”Så löser vi bråket om skärmtid”

Många föräldrar brottas med att begränsa barnens tid framför smarta telefoner, datorer och tv. Vi har talat med två familjer om hur de gjort för att skapa större "skärmharmoni".

"En halvtimme på lördagar”

Katharina Bjerke från Visby har nästan noll skärmtid för sina tre barn. En halvtimme på lördagen spelar de Minecraft, berättar hon för Icakuriren.

“När äldsta barnet var litet var det inga problem att utesluta tv- och datortid. Vi har inte haft tv sedan barnen kom, och var vi hos andra bad vi dem stänga av eller lockade med oss barnet till ett annat rum. Han var nog fem år innan han såg på tv.
Nu är barnen tio, sju och fyra och daglig skärmtid känns fortfarande väldigt avlägset. I år har de sett Melodifestivalen, det pratas en del om den i skolan och det känns bra att barnen kan vara med i den diskussionen. Yngsta barnet har bara orkat se en kvart och sedan gått därifrån. Det händer ibland att de får se en film på datorn om de måste följa med på något möte, i snitt ser de nog en film i månaden. Det är alldeles nytt att de stora barnen fått Minecraft. De tycker själva att det är lagom att bara spela på lördagar, det brukar bli en halvtimme.
Det som oroar mig mest när skärmtiderna utökas är förlusten av allt det
andra som man gör när inte skärmen lockar, leken, fantiserandet, skapandet. De
stora barnen har gått på en Waldorflekskola, som jobbar för minskad skärmtid, det har varit ett stort stöd att ha likasinnade att diskutera med.”

Vi är omgivna av smarta telefoner och surfplattor som påkallar vår uppmärksamhet. De skapar friare och mer rörliga liv, men försämrar även närvaron i mänskliga relationer. Forskare och föräldrar diskuterar allt oftare barns “skärmtid” – den totala tiden framför data- och tv-skärmar. Barnläkaren Hugo Lagercrantz som har forskat på barns hjärnor betonar att deras samvaro med föräldrar, motion, läsning och lek har minskat dramatiskt när skärmtiden nu ökat stort.
– Ett par timmar per dag bör föräldrarna ha direkt kommunikation med barnen, utan att vara störda av uppmärksamheten från telefoner och datorer. USA:s barnläkarakademi menar att barn under två år inte bör titta på tv och att barn under fyra inte ska använda surfplattor, säger Lagercrantz.
Många barnfamiljers problem i dag är att reglera skärmtiden. Vuxna fastnar själva länge med sms, facebook och en virtuell värld som ger direkt belöning och har svårt att argumentera mot att barnen ska få göra samma sak.
 
Killarna protesterade
Anna Rydén är 44 år från Malmö och driver egna klädföretaget Lollopard. Först testade hon och maken Peter att låta barnen spela en timme per dag, men det fungerade dåligt. Killarna protesterade mot att bli avbrutna mitt i.
– Det blev mer och mer tjat från barnen. Om vi bad tioåriga Ville och sexåriga August att sluta spela dataspel och komma och äta blev de ofta sura.
Nu får de spela hur mycket de vill på tisdagar och fredagar. Det fungerar bättre och har minimerat tjatet.
– När de får spela obegränsat tröttnar de ofta och slutar självmant efter en timme. Om de sitter två timmar inspirerar vi dem till att leka själva.
Anna försöker att stimulera dem till att spela lärande spel som exempelvis handlar om bokstäver eller spel som lär dem engelska.
– Då behöver man inte ha så dåligt samvete. Man är ju lite vilsen som förälder. Samtidigt ska de ju hänga med i den digitala utvecklingen.

Kommer nära varandra
I ärlighetens namn gillar barnen “de andra spelen bättre” berättar Anna Rydén och menar att det vore toppen om någon kunde utveckla lärandespel som är lika attraktiva för barnen som “poäng- och tävlingsspel”.
– Men det kan också vara mysigt för syskonen när de spelar exempelvis Hay Day tillsammans. De säljer grönsaker och interagerar: “Nu har vi fått så många poäng så nu kan vi köpa den”. Då känns det som om de kommer nära varandra.
Anna och pappa Peter har kommit överens om reglerna tillsammans med barnen. Det är lättare att hålla dem när barnen har varit med själva och bestämt.
– Vi brukar vara strikta med att inte använda dator och tv på morgonen. Det blir så joxigt när vi ska iväg.
Vad är jobbigast?
– Ibland blir de lite apatiska om de spelat för länge och inte orkar ta sig för något annat.
Lagom är bäst.
Andra risker som du har sett?
– Jag låter dem inte vara på facebook, det finns människor med tveksamma avsikter där. Jag kollar vilka bilder Ville lägger ut på instagram.
Ungdomarna har forum man inte ens vet vad de heter och det är lätt hänt att någon hasplar ur sig något taskigt eller något som skapar missuppfattningar. Här bör man som förälder försöka att ha koll. Det är lättare att säga hårda saker på nätet, som man inte skulle säga öga mot öga.

Av Andreas Strömberg

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top