23 tips som får kläderna att hålla längre

Att ta hand om sin garderob är bra för både plånbok och miljö. Kostymören och designern Camilla Thulin vet det mesta om hur man håller kläderna i form. Här är hennes bästa tips!

1 Använd flytande tvättmedel

Använd alltid flytande tvättmedel, det “sätter sig” inte i kläderna, utan löser sig direkt och lämnar inga rester i plagget.

2 Tvätta i 40 grader

Tvätta all tvätt i 40 grader. Jag kör nästan alltid på låg värme – ofta bara 30 grader – och korta program. Underkläder, strumpor och sportkläder måste dock tvättas i 60 grader för att bli rena, och för att döda bakterier. Plagg med mycket syntet är svåra att få fria från bakterier som ger ifrån sig lukt. Kasta dem och satsa på kvalitetsplagg istället.

3 Tvättpåse skyddar

För att undvika att behå och nylonstrumpor trasslar in sig i varandra – använd tvättpåsar.

4 Tvätta själv

Nästan allt går att tvätta i en bra maskin, även om det står hand- eller kemtvätt i tvättråden. I många fall tar klädfabrikanten det säkra före det osäkra, och för att slippa undan eventuella reklamationer rekommenderar de kemtvätt. Själv lämnar jag bara dräkt­jackor, tyngre ytterplagg och vissa finplagg till kemtvätten.

5. Babyservetter klarar fläcken

Vi tvättar alldeles för mycket i Sverige. Bara för att man får en fläck innebär det inte att plagget är smutsigt för övrigt. Ta bort fläckar punktvis. Galltvål och babyservetter är två favoriter. Har du fått en fläck på nylon eller liknande material är babyservetter tricket. Om en babyrumpa tål servetterna, måste de flesta klädmaterial också göra det, tänker jag.

6. ABC för ullplagg

Ullplagg tvättar jag sällan, jag föredrar att vädra ull. Men när jag måste tvätta stickat, som kashmir och ull, kör jag det i ull- eller handtvättprogrammet i 30 grader. Torktumla sen på högsta temperatur i en minut. Torktumlingen gör att fibrerna lyfter och att plagget får en fin och porös känsla. Häng upp på en formad galge. Ett plagg som bara behöver vädras kan också köras i tvättmaskinens ångprogram.

7. Tumla med måtta

Att torktumla sliter mycket på plaggen. Det räcker att titta på filtret så ser man hur mycket fibrer som lämnar plagget efter en tumling. Häng upp på galge istället.

8. Stryk ordentligt

Många plagg mår bra av att strykas. Det gör att fibrerna plattas ut och ger plaggen en längre livslängd. Dessutom är strykta plagg mer smutsavvisande än ostrukna plagg. Använd blomspruta att fukta plagget med. Ett vanligt ångstrykjärn duger bra, det viktiga är att det är lite tyngd i järnet.

9. Bär svart till svart

Under mörka plagg, använd uteslutande mörka underkläder, typ svart, marin eller vinrött. Har du otur och inte har förtvättat den svarta sammetsklänningen riskerar den att färga av sig på den vita behå:n. Svarta plagg är ofta överfärgade.

10. Leve frisk luft

Häng ut och vädra kläderna efter användning, istället för att tvätta.

11. Saliv bäst mot blod

Fläckar är ett kapitel för sig. Salt är ett beprövat knep på vinfläckar. För sminkfläckar fungerar fläckborttagningsmedlet Vanish. Svettdoft kan man få bort om man duttar lite ättika på de ställen som luktar.
Vad gäller blodfläckar har jag fått ett bra tips från kostymchefen på Stadsteatern: Blod tar man bäst bort med saliv, det löser upp enzymerna. Fler tips om hur du tar bort fläckar >>

12. Färga om plagg

Favoritplagg som tappat färg går utmärkt att färga om, dock aldrig till en ljusare färg. Har dina svarta plagg i viskos eller bomull släppt färg och ser dassiga ut, tvätta dem i en svart tvätt. Nitors svarta textilfärg är suverän.

13. Sy i knappar

Om du lär dig sy lite grand får din garderob nio liv. Titta igenom knapparna på alla nya plagg, ofta är de extremt dåligt isydda. Ta en vända med nål och tråd, se till att knapparna sitter fast ordentligt.

14. Bär under­klänning

Använd alltid underklänning under klänning. Underklänningen gör att klänningen sitter bättre, och att den inte blir lika smutsig som när naken hud exponeras direkt mot klänningens foder.

15. Satsa på galgarna

Dåliga galgar kan förstöra passformen på dina kläder. Bannlys kemtvättsgalgen! Mocka, skinn och päls, som utsatts för regn eller snö, torkas på en välvd galge i låg rumstemperatur. Till kjolar utan hängen väljer jag galgar med klämmor, eller sådana som spänner ut midjan. Kjolar med hängen ska hängas på galgar med klykor. Byxor hänger jag över galgen, eller i en speciell byxgalge där de hänger upp och ner.

16. Kemtvätt kan rädda

Ett begagnat, småsunkigt plagg – vi pratar second hand- och vintageplagg – kan få ett helt nytt liv efter en vända hos kemtvätten.

17. Lägg upp!

Lägg upp kavajärmar och byxlängder, annars slits plagget i onödan. När fållen släpper på byxor, kjolar och klänningar, sy upp genast, annars river du lätt sönder plagget. Om nål och tråd känns oöverstigligt, använd vlieselineband, med klister på båda sidor, som lätt kan appliceras på fållen.

18. Byt blixtlås

När blixtlåset går sönder, gå till kemtvätten eller skräddaren och byt blixtlås istället för att kasta plagget. En bra skräddare ger plaggen nytt liv.

19. Stoppa strumporna

Laga hålen på tjockare strumpbyxor, typ 60 denier och uppåt. Jag har bara svarta strumpor och lagar lätt hål med synål och dubbel tråd. Köp dessutom en större storlek på strumpbyxorna än du egentligen har. Då sitter strumpan bättre och håller längre.

20. Rensa garde­roben

Använd inte garderoben som lageryta. Ut med allt du inte använt det senaste året, såvida det inte handlar om aftonplagg som långklänning eller smoking. Lämna in fina plagg du aldrig använder till kommissionsbutiken, där du får betalt då plagget är sålt. Anordna byta-kläder-dagar med vännerna eller sälj på loppis.

21. Förvara smart

Sortera plagg och håll ordning i garderober och lådor. Ull och kashmir lägger jag i tättslutande förvaringslådor. Lådorna håller skadedjur borta, och är en smart förvaring när man har ont om plats. Toppar, t-shirts och tunna stickade plagg förvarar jag också i lådor och på hyllor. Trikåplagg som hängs på galgar får lätt fula märken vid axlarna.

22. Ohyra, nej tack!

Det finns några enkla sätt att hålla ohyra som mal och pälsängrar på avstånd: använd tättslutande förvaringslådor, lavendelpåsar, vitpepparkorn och malstickor.

23. Klart för säsongen

Förvara plagget torrt och svalt den årstid det inte används. Se till att kläderna andas. Undvik att förvara dem i plast, använd hellre tygfodral.

 

Av Anna Wahlgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top