Annons:

 

 
Stäng X
 

 
 
 
Vårt allt sötare blod
12-12-10 16:45 | stålfarfar |

Det är ett tag sedan jag berättade om sockrets förmåga att trigga igång hjärnans belöningscentrum och lite andra effekter.
Jag har därefter upptäckt en av de bättre böckerna i ämnet för ett tag sedan. Boken heter ”Sockerbomben i din hjärna”, och den är mycket bra skriven av Bitten Jonsson och Pia Nordström.
Socker ger sug, precis som rökning och alkohol. Vi kan se det tydligt i affärerna där det ibland blir riktigt skrikigt när barnen vill ha glass, godis och läsk.

Det man hör väldigt sällan är att barnen vid smördisken försöker skrika åt sig ett paket smör.
Nu till dagens tanke, som jag fått hjälp med av Ann Fernholm.
Eftersom socker både ger sug och är hälsovådligt så är det egentligen logiskt att beskatta det, som man gör med cigarretter och alkohol av exakt samma orsaker, det är vanebildande och hälsovådligt.
Ann Fernholm föreslår i sin bok ”Ett sötare blod” att förutom skatt på socker så ska sockerprodukter som godis, läsk, bullar och kakor förses med varningstext där det står: Socker ger dig hjärtinfarkt, socker gör dig dement, socker eldar på din cancer, socker kan ge ditt barn en för tidig pubertet, socker stör din ägglossning, socker ger dig finnar och socker dödar dig i förtid.
Ann Fernholm berättar vidare om att socialminister Göran Hägglund någon gång har sagt att staten inte ska ägna sig åt ”pekpinneri” eller höja skatten för vissa livsmedel. Han menar att vi själva måste kunna ta ansvar och göra vettiga val.

Samtidigt så vet han och vi att det finns barn som får bullar och coca-cola till frukost. Dessa barn får ju ingen bra start här i livet. Göran Hägglund menar att skolan måste ta ansvar.

Tyvärr så är skolmaten inte mycket att hänga i julgranen heller. Allt för mycket sockerarter även här.
Ann Fernholm applicerar ”pekpinneriet” till cigarretter och alkohol. Det finns de som tror att tack vare skatter och massiva informationskampanjer så har antalet rökare halverats i Sverige sedan 1980.
Göran Hägglund säger egentligen bara att han inte vill höja skatten på livsmedel.

Visst är väl livsmedel något som är näringsrikt och något som den levande kroppen behöver?
I godis och läsk finns mycket lite vitaminer, alltså borde de inte räknas som livsmedel.
Det här ser Ann Fernholm som ett litet hopp om att Göran Hägglund kanske ändrar sig.
Den som lever får se, så om vi tar det lugnt med sockret och resten av kolhydraterna så kanske vi får möjlighet att se hur det blir.

                

 

 

kommentarer

 

# 01 Varför inte?

Högt pris på socker, godis mm, rejäl skatt men också en varningstext som skrämmer ...

2012-12-10, 18:29 | skriveriet

# 02 skriveriet

Jag är kluven i den här frågan. Men Fernholm har kanske rätt. Socker kanske ska ses som tobak och alkohol.
Jag är lite rädd att staten lägger sig i för mycket bara.

2012-12-10, 18:46 | Stålfarfar

Skriv kommentar

Rubrik:
Namn:
   

 
 
 

Annons: