Bjud en främling på middag

Med hjälp av Invitationsdepartementet kan du öppna dörren till ditt hem och bjuda en nyanländ svensk på middag.

Vill du bjuda på middag – eller bli hembjuden till någon?

  • Invitationsdepartementet är ett icke-statligt, ideellt, partipolitiskt och religiöst obundet initiativ. Det går ut på att svenskar bjuder hem invandrare som vill öva svenska på middag, eller vice versa.
  • Det enda kravet är att middag-en är gratis, att minst en person talar flytande svenska, samtidigt som någon annan vill förbättra sin svenska. Både gästen och värden/värdinnan får ta med sig en kompis eller sin familj.
  •  Är det en kvinna som bjuder in matchas hon med andra kvinnor eller par, och dito om det är en man. Man kan även ange om man exempelvis vill bjuda hem en familj med jämnåriga barn. 
  • Grundtanken är att utbytet är ömsesidigt. Det är ingen som som gör någon en tjänst utan båda får en upplevelse.
  • Initiativet finns i nuläget på ett 15-tal platser i Sverige. För att det ska spridas ännu mer behövs fler som engagerar sig som förtroendelänk (“ambassadörer”) mellan deltagare. Gå in på invitationsdeparte­mentet.eu och läs mer.

– Folk säger att “svenskar pratar inte” eller att ” svenskar är svåra att lära känna”. Det stämmer inte, det är tvärtom. Men problemet är att vi aldrig möts från första början. Jag kan ju inte bara stoppa dig på gatan och börja prata – då tror du att jag är tokig!
Mones Al Sherbaji skrattar. Han kom till Sverige för tre år sedan. Han hade arbetat ett par år inom hotellbranschen i Dubai, men när han återvände från Förenade Arabemiraten till hemlandet Syrien rådde fullt krig.
– En vän hade berättat för mig om hur bra det var i Sverige. Det finns ett arabiskt uttryck som lyder ungefär “ett hav av honung”. Så skulle det vara i Sverige, man kunde få arbete direkt. Riktigt så enkelt var det inte, för jag vill göra allt rätt och inte arbeta svart.
Svarta jobb finns det hur många som helst av, förklarar Mones. Han har fått massor av erbjudanden, men alltid tackat nej.
– Allt är nytt för dig när du kommer hit, fortsätter Mones. Jag har en vän från Syrien som har en svensk flickvän och för honom har allt gått mycket snabbare. Det visar hur viktigt det är med språket och att få kontakt med det svenska samhället. Du behöver någon som guidar dig. Tyvärr är det så att många av de “lotsar” som ska hjälpa nyanlända och har fått kontrakt av myndigheterna lurar folk. De vill tjäna pengar på kvantitet snarare än kvalitet. 

Allt är nytt

Mones studerar heltid på SFI, Svenska för invandrare. För ett halvår sedan kom två personer från Invitationsdepartementet till klassen med ett erbjudande.
– Man kunde bli bjuden på middag av en svensk, och det fanns inget tvång på att man måste bli vänner. Eftersom jag upplevt hur svårt det är att möta nya människor ville jag självklart ta chansen.
Mones fyllde i ett enkelt formulär om sig själv och snart återkom Invitationsdepartementet med ett förslag.
– De berättade att det fanns några som ville bjuda mig på middag. De sa också att det var två killar som levde ihop och frågade om det var okej med mig. “Självklart”, sa jag. Jag respekterar alla människor.

Vana vid okända gäster

Den som fyllt i formuläret på Invitationsdepartementets hemsida och anmält sig som middagsbjudare var Magnus Simonsson.
– Jag hade hört talas om projektet i sociala medier och av vänner, säger Magnus. Till ­saken hör att jag är politiskt aktiv och när jag deltog i ­möten om förbättrad integrations­politik upplevde jag att det var mycket diskussion, men få konkreta förslag. Så förutom att prata kan jag ju som privat­­person faktiskt göra något på riktigt, tänkte jag.
Eller som det står i ett PS längst ner på Invitationsdepartementets hemsida: “Det går inte att like-a sig till ett bättre samhälle. Bjud hem någon på middag idag.”
Magnus Simonsson kände ingen oro för att bjuda hem en främmande person till sitt hem, berättar han.
– Jag har sedan länge ett engagemang i couchsurfing-­rörelsen. Det betyder att jag och min man Gustav bor hemma hos andra när vi reser, och att andra bor hos oss. Vi är vana vid att ha gäster som vi inte känner sen tidigare och därför var steget inte så långt för oss.

Början var nervös

Mones Al Sherbaji var däremot lite nervös när han ringde på dörren.
– De första 15 minuterna var jag så spänd! Men det gick över och det blev många skratt under kvällen. Magnus och Gustav var så varma och generösa! Och det var väldigt god mat!
– Det var Gustav som lagade maten, berättar Magnus. Han har en specialare som är pasta med “svensk pesto”, gjord på hasselnötter, västerbottenost och rapsolja. Till maten drack vi hemgjord flädersaft. Vi hade också bjudit in vår vän Anne-Lie, som gjorde en förrätt med bruschetta. Till efterrätt blev det glass.

Mycket att prata om

Samtalsämnena blev många: situationen i Syrien, integrationspolitik, ishotellet i Jukkasjärvi, fotokonst. När det visade sig att Magnus och Gustav bokat en resa till Dubai kunde Mones ge många tips eftersom han bott flera år i staden.
– Vi pratade svenska, och när jag ibland försökte glida över till engelska så styrde Magnus tillbaka till svenska. Jag ska vara ärlig – jag älskar språket när svenskar talar det, för det är så melodiskt. Men jag hatar att det är så svårt för mig, säger Mones och skrattar. Jag lyssnar mycket på musik, det hjälper verkligen när man övar uttal. Jag älskar till exempel låten Stockholm i natt av Peter Jöback.
Magnus är noga med att påpeka att han trots sitt engagemang i Folkpartiet inte delar alla partiets åsikter.
– Jag är tvärtom väldigt kritisk till förslag som att ge människor tillfälliga uppehållstillstånd i stället för permanenta. Jag tror på integration, inte på att det ska ställas en massa krav på människor. Det är ju en slump att jag föddes i Sverige, som är ett demokratiskt land med stabil tillväxt, och som inte haft krig på 200 år. Vi har ett behov av att människor kommer hit och utvecklar välfärden, många branscher har arbetskraftsbrist, samtidigt som det finns människor som har behov av skydd och att komma hit och bygga sig en ny framtid. Jag hade lika gärna kunnat vara flykting och vara den som var gäst vid middagsbordet. Sådana här initiativ är bra och jag hoppas att många fler vill ta del av det. Invitationsdepartementet är ett utmärkt sätt att möta nya människor och att få ökad förståelse för andra människors situation.

Nya kontakter

Mones har också tagit chansen att gå på fler middagar förmedlade av Invitationsdepartementet.
– Jag vill verkligen leva i Sverige och vet hur viktigt det är att kunna språket. Min dröm är att arbeta mig upp inom hotellbranschen. Och tack vare middagarna har jag fått kontakter. Tänk att man bara kan fylla i ett papper om vad man äter och dricker och sedan få äta middag med människor man inte känner. Gratis! Det är fantastiskt hur Invitationsdepartementet har tänkt på allt. Jag hoppas att projektet sprider sig.

 

Av Oskar Ekman

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top