Annons:

 

 
Stäng X
 

 
 
 
Vete är idag en hormonrubbande polysackarid.
12-12-20 14:05 | stålfarfar |

Faktum är att det moderna vetet har förändrats av människor så till den milda grad att de inte klarar av att växa vilt utan mänsklig hjälp i form av konstgödsel och bekämpningsmedel.
För att odla vete behöver man utsäde och konstgödsel. Under växtperioden behövs dessutom bekämpningsmedel av olika sorter.
Allt för att odla vete tillhandahålls av en enda leverantör. Tala om lysande affärside.

Vetet har genförändrats från tre olika vetesorter och har alltså i stället för ursprungliga vetesorter som har 14 kromosomer fått 42 kromosomer(3x14) under de senaste 50 åren.
Jämfört med Livsmedelsverkets påstående att hjärt- och kärlsjukdomar orsakas av mättat fett och kolesterol i maten som ”kloggar” ihop artärerna har den hypotes som hjärtläkaren William Davis presenterar i sin bok ”Brödberoende”, mycket bättre underbyggnad.
Vi vet att gliadinet faktiskt binder till hjärnans opiatreceptorer.
Vi vet att gliadinet påverkar tarmens genomsläpplighet och därmed kan komma ut i blodbanan.
Vi har tusentals anekdoter från människor som upplever ett sug efter veteprodukter.
Vi har tusentals anekdoter från människor som slutat med vete pga. LCHF, glutenintolerans eller veteallergi, att de upplever abstinensliknande symtom de första dagarna.
William Davis påstående om 440 Kcal mindre per dag baserar sig på just studier på glutenintoleranta som slutat med vete och som spontant drar ned på sin kalorikonsumtion.
Har man lyssnat på en föreläsning med sockerexperten Bitten Jonsson där hon själv berättar om hur stort suget kan vara efter socker och hur sjukligt framkallande av beroende det kan vara, så den analogi Dr Davis drog mellan vete och heroin kanske ändå stämmer, med tanke på att dagens vete har ett betydligt högre GI än vitt socker?
Rent teoretiskt vore vete perfekt som foder till mjölkkor, högt energiinnehåll och hyfsad proteinhalt. Dessutom möjligt att själv odla och därmed komma billigare undan. Men, vete är för "aggressivt" för kornas magar och fungerar inte.
Finns det något som talar för att människors magar tål vetet så mycket bättre än en idisslare?

 

 

 

kommentarer

 

# 01 NEJ!!!

Ett rungande nej!

2012-12-21, 13:31 | kikki

# 02 kikki

Om du menar att vi inte heller tål vete så är vi väldigt överens. Jag är övertgad om att många lite av problem med vete utan att egentligen veta om det.

2012-12-21, 16:00 | Stålfarfar

# 03 kikki

Det ska stå --- många lider av ---

2012-12-21, 16:02 | Stålfarfar

Skriv kommentar

Rubrik:
Namn:
   
Kolhydratproblem

EN BLOGG OM

Kolhydrater, som ger en snabb energikick, har på bara ett par generationer smugit sig in som en viktig beståndsdel i massor av livsmedel. Inte minst s k light-produkter ersätter ofta fettet med socker, risstärkelse eller andra raffinerade kolhydrater som vitt mjöl eller pasta. För många blir effekten raka motsatsen till "light". För oss sockerkänsliga kan socker i alla former, raffinerat vitt mjöl och pasta vara lika beroendeframkallande som kokain eller heroin. Börjar man äta kan man inte sluta, kroppens krav är obevekliga. Socker och andra snabba kolhydrater, liksom även alkohol, påverkar kroppens egna signalsubstanser, som gör att vi mår bra och känner oss tillfreds. Är man genetiskt lagd åt det hållet blir lyckoeffekten av sockret extra kraftig, men klingar av snabbare. Då vill man ha mer, och får man inte det drabbas man av abstinens i form av humörsvängningar och rastlöshet. När man då äter mer kolhydrater känner man sig tillfälligt bättre, men blodsockerhalten åker jojo. Det här med mjöl och pasta kan kräva sin förklaring. De består av snabba kolhydrater, som i magen omvandlas till kroppens eget bränsle glukos - precis som sockret. När kroppen försöker kompensera sig för sockertillförseln producerar den mer insulin. Detta tvingar fram en hög insulinnivå, som i sin tur leder till att insulinmottagarna på kroppens celler gör sig mindre känsliga för insulin, vilket resulterar i lägre fettförbränning. Även om maten innehåller mindre fett än normalt, blir det oftare kvar i bilringarna runt midjan. Kombinationen av svängande blodsocker, låg halt av betaendorfin (som bland annat styr självkänslan) och låg halt av "må-bra-hormonet" serotonin får oss att må både fysiskt och psykiskt dåligt. Att i det läget orka med att hålla diet eller motionera är ofta omöjligt. Hurtfriska kommentarer om att ta sig i kragen och börja motionera är grymt mot en sockerberoende. De visar bara att den som säger det inte begriper hur det här fungerar – vilket i och för sig är begripligt eftersom hans/hennes egen kropp inte alls reagerar på samma sätt
För att komma ur den här härvan av blodsocker- och hormonsvängningar krävs en kombination av åtgärder. Kunskap om hur min egen kropp fungerar är en viktig del. God mat utan raffinerade kolhydrater är en annan, träning för tanke, känsla och kropp är en tredje del.

 
 
 
 

Annons: