Stockholm Pride firar 25 år: Det här har rörelsen förändrat under åren

Flaggor, kramar och dans. Pride är en symbol för kärlek. "Det är stort att Stockholm firar silverbröllop med Pride i år, och det ger så klart perspektiv att tänka på hur länge kampen har pågått", säger Lovise Brade, ordförande för RFSL Stockholm.

Det är cirka 200 personer i lokalerna på ­Stonewall Inn i New York den här kvällen, ­i juni 1969, när polisen stormar in och låser dörrarna. Ingen är förvånad, klientelet här är vana vid razzior och trakasserier.

Men den här kvällen är ingenting som vanligt: De har fått nog. Man tänker inte tillåta att polisen för in folk på toaletterna för att se om deras kön motsvarar vad som står i deras id-handlingar. Eller granskas för att se om de bryter mot lagen som säger att en man måste ha minst tre manliga plagg på sig, kvinnor tre kvinnliga.

De tänker inte gå med på förnedringen, de tänker göra motstånd.

Baren The Stonewall Inn ligger idag kvar på 53 Christopher Street i New York och besökarna behöver inte längre smyga.

Några häcklar polisen, fler och fler vågar. Och när ljudet av ”We shall overcome” hörs ut på gatan strömmar fler till. Snart är det 1 000 personer som gör motstånd mot polisen.

– Det här är en tid när alla som attraherades av personer av samma kön öppet trakasserades av polisen och fängslades på lösa grunder. Polisen var inte vana vid motstånd, de blev tagna på sängen, säger Lovise Brade, ordförande för RFSL i Stockholm.

Eftersom baren låg i ett område med fler liknande ställen var det många som anslöt. Det var en stor händelse i USA och i hela världen.

Stockholm Pride firar 25 år

”Fira mångfalden” är temat på Stockholm Prides 25-årsjubileum.

Stockholm Pride pågår från 31 juli till 6 augusti i år. Själva paraden startar den 5 augusti kl 13.00 på Norr Mälarstrand och går cirka 4,5 kilometer genom stan.

I Sverige arrangeras numera ett 80-tal Pridefestivaler varje år och pågår under olika perioder i olika kommuner.

Örebro var först med Prideparad

Stonewall-upproret är startskottet för en mer ­öppen kamp för homosexuellas ­rättigheter. På års­dagen av upproret hölls New York ­Pride, ursprunget till alla Prideparader. Året efter det gjorde Prideparaden sin ­Sverigedebut, i Örebro.

Omvärldens dom var fort­farande hård mot den som gick utanför normen. Det var särskilt svårt att komma ut och visa sitt rätta jag om du levde på en liten ort.

– Det var ju få i Sverige som levde öppet som homosexuell på den tiden och man träffades så hemligt man kunde. RFSL i Stockholm bildades 1950 och var först bara en liten sammanslutning där man skickade ut diskreta medlemsbrev. Det betydde jättemycket att det fanns någon sorts struktur, dels för att knyta kontakter med likasinnade och för att stötta varandra.

Pride fyller samma funktion.

Fredrik Saweståhl är ordförande i Stockholm Pride, som 25-årsjubilerar i år.

– För enskilda tror jag att Pride kan betyda oerhört mycket som en plats och en arena att få vara sig själv för en dag eller en vecka. En frizon. För samhället är Pride ett tillfälle att lära och att ta nya steg, att reflektera över vad vi behöver göra här hemma och ute i världen.

Pride har vuxit och utvecklats genom åren, flaggan ­används i många olika ­sammanhang och symboliserar allt från lite svävande ”öppenhet” till fred.

– Den signalerar en välvillighet och det är bra. Men förr fanns det en tydligare politisk protest, och jag skulle önska att vi kom tillbaka lite mer till det, säger ­Lovise Brade.

“För enskilda tror jag att Pride kan betyda oerhört mycket som en plats och en arena att få vara sig själv för en dag eller en vecka. En frizon. För samhället är Pride ett tillfälle att lära och att ta nya steg, att reflektera över vad vi behöver göra här hemma och ute i världen”, säger Fredrik Saweståhl, ordförande i Stockholm Pride,

Rörelsen har genom åren kommit långt i arbetet för hbtqi-personers rättigheter. Men det finns strömningar i samhället – i Sverige och utomlands – som motarbetar.

– Ja, det känns som att våra rättigheter är något man kan förhandla med. Vi märker att många kommuner drar in sina pengar till organisationer och det gör att framåtrörelsen stannar av.

Firar mångfalden

Fredrik Saweståhl gör samma reflektion och det gjorde Stockholm Pride också när de satte sig och ner för att planera sitt kommande firande.

– Vi satte temat att ”Fira mångfalden” för att både se bakåt på vår historia och den utveckling som varit när det gäller hbtqi-frågorna i Sverige men också för att se ­nuläget – de frågor som är viktiga idag, de debatter som är igång. Vi vill också se framåt och möta de hot mot hbtqi-rörelsens framgångar som finns, säger han.

Lovise Brade menar att ­debatten har rört på sig och det är oroande. Särskilt synligt är det på sociala medier och många i hbtqi-rörelsen håller sig undan på grund av hatet. Och så protesterna mot dragpersoner som läser sagor och personer som undrar om ens Pride behövs längre.

– I Pridetåget finns den samhörighet som man kanske saknat, att det finns en stor community och att man skapar något politiskt ihop. Och alla som hejar på längs gatorna förstärker de känslorna, så klart. Vi visar att vi står samman och det behövs speciellt i dessa tider.

Pride är både glädje och allvar. Sambadans, färgexplosioner och musik kan ibland skyla de viktigaste budskapen, tycker Lovise.

”Fantastisk känsla”

– Jag tycker Pride framför allt är en politisk manifestation. Pride ska skapa möjligheten att förändra för alla de grupper som är representerade här. Vi behöver synliggöra problemen som fortfarande står i vägen för de som försöker leva sina liv fullt ut. Vi är en grupp som fått kämpa för alla våra rättigheter och många politiska frågor återstår, säger Lovise Brade.

Som transpersoners rätt att få leva i enlighet med det ­könet hen tillhör, och respekten för asylrätt för hbtqi-­personer, menar Lovise. Och den psykiska ohälsan som gömmer sig hos så många i rörelsen, rädslan för att våga ta plats.

– Det är en fantastisk känsla att gå nerför Kungsgatan och det är viktigt att fler får uppleva den stoltheten och känslan att inte behöva gömma sig. Så jag råder alla att gå med i paraden någon kilometer. Och ta med den glädjen och öppenheten in i vardagen sedan!

Regnbågsflaggan – Priderörelsens främsta symbol

Den sexfärgade versionen av regnbågsflaggan är den vanligast förekommande, men ursprunget från 1978 – ritat av konstnären Gilbert Baker – hade ytterligare två ränder: rosa och turkos, som togs bort av tillverkningstekniska och praktiska orsaker.

Dagens sex färger symboliserar olika aspekter av samhället: röd för livet, orange för helande, gul för solen, grön för naturen, blå för konst och lila för andlighet. Den nya flaggan inkluderar intersexpersoner också.

Detta har hänt på 80 år

1944 Homosexualitet blir lagligt i Sverige, men klassas som sjukdom.
1950 RFSL skapas och får sitt nuvarande namn två år senare.
1966 Gayorganisationen Personal Rights in Defense and Education (med förkortningen PRIDE), grundas.
1966 Första gången ordet ”hen” dyker upp i en språkspalt i Upsala Nya Tidning.
1969 Stonewallupproret i New York har kommit att markera startskottet för vår tids hbtq-rörelse.
1970 På årsdagen efter upproret hölls New York Pride, ursprunget till alla prideparader.
1971 Sveriges första Pride-tåg hålls i Örebro.
1978 Konstnären Gilbert Baker skapar den första versionen av regnbågsflaggan.
1979 Socialstyrelsen klassar homosexualitet som friskt.
1988 Homosexuell läggning läggs till bland diskrimineringsgrunderna.
1988 Homosexuella får lagliga rättigheter som sambor.
1995 Lagen om registrerat partnerskap träder i kraft.
1998 Stockholm Pride – Nordens största pridefestival – dansar ut på gatorna för första gången.
2005 Sexuell läggning blir särskild anledning för att kunna söka asyl i Sverige.
2005 Samkönade par får tillgång till assisterad befruktning.
2008 Könsöverskridande identitet och uttryck läggs till som diskrimineringsgrund.
2009 Socialstyrelsen avskaffar transvestism som sjukdomsbegrepp.
2013 Steriliseringslagen för transsexuella avskaffas.
2013 Lagen som tvingade transsexuella som vill genomgå könskorrigering att sterilisera sig avskrivs.
2018 En lag om ersättning till tvångssteriliserade transpersoner införs.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top