Övervakad av prylarna

Badrumsvågen med inbyggd wifi är bara början – inom kort kommer minsta vardagspryl vara uppkopplad mot internet. En unik möjlighet eller ett jättekliv mot storebrorssamhället?

För några månader sedan presenterade Apples vd Tim Cook företagets senaste landvinning – Apple Watch, en uppkopplad klocka som också inkluderar funktioner från redan befintliga träningsarmband. Som vanligt lyckades man få världens medier att först hålla andan och sedan kollektivt flämta av beundran.
Men den verkliga teknikrevolutionen sker inte i Apples utvecklingslaboratorier i Kalifornien utan på teknikföretag över hela världen – och all i tysthet. Den kallas för IoT, vilket står för Internet of Things, eller Sakernas internet.

Vardagsprylarna samtalar

På samma sätt som strykjärn, kylskåp och tvättmaskiner gick från mekaniska till elektriska i början av 1900-talet tar de nu nästa steg och kopplas upp mot internet. Dessutom kommer många mycket enkla vardagsföremål kunna kommunicera med hjälp av mikroskopiska och superbilliga informationstaggar (RFID).
I praktiken: Du går och handlar, passerar mejeridisken och får lägligt nog ett mess från kylskåpet om att mjölken är slut. Du går förbi ett apotek och pillerbehållaren där hemma påpekar att du kan passa på att hämta ut ny medicin. Samtidigt har ditt smarta armband noterat avvikelser i din normala hjärtfrekvens och föreslår att du bokar en läkartid.
– Vi kommer att prata med enheter på väsentligen samma sätt som vi pratar med andra människor. Du kommer att interagera med dessa enheter främst med rösten, som om du skulle interagera med en annan person, menar Googles chefsekonom Hal Varian.
– För hundra år sedan hade rika människor tjänare, i framtiden kommer vi alla ha cyberbetjänter.”
I dag är omkring 0,6 procent av alla elektroniska prylar runt oss uppkopplade – en siffra som snart kommer att förefalla stenålders. Enligt beräkningar som Ericsson gjorde för flera år sedan är över 50 miljarder enheter uppkopplade år 2020. Samma år beräknar analysfirman Garnter att denna marknad är värd över 300 miljarder dollar.
Redan i dag finns ett amerikanskt försäkringsbolag (visserligen med det hopplöst omoderna namnet Drive Like a Girl) som gratis kopplar upp din bil och sedan registrerar information om acceleration, hastighet och inbromsningar. En försiktigare körstil leder automatiskt till lägre försäkringspremie.

Allt kopplas ihop

Redan i dag finns en eltandborste som läser av ditt borstningsmönster, skickar informationen till telefonen – som i sin tur gör en analys och föreslår åtgärder. Det är bara en tidsfråga innan den också synkar informationen med din kalender och bokar tid hos tandhygienisten. Men den här revolutionen sträcker sig långt bortom individnivå.
– När folk talar om sakernas internet tenderar de att fastna på själva “sakerna”, säger Ian Foddering, teknisk chef på nätverksjätten Cisco.
– Det verkliga värdet och insikterna kommer från de data som dessa enheter ger. Vi har bara sett toppen av isberget när det gäller datautvinning.
I den lilla staden Milton Keynes norr om London pågår just nu ett försök i samarbete med teknikforskare på universitet i Cambridge och med olika it-företag. Man vill blir världens första helt uppkopplade stad.
Just nu kopplas samtliga parkeringsplatser upp för att erbjuda information om lediga platser, och i förlängningen om trafikläget i stort.
Soptunnorna kopplas upp för att så effektivt som möjligt organisera sop­åkarnas arbete. Under de kommande 18 månaderna kommer en mängd andra kommunala prylar att finnas med i nätverket, inklusive
offentliga toaletters tvålbehållare och parkernas skadedjursfällor.
– Utvecklingen går så snabbt att vi knappt hinner reflektera över den, menar Kristina Höök, professor i interaktionsdesign på KTH i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Hon är övertygad om att Sakernas internet både kan underlätta vardagen för oss alla, men också kraftigt reducera vår energiförbrukning och avskaffa farliga och smutsiga jobb. Sverige har med sin kompetens och infrastruktur en unik chans att bli världsledande inom utvecklingen, menar hon.

Möjligheter och risker

Alla är överens om de svindlande möjligheterna, medan riskerna bara har börjat diskuteras. Vilka jobb kommer att bortrationaliseras i detta nya samhälle?
Vad händer när en hackare kan ta sig in i såväl trafikljus som uppkopplade pacemakers? Och vad händer när världens företag kan köpa bokstavligen all information om oss?
Eller som den skeptiske vetenskapshistorikern Evgeny Morozov har uttryckt det: Vill du verkligen förvandla livet till ett “tempel av övervakning”.

 

Av Oskar Ekman

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top