sig själv och sin fritid, uppstår nu en situation där köp- och säljrelationen genomsyrar allt. Jag tror inte att politikerna förstått konsekvenserna – fast å andra sidan borde det inte vara något problem att vrida regelverket rätt igen.
Henrik Lund är ansvarig för granskning av ideella föreningar på Skatteverket.
Nedmontering av en sektor som är bra för både miljön och samhällets sämst ställda kan väl knappast vara lagstiftarnas syfte?
– Vad lagstiftarna har för syfte är inte en fråga för oss. Vi försöker bara se till att skatterna betalas in på rätt sätt, och i det här fallet har vi en dom i Högsta förvaltningsdomstolen att stödja oss på, säger han.
Vid denna tidnings pressläggning meddelar finansministern att regeringen har för avsikt att finna en lösning som inte drabbar loppisarna så hårt. Strävan är att uppnå detta “senast under våren”.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top