Börshajen Andra Farhad blev miljonär som 21-åring

Hon köpte sina första aktier som 15-åring och blev miljonär när hon var 21. Idag driver Andra Farhad företaget Börshajen och lär svenskar från alla samhällsklasser att investera. Hennes nästa projekt: att flytta hemifrån.

När hon var nio bestämde hon sig för att börja spara. Hon fick tio kronor i veckopeng. Okej, vissa lördagar köpte hon godis för två kronor, men resten la hon i en kryddburk som hon skurit ut ett hål i locket på. Någon annan spargris hade familjen inte råd med. Det blev fler och fler kryddburkar. En dag kunde Andra Farhad gå till ­affären och växla till en femhundralapp. 

– Jag kände mig så rik.

Andra Farhad tittar ut över de svarta citytaken mitt i Stockholm. Här på våning sex på Kungsgatan ligger hennes företag Börshajen, ett företag som ska lära människor hur man gör investeringar. Något som för Andra Farhad blev vägen ut till ett annat liv. Femton år gammal satsade hon nämligen hela sitt sparkapital, 20 000 kronor, på ett stålbolag, och fick en vinst på trettio procent. 21 år gammal blev hon miljonär, nu är hon 25 år och askunge­sagan personifierad, fast utan någon prins, här var det börsen som blev nyckeln till det vackra livet.

Och hon har bestämt sig, hon ska bli ännu mer framgångsrik, äter gärna lunch med höjdare inom näringslivet för att pumpa dem på nycklarna till framgång.

– De tycker att jag är orädd som mejlar dem och frågar om lunch, men jag är intresserad av hur de fungerar: vad gör dem framgångsrika? Den smarte lär sig av sina egna misstag, den vise av andras.

Hon ser cool ut i svarta tajts, rödrandig skjorta i glansigt tyg och ett par sneakers, hon säger att hon helst inte vill prata om pengarna, det är inte det viktiga längre. År 2016 slutade hon att jobba för pengar. 

– Jag är aldrig nöjd, men tacksam över det jag har. Man blir inte lycklig över att ha en miljon på kontot. Jag vill bli riskkapitalist, bygga bolag.  

Börshajen Andra Farhad blev miljonär som 21-åring
Andra Farhad hotades i sitt hem och valde att flytta tillbaka till sina föräldrar.
– Nättrollens hat sätter sig i kroppen, säger hon.
Foto: Peter Jönsson

Klassens hackkyckling

Pengar. Så viktiga när de inte fanns. Som liten flicka i förorten Fittja i Stockholm förstod hon snabbt att pengar is the shit. På skolan hörde hon barnen prata om pengar, många av dem hade kriminella storasyskon som fixade det som behövdes. Hemma såg Andra Farhad hur mamma och pappa jobbade dygnet runt i sin kolgrill. Hon tog hand om sina två yngre bröder. Och saknade sina föräldrar. I skolan var det ett helvete, ofta satte hon sig i en port istället, spelade på sin mobil. Ingen märkte något. När hon väl gick dit blev hon mobbad. På utvecklingssamtalen bara skakade lärarna på huvudet, vad ska vi göra med henne? Hon är så stökig. Hennes mamma grät.

– Det där blev min identitet, klassens hackkyckling. Läraren sa att jag aldrig skulle lyckas. Jag kände mig värdelös.

Pappa tyckte det var Kalle Anka-påhitt

Så hon fortsatte leva upp till den där bilden, hamnade i slagsmål. 

– Jag ville bli sedd. Jag blev aggressiv, hamnade hos rektorn för att jag slagit till en kille så han fick näsblod.

Men det kunde gått ännu värre, säger hon, om inte föräldrarna haft koll, och det hade de, de stämde av med fritidsledarna och andra föräldrar.

– Jag skämdes över att mamma alltid ville att jag skulle gå hem klockan sex. Men det hjälpte mig att inte hamna helt fel.

När hon var fjorton år var det kris hemma, restaurangen gick dåligt. Hon kände att hon måste bidra på allvar. Hon gick till den stationära datorn som stod där i vardagsrummet, tryckte på on och började googla “Hur blir man rik?”, och på sajten Flashback rekommenderades aktier. Något hon aldrig hört talas om, hon läste lite. Men det där med aktier verkade “alldeles för avancerat för en fjortonårig tjej”.

Några dagar senare överhörde hon sin pappa och hans kompis.

– Pappas kompis tyckte pappa skulle prova, men pappa tyckte att det där var Kalle Anka-påhitt. 

Andra Farhad kunde inte släppa tanken, fanns det ändå en väg att bli rik? Hon googlade igen, gick till bibblan, satt och läste om börsen. 

– När jag tänker på det känns det hela ganska så märkligt, en enda googling förändrade faktiskt hela mitt liv.

Något år senare satsade hon då allt och fick den där vinsten på trettio procent. Andra Farhad tänkte: “Vad lätt det är att tjäna pengar, varför har ingen sagt det tidigare?”

– Det där fick jag ju äta upp, jag fortsatte att trada och snart hade jag förlorat allt. 

Börshajen Andra Farhad blev miljonär som 21-åring
Andra Farhad håller sin första föreläsning vilket är startskottet för Börshajen.

Har strategier att hantera sin adhd

Men det som hänt var större än ören och kronor, hon hade hittat något som fick henne att fokusera, och tro på sig själv.

Vi sitter uppflugna på var sin barstol i kontorets kök, Andra Farhad skiftar mellan två sittställningar, antingen lite bakåtlutad i en klassisk maktpose eller vänligt framåtvänd, leende. Oavsett ställning lyser de bruna ögonen med enorm kraft.  

– Jag är bra på att sätta ner foten, jag säger till direkt när jag inte tycker att folk behandlar mig bra. Om jag tidigare tog till nävarna för att sätta gränser är jag nu bra på att istället säga till.

Som vuxen har hon fått veta att hon har adhd, att det var det som gjorde det svårt i klassrummet, som gjorde att hon bara var tvungen att resa sig, dunka till en kompis, slänga en bok i golvet. 

Numera har hon strategier för att hantera all energi, som att inte ha möten längre än en timma. 

– Jag behöver röra på mig, som när jag pratar i telefon – jag går runt och städar samtidigt, sveper av en diskbänk eller två, oavsett om det behövs eller inte. 

Brinner extra för kvinnor

I maj genomförde hon norra Europas största finansevent. 8 000 satt i publiken på Hovet i Stockholm, eventet var annons- och sponsorfinansierat, biljetterna gratis. Extra stolt är Andra Farhad över att 73 procent är kvinnor.

– Jag brinner extra för kvinnorna eftersom jag vet att det är många som inte har ett eget kapital. Alla behöver ett fuck off-kapital. Jag vet de som inte kan lämna destruktiva förhållanden eftersom de inte har pengar. Det här gäller ungdomar också, jag vill få fler unga att slippa hamna där jag var.

För hennes egen del har, förutom lyckokastet på börsen, mamma varit ett viktigt stöd och så den där gymnasieläraren i historia.

– Han anpassade sin undervisning till olika elever. Till mig, som har så lätt att tappa fokus, gav han frågor: “Andra, varför tror du att det blir så, eller så?” Och jag blev riktigt bra i historia. 

Historieläraren gav Andra Farhad hopp, att även hon kunde saker och en dag skulle hitta sin plats. Han frågade vad hon ville jobba med.

– Jag sa “inom restaurang”, det var vad jag gjort och vad jag kunde. Då sa han att om du alltid bara gör det du kan så lär du dig inget nytt. Du kan bli vad du vill, Andra.

Men hon hade ingen aning om vad hon ville, förutom att hon gillade Harvey Specter, huvudpersonen i en serie hon kollade på tv, Suits, om New Yorks vass­aste advokater.

– För Harvey var inget omöjligt, han sa saker som: “Om någon pushar dig mot väggen så bryt dig genom väggen.” 

Sådan skulle hon bli. Få respekt. Hon skulle gå juristlinjen. Andra Farhad kämpade sig igenom gymnasiet men när hon gick till syon skakade hon bara på huvudet, betygen räckte inte.

– Jag grät för jag visste inte vad jag skulle göra, men tänkte samtidigt att det måste ju finnas fler vägar i livet.

Börshajen Andra Farhad blev miljonär som 21-åring
Får Kompassrosen av Konungens Stiftelse Ungt ledarskap som tilldelas ”unga ledare som visat handlingskraft, mod och omtanke utöver det vanliga”.

Juristlinjen passade inte

Mamma fanns där, sa: “Du kan bli vad du vill, låt ingen säga något annat till dig.” Andra Farhad funderade på vad Harvey skulle gjort, han visade ju att allt i världen inte gick enligt regelboken. Så hon googlade, hittade en nätkurs i juridik där man fick läsa juridik i tjugo veckor, de bästa studenterna fick sedan en plats på juristlinjen. Andra Farhad pluggade 10–12 timmar om dagen, satte alla sex delproven, men inför sluttentan fick hon stora skälvan. Vad skulle hända om hon inte fixade den? Då fanns mamma här.

– Hon i princip både lyfte och sparkade mig in i bilen, sa: “Andra, nu har du pluggat så hårt och om du inte gör det här får du aldrig veta hur det hade gått.” 

Andra Farhad gjorde det – och fick en plats på juristlinjen. 

– Den där kicken man får av att klara av svåra saker, man blir beroende av sånt, känslan att övervinna svårigheter. 

Men juristlinjen passade henne inte, Hon hoppade av, började jobba som simlärare och fortsatte med sin aktiehandel. Sedan fick hon ett mejl från Unga aktiesparare, där hon var medlem, de sökte en account manager till Östermalmstorg.

– Jag tänkte att det här är nog inget för mig men gick dit, och vilket ställe, gratis red bull och champagne. Man dricker liksom inte red bull i Fittja, det är för dyrt och bara för fina tillfällen. Jag kände direkt att här ska jag jobba. Det var som i Suits, fast i säljvärlden. 

“Privatekonomi på skolschemat!”

Vad själva jobbet gick ut på förstod hon egentligen inte, men visste att bara hon fick det skulle hon lära sig. Det visade sig att hon skulle sälja in annonser från finans­bolag till tidningen Unga aktiesparare.

– Jag lyssnade på de bästa säljarna, lärde av dem. Men det var ett tufft jobb, människor kan vara så elaka. Som tur var hade jag ganska hårt skinn efter åren som mobbad i skolan.

Men hon kände sig aldrig riktigt hemma på jobbet.

– Jag var den enda svartskallen där, och när jag sa att jag bodde i Fittja viss­te ingen var det låg. Jag var elefanten i rummet. 

Samtidigt fortsatte hon med sin börshandel, delade med sig av tips och tankar på börsforum men fick inget gehör. 

– Jag var den enda kvinnan, och där råder en sådan machokultur. Men sedan kom revanschlusten, jag ville visa att jag kunde. 

Hon visste att många var aktiva på Instagram så Andra Farhad lanserade Börshajen där och fick snart följare. Efter ett tag började folk fråga: “Vem är han, den där börshajen?” Andra Farhad fick fler följare. Så frågade hon om någon ville gå en kurs och lära sig hur man bygger en aktieportfölj. Ett fyrtiotal anmälde sig. 

– Jag har ju scenskräck och nu skulle jag tala inför andra. Jag var rädd för att säga fel, för vad alla skulle tycka om mig. 

Fast det gick bra, och hon fortsatte ge kurser. År 2016 sa hon upp sig och startade aktiebolaget Börshajen. Syftet: att få fler att spara i fonder och aktier. Och att utbildning ska vara gratis för användaren. 

– Privatekonomi är en enormt viktig del av demokratin, varför får man inte lära sig det i skolan? Det är så konstigt.

Börshajen Andra Farhad blev miljonär som 21-åring
Får Kompassrosen av Konungens Stiftelse Ungt ledarskap som tilldelas ”unga ledare som visat handlingskraft, mod och omtanke utöver det vanliga”.

Flyttade hem efter nättrollens hat

Hon ser det som sin mission, att hjälpa människor att få till ett sparande, och de senaste åren har hon jobbat dygnet runt. 

Hon pratar om kraften hon fått hem­ifrån, den som ser till att man klarar sig på egna ben, jobbar sig igenom kriserna. 

– Vi visar aldrig svaghet utåt, inte heller kärlek. Det var ju inte så särskilt kramigt och mysigt hemma hos oss, det var ganska kärvt, vi visar inte kärlek genom att kramas. 

Hade du velat ha det, fler kramar?

– Jag vill inte ha något på något annat sätt för då hade jag inte varit den jag är idag eller varit där jag är. Mamma är stolt över mig, som när hon sett mig på tv, hon är nästan som ett barn, så stolt. 

Hon bor kvar i Fittja, hos mamma och pappa. Hon flyttade hemifrån tidigare men efter att ha fått ett hotbrev sänt hem till sig blev hon rädd och kände sig tvingad att flytta tillbaka till mamma och pappa. Det var 2017, i maj. 

– Det var så många som triggades av mig: utländsk bakgrund, kaxig, tjej och framgångsrik. De där nättrollens hat, det sätter sig i kroppen. 

En annan kris fick hon hantera i höstas, flera investerare slutade investera, och Börshajen fick ekonomiska svårigheter. Hon fick stoppa in eget kapital i företaget. 

Vill åka till ett munkkloster

Andra Farhad fortsätter idogt att sätta sina mål men aldrig mål som är längre fram än fem år. 

– Att sätta mål på tio år skulle vara slöseri med tiden, då vill jag kanske helt andra saker. Jag gör mycket detaljerade planer, årsplan, månadsplan och ibland ner på ­minutnivå. Jag gillar att få saker gjorda.

Varje dag ger hon sig själv nya utmaningar. Nu har hon bestämt sig för att ta tag i sin hälsa, hon har sett flera bränna ut sig. En tuff utmaning var att boka tid hos en personlig tränare. 

– Jag har gått upp trettio kilo. När jag började bygga upp min karriär blev det mycket kaffe, socker och sena kvällar, och jag slutade träna. Nu ska jag ta tag i min kropp igen. 

Men hon vet också att vilan är viktig. En helg i månaden bara stänger hon ner allt. På vardagarna slappnar hon av med serien Gossip girl.

Och så vill hon flytta hemifrån, igen. Även om hon mår bra av att bo i Fittja. 

– Det är skönt att påminna sig om att allt inte är som på Stureplan. Att se verkligheten, det hjälper en att hålla sig ödmjuk. 

Men det är dags för ett nytt kapitel i livet, hon vill skapa sig sitt eget hem. Men hur det ska vara vet hon inte riktigt. Hon funderar också på att åka till ett munkkloster och bara vara tyst i ett par veckor. 

– Jag vet vem jag är i min yrkesroll men inte vem jag själv är. Jag vet att jag blir lycklig av att stå på egna ben. Nu behöver jag ta hand om min själ.

Det är dags att investera i det inre. 

3 aktietips från Andra Farhad

1. Våga ta första klivet och börja investera smått.

2. Investera långsiktigt i bolag du förstår dig på eller där du själv är kund.

3. Gå inte in med en klumpsumma utan sikta på att bygga ett månadssparande där du kontinuerligt lägger undan pengar så fort lönen kommer.

Andra Farhad

Ålder 25 år.

Bor Fittja i Stockholm.

Yrke Driver företaget Börshajen.

Familj Mamma, pappa och två bröder. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top