Annons:

 

 
Stäng X
 













































































 
 
 
15-05-19 22:39 | skriveriet | 2 kommentarer |

Vad gör jag av laxkotletterna? Jo, jag kryddar med lite salt och svartpeppar, lägger på en skiva citron eller två och dill överst. Varje kotlett slås in i en bit bakplåtspapper till ett litet paket med matlagningssnöre om. In i 200 graders ugn 20 minuter.

Koka ris. Rör ner lite ärter i riset, när 5-7 minuter av koktiden återstår. Strimlad isbergsallad och ev lite lite extra citron är gott till.

 Ta gärna laxfiléer i stället för en mera lättäten variant.

 

Gott!

Det är lite spännande, när gästerna får öppna sitt  paket på tallriken

 

 

 

Kategoriserat som Recept
 

15-04-04 23:08 | skriveriet | 3 kommentarer |

Det var över förväntan god påskaftonssupé eller -middag jag lyckades få till.

Längst bort är det gravad lax. På tre av ägghalvorna är det ICA:s dillkaviar och på resten av dem är det en klick majonnäs och en räka. Tandpetarna är nerstuckna i en köttbulle, en liten skiva grevéost och en gurkbit. På bilden saknas potatis, bröd och hovmästarsås.

Oj så mätta vi blev!

Fridens liljor!

Kategoriserat som Fest
 

14-10-18 14:53 | skriveriet | 1 kommentar |

är gott. Det gjorde jag idag för första gången på flera år. Att det är så långt mellan gångerna beror på att det är bara jag i familjen som gillar det. Hur det är med Svärdottern och barnbarnen vet jag inte. Jag har inte frågat dem, men det måste jag göra.

Fridens liljor!

Kategoriserat som Mina tankar
 

14-10-04 21:31 | skriveriet | 3 kommentarer |

 

Detta har förstås inte med mat att göra, men jag lägger in denna instruktion här, då jag vill ha kvar mitt inlägg i Allt mellan himmel och jord "överst" ett tag till. Jag har nämligen fått en förfrågan om hur man gör. Hoppas det går att förstå instruktionen.

Fridens liljor!

 

 


 

Kategoriserat som Mina tankar
 

14-09-05 13:38 | skriveriet | 1 kommentar |

Missförstå mig rätt. Det är skinkpaj på gång

Jag som inte gillar att laga mat utgjorde idag ett lysande undantag från det. Sådant händer ibland och glad är jag för det.

Bilden visar min skinkpaj ännu ogräddad och utan äggstanning än så länge. I skrivande stund står pajen i ugnen MED äggstanning.

Pajskalet består av 3 dl mjöl, denna gång ½ dl grahamsmjöl och 2½ dl vetemjöl och ca 3 msk kallt vatten. Det trycks ut i formen, naggas och förgräddas 10 minuter.

Då jag hade en slatt kassler över sedan en middag häromdagen, fick det bli skinkpaj. Slatten var lite större än jag minns att den var, så det blev ett rejält lager skinka i pajskalet, som först fått lite senap utbredd i botten. Den är vanlig Slotts original, men "finare" senap kan förhöja smaken. Förutom kasslern, som skurits i små bitar, ligger det i pajskalet brytbönor skurna i bitar från ett paket i frysen, basilika från kryddburk (färsk är bättre, om det finns hemma). Slutligen blandades lite riven ost i.

Då jag för ovanlighetens skull var på ett glatt och bra matlagningshumör, pimpade (fy, vilket ord) jag pajen lite, innan äggstanningen hälldes över. Äggstanningen består av 3 ägg och 3 dl mjölk ihopvispat.

Till slut balanserades pajen in i den 175 grader varma ugnen helst utan att skvimpa. idag råkade jag skvimpa ur lite äggstanning precis vid ugnen.

Sådan här paj gör jag ofta. Räkor eller crabsticks använder jag också ibland. Då kryddar jag med dill i stället för med basilika och ingen senap bres ut i pajskalet.

Snart är det matdags. Fridens liljor!

Kategoriserat som Vardag
 

14-04-25 16:45 | skriveriet | 3 kommentarer |

 Det hör inte till vanligheterna. Förrätt nässelsoppa med ägghalva och knäckebröd med ost, Huvudrätt spaghetti med köttfärssås, dessert glassbåt till kaffet. Mätt och belåten.

Fridens liljor!

Kategoriserat som Fest | Mina tankar
 

14-04-12 23:51 | skriveriet | 2 kommentarer |

I ett svagt ögonblick lovade jag att baka bullar till söndagens kyrkkaffe. Det krävs verkligen ett svagt ögonblick för att jag ska komma med ett sådant löfte. Jag tycker inte bullar är särskilt gott och då är det inte särskilt roligt att baka bullar heller. Jag drog och drog länge på det innan jag kom igång med baket. Så kom jag på att jag skulle göra klipplängder i stället. Fyra längder gjorde jag. Det hör förstås inte till mitt favoritbröd heller, men det går fortare att göra. Jobbet blev också lite roligare. Tur det!

Under arbetets gång kom jag på att det skulle vara kul att göra ett par kransar i stället. Det ser festligt ut. Det får det bli nästa gång. Nu blev det plötsligt roligt att baka något av bulldegen. Jag behöver ju inte äta av mina bakverk.

Jag tror det är vetemjölet, som jag inte gillar. Jag är inte glutenintolerant, så vitt jag vet, men jag mår inte bra av bröd bakat med enbart vetemjöl. Jag undrar hur det skulle vara om jag använde siktat dinkel i stället. Ska testa.

Jag hoppas brödet ska falla kyrkfolket i smaken.

Fridens liljor!

Kategoriserat som Mina tankar
 

14-02-13 14:24 | skriveriet | 1 kommentar |

Det där med matlagning hör som bekant inte till mina favoritsysslor. Jag ser det som ett måste jag gärna slipper undan, om det går.

Idag var det i alla fall jätteroligt att steka falukorv, då jag lekte hej vilt med korvskivor och pepparkakshjärtform. Jag tackar bloggkompisen Min vardagsvärld här i icabloggen för inspirationen.

Till korven åt vi löksås och potatis. Detta är en ofta förekommande rätt hos oss.

Fridens liljor!

Kategoriserat som Mina tankar | Vardag
 

14-01-11 17:53 | skriveriet | 5 kommentarer |

Inspirationen jag hade igår satt kvar idag. Nu gjorde jag kinagrytan eller som jag nog kallade den fläskfilé i sötsur sås. Det blev en jättegod middag plus en matlåda jag sparar till i morgon plus lite att frysa in.

Receptet  hittade jag i något reklamblad från 70- eller 80-talet. Det är så länge sedan, så jag vågar nog skriva det här. Jag googlade för att hitta en länk att hänvisa till, men gav upp efter att ha suttit en stund. Jag hittade i alla fall många spännande sötsura rätter.

Här är receptet beräknat för 4 portioner

3 hg fläskfilé eller bogfläsk, 2 msk vetemjöl, 3 msk olja, 2 gula lökar, 2-3 morötter beroende på hur stora de är,  2 paprikor med olika färger, 3 ananasringar (konserv).

1. Skär köttet i små bitar eller tunna strimlor. Vänd bitarna i vetemjöl.

2 Hacka lökarna grovt, skär morötterna i tunna slantar, paprikan i grova strimlor, ananasringarna i bitar.

3. stek köttet i en del av oljan, tills det fått vacker färg.

4. Fräs grönsakerna och ananasbitarna i resten av oljan i en gryta ca 5 minuter.

5. Blanda det stekta fläskköttet med grönsakerna i grytan

 

Sötsura såsen

1½ dl ananasspad eller vatten, 4 msk socker, 4 msk japansk soya, 4 msk vinäger (jag använder vitvinsvinäger) 4 msk tomatpuré

6. Späd i stekpannan med  ananasspad och/eller vatten. tillsätt resten. Rör om eller vispa så att allt blandar sig.

7. Häll den sötsura såsen i grytan, rör om och låt det hela få ett uppkok. Servera med ris.

 

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

 

En nackdel med den sötsura såsen är förstås att det är socker i den. Utan sockret skulle såsen inte vara sötsur.

Fridens liljor!

 

Kategoriserat som Recept
 

14-01-10 17:26 | skriveriet | 3 kommentarer |

Det där med matlagning är inte min grej och inte är jag speciellt road heller. Döm om min förvåning, när jag idag hittade mig själv sittandes vid köksbordet bläddrande i mina gamla receptböcker. Jag hade plötsligt fått lust att tillaga något riktigt gott, något jag inte gjort på länge. Eftersom jag har fläskytterfilé kvar från igår, fastnade jag för en fläskgryta med sötsur sås. Det blev ett besök i mataffären för att köpa lite ingredienser, som jag inte hade hemma.

Sådan fläskgryta hade jag ofta som bjudmat just den här tiden på året. när jag bodde i Uppsala.

I morgon blir det god middag hemma hos skriveriet.

Fridens liljor!

Kategoriserat som Fest | Mina tankar
 
1 | 2 | 3 | 4 |
Skriveriets kök
 
 
 

Annons: