Fernando Di Luca: “Min fru hänger inte med i min olivoljegrej”

Han tog vespan upp från Italien som ung. Målet var London, det blev Sverige. Han träffade kärleken, blev kvar och lärde oss att gilla olivolja.

Fernando Di Luca

Ålder 84 år, fyller 85 år den 15 december.

Yrke Pensionär men fortsatt involverad i sitt företag Zeta, som säljer medelhavsmat i Sverige. Har fått flera utmärkelser, bland annat medalj av kungen för sina insatser inom svenskt näringsliv.

Familj Hustrun Louise sedan 52 år, som han kallar Lollo, tre barn, åtta barnbarn och ett bonusbarnbarn. 

Bor På Södermalm i Stockholms innerstad.

Aktuell Med en kombinerad självbiografi och kokbok: ”Fernando! Mitt livs historia, mitt livs recept”, skriven med författaren Mattias Jersild. 

Fernando öppnar dörren till kontoret, ledigt klädd i jeans, rutig skjorta och vita sneakers och med ungdomlig spänst i stegen. Han håller formen med långa promenader varje dag och spelar tennis ibland. Dock inte med samma schvung i slagen och fotarbetet som för 20 år sedan.

I december fyller Fernando 85 år. Hans mission i livet är, och har sedan länge varit, att få den svenska befolkningen att äta mindre mättat fett från smör och grädde och istället använda olivolja som bas. 

Inte enbart för att han tjänar pengar när vi köper oljan ifråga, utan för att han på riktigt intresserar sig för folkhälsa och god mat. Anser att olivolja är ett naturläkemedel proppat med fina antioxidanter som polyfenoler, som förhindrar att våra kärl “rostar”. 

– Jag kommer att få som jag vill – att förmå folk att äta nyttigare. Men jag måste skynda mig på nu på grund av min höga ålder, säger Fernando. 

 

Skulle till London

Ursprungligen var landet Sverige bara tänkt som en trampolin på väg mot det egentliga målet. Som 24-åring kom han hit för att jobba ihop pengar till att åka vidare till London och plugga engelska som han såg som framtidens språk. Här behövdes invandrad arbetskraft och det var därför lätt att få tillstånd att jobba. 

Van vid mammas goda mat kunde han på sin höjd steka ett ägg till en början när han skulle klara sig på egen hand och undrade var olivoljan att steka i fanns att köpa. Den som genomsyrar den italienska maten med sin lite peppriga smak. 

Ingenstans, skulle det visa sig. I alla fall inte som livsmedel. Däremot kunde man köpa den på apoteket mot förstoppning. Där och då föddes idén om att importera olivolja och sälja som matolja. Entreprenören Fernando såg dagens ljus. Till en början i liten skala som en bisyssla till andra jobb. 

Nu fick han användning av sin utbildning till kamrer med kunskap om ekonomi, redovisning och bokföring. Den riktigt stora tillgången var och är ändå hans personlighet, menar Fernando: 

– Jag är engagerad, ambitiös och får saker gjorda. Jag kan ha flera saker på gång samtidigt och måste hålla igång hela tiden. 

Han beskriver sig själv som att han tar stor plats i umgänget med andra, pratar mycket, lyssnar dåligt ibland enligt barnen som kan störa sig på det. 

Fernando själv har aldrig känt att dessa egenskaper varit en belastning. Tvärtom en styrka att ha så mycket energi. 

Liksom passion och ambition. Egenskaper han fick användning av när han träffade den kvinna som skulle bli hans fru. 

Fernando var en enkel man av folket och beskriver sig som en “underdog”. Louise kom från en välbeställd godsägarfamilj i Södermanland. De träffades när de båda arbetade med service på hotell Malmen i Stockholm. Det tog tid innan Fernando vågade be om en dejt. Hade de inte lärt känna varandra som arbetskamrater först hade han inte haft mod nog. 

– Jag hade aldrig vågat ta kontakt med en sådan vacker kvinna ute på ett vanligt dansställe. 

 

Fernando med barnen Christian, Gabriella och Paola. Alla tre jobbar i företaget.

Gifta i 52 år

Trots olikheterna har de nu varit gifta i 52 år. Fernandos tips är att acceptera varandras olikheter och personligheter. 

– Min fru hänger inte med i min olivoljegrej, den får jag ha för mig själv. Jag är nog lite för mycket i min hyllning till den. 

Själv har han alltid upplevt att han blivit respekterad trots sin enkla invandrarbakgrund, med tanke på den värld som Louise kom ifrån. 

– Hon öppnade många dörrar för mig. Hon är en gudagåva.

Längtar tillbaka till Italien gör han inte. Han har ju sin nya familj här som han bär närmast hjärtat. De tre barnen har tagit över ansvaret för företaget. 

 

Läs hela intervjun med Fernando Di Luca i papperstidningen Icakuriren nr 36.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top