Annons:

 

 
Stäng X
 













































































 
 
 
14-04-25 16:45 | skriveriet | 3 kommentarer |

 Det hör inte till vanligheterna. Förrätt nässelsoppa med ägghalva och knäckebröd med ost, Huvudrätt spaghetti med köttfärssås, dessert glassbåt till kaffet. Mätt och belåten.

Fridens liljor!

Kategoriserat som Fest | Mina tankar
 

14-04-12 23:51 | skriveriet | 2 kommentarer |

I ett svagt ögonblick lovade jag att baka bullar till söndagens kyrkkaffe. Det krävs verkligen ett svagt ögonblick för att jag ska komma med ett sådant löfte. Jag tycker inte bullar är särskilt gott och då är det inte särskilt roligt att baka bullar heller. Jag drog och drog länge på det innan jag kom igång med baket. Så kom jag på att jag skulle göra klipplängder i stället. Fyra längder gjorde jag. Det hör förstås inte till mitt favoritbröd heller, men det går fortare att göra. Jobbet blev också lite roligare. Tur det!

Under arbetets gång kom jag på att det skulle vara kul att göra ett par kransar i stället. Det ser festligt ut. Det får det bli nästa gång. Nu blev det plötsligt roligt att baka något av bulldegen. Jag behöver ju inte äta av mina bakverk.

Jag tror det är vetemjölet, som jag inte gillar. Jag är inte glutenintolerant, så vitt jag vet, men jag mår inte bra av bröd bakat med enbart vetemjöl. Jag undrar hur det skulle vara om jag använde siktat dinkel i stället. Ska testa.

Jag hoppas brödet ska falla kyrkfolket i smaken.

Fridens liljor!

Kategoriserat som Mina tankar
 

14-02-13 14:24 | skriveriet | 1 kommentar |

Det där med matlagning hör som bekant inte till mina favoritsysslor. Jag ser det som ett måste jag gärna slipper undan, om det går.

Idag var det i alla fall jätteroligt att steka falukorv, då jag lekte hej vilt med korvskivor och pepparkakshjärtform. Jag tackar bloggkompisen Min vardagsvärld här i icabloggen för inspirationen.

Till korven åt vi löksås och potatis. Detta är en ofta förekommande rätt hos oss.

Fridens liljor!

Kategoriserat som Mina tankar | Vardag
 

14-01-11 17:53 | skriveriet | 5 kommentarer |

Inspirationen jag hade igår satt kvar idag. Nu gjorde jag kinagrytan eller som jag nog kallade den fläskfilé i sötsur sås. Det blev en jättegod middag plus en matlåda jag sparar till i morgon plus lite att frysa in.

Receptet  hittade jag i något reklamblad från 70- eller 80-talet. Det är så länge sedan, så jag vågar nog skriva det här. Jag googlade för att hitta en länk att hänvisa till, men gav upp efter att ha suttit en stund. Jag hittade i alla fall många spännande sötsura rätter.

Här är receptet beräknat för 4 portioner

3 hg fläskfilé eller bogfläsk, 2 msk vetemjöl, 3 msk olja, 2 gula lökar, 2-3 morötter beroende på hur stora de är,  2 paprikor med olika färger, 3 ananasringar (konserv).

1. Skär köttet i små bitar eller tunna strimlor. Vänd bitarna i vetemjöl.

2 Hacka lökarna grovt, skär morötterna i tunna slantar, paprikan i grova strimlor, ananasringarna i bitar.

3. stek köttet i en del av oljan, tills det fått vacker färg.

4. Fräs grönsakerna och ananasbitarna i resten av oljan i en gryta ca 5 minuter.

5. Blanda det stekta fläskköttet med grönsakerna i grytan

 

Sötsura såsen

1½ dl ananasspad eller vatten, 4 msk socker, 4 msk japansk soya, 4 msk vinäger (jag använder vitvinsvinäger) 4 msk tomatpuré

6. Späd i stekpannan med  ananasspad och/eller vatten. tillsätt resten. Rör om eller vispa så att allt blandar sig.

7. Häll den sötsura såsen i grytan, rör om och låt det hela få ett uppkok. Servera med ris.

 

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

 

En nackdel med den sötsura såsen är förstås att det är socker i den. Utan sockret skulle såsen inte vara sötsur.

Fridens liljor!

 

Kategoriserat som Recept
 

14-01-10 17:26 | skriveriet | 3 kommentarer |

Det där med matlagning är inte min grej och inte är jag speciellt road heller. Döm om min förvåning, när jag idag hittade mig själv sittandes vid köksbordet bläddrande i mina gamla receptböcker. Jag hade plötsligt fått lust att tillaga något riktigt gott, något jag inte gjort på länge. Eftersom jag har fläskytterfilé kvar från igår, fastnade jag för en fläskgryta med sötsur sås. Det blev ett besök i mataffären för att köpa lite ingredienser, som jag inte hade hemma.

Sådan fläskgryta hade jag ofta som bjudmat just den här tiden på året. när jag bodde i Uppsala.

I morgon blir det god middag hemma hos skriveriet.

Fridens liljor!

Kategoriserat som Fest | Mina tankar
 

14-01-09 22:50 | skriveriet | Kommentera |

Smörstekt fläskfilé med ris och purjolök. Äppelpaj med vaniljsås till efterrätt, Det var en middag som  heter duga

Fridens liljor!

Kategoriserat som Fest | Mina tankar | Vardag
 

14-01-06 15:53 | skriveriet | 1 kommentar |

Potatisplättar ska detta föreställa. Det blev en del potatis-och blomkålsmos över igår. Vad gör jag med det?

Jag knäckte ett ägg och blandade i smeten. Lite riven ost fick följa med. Så kom jag på att jag har torkade trattkantareler i skåpet. Några stycken blötlades och hamnade även de i smeten. Plättlaggen kom fram och små kiickar stektes i smör. Plättlaggen har jag inte använt på mycket länge och det fastnade lite i laggen. Det gjorde inget. Det blev gott ändå.

Lite grönsaker, en knäckebrödsskiva med smör och ett glas mjölk fullbordade måltiden.

 Det var ingen dum idé. När barnen var små åt vi ofta potatisplättar eller rårakor med lingonsylt. Jag tog inte lingonsylt till mina plättar idag, för jag tänkte att det kanske inte passar så bra till kantarellerna. Lite mer smakstark ost hade det hela vunnit på.Hushållsosten, som jag har hemma är inte direkt smakstark ...

 

Fridens liljor!

 

Kategoriserat som Mina tankar | Vardag
 

13-12-15 19:44 | skriveriet | 3 kommentarer |

Hos oss räcker det med saffransbröd och pepparkakor. Saffransbrödet gjorde jag enligt detta recept. Jag använde förstås smör i stället för margarin. Det blev saftigt och gott, det godaste saffransbröd jag någonsin gjort. Detta bröd gjorde jag igår för att bjuda på till kyrkkaffet idag. Det blev också en del bröd att frysa in till framtida behov. Jag gjorde flätor och rörde in en hel del russin i degen. Lussekatter, julkusar och liknande småbullar blir lätt torra, tycker jag. Dessutom tar det tid att göra dem. Gott om tid hade jag inte igår.

Pepparkakor gör jag helst själv. Jag tycker inte köpekakorna är speciellt goda. Kanske är det kryddningen, som är för stark eller i mitt tycke fel. Dessutom tycker jag det är jätteroligt att göra pepparkakor. Igår blev det en plåt hjärtan och en plåt grisar. De var inte med till kyrkkaffet. Det var en annan som stod för pepparkakorna.

Gott om pepparkaksdeg har jag i kylskåpet, så jag kan leka en hel del, kanske tillsammans med barnbarnen. De har i och för sig min första pepparkaksdeg som jag gjorde förut hemma hos sig, om den inte gått åt Jag skulle vilja göra ett pepparkakshus. Jag har en mall, som jag gjorde en gång i tiden, så mäta och klippa behöver jag inte, om jag inte får för mig att göra någon annan arkitektur.

När mina pojkar var små, hade jag traditionen att göra varsin stor pepparkaksgris, som jag dekorerade med namn och lite krusiduller och lade på vars och ens plats vid julaftonens frukostbord. Nu känner jag för att återuppta den traditionen. Vi äter gemensam julaftonsfrukost med knyt hos barnbarnen och en pepparkaksgris på vars och ens plats skulle vara trevligt.

Ja, så gör jag! Jag har än så länge gott om tid.

Fridens liljor!

Kategoriserat som Mina tankar
 

13-11-05 18:11 | skriveriet | 2 kommentarer |

Senast jag gjorde sockerkaka var för flera månader sedan. Nu ville jag ha något att bjuda på till fikat vi har i samband med studiecirkeln, så jag satte igång att göra sockerkaka.

När jag såg kakan i ugnen trodde jag att jag nog tappat stinget, då den började sjunka ihop, men det blev i alla fall en sockerkaka och god var den också. kanske lite sötare än jag minns. Jag vågade ta med mig några bitar att bjuda på vid fikat. Det uppskattades.

Nu vet jag att jag inte glömt hur man gör sockerkaka.

Fridens liljor!

Kategoriserat som Mina tankar
 

13-07-05 16:06 | skriveriet | 4 kommentarer |

smakar mycket bättre till grillkorv än t ex korvbröd, potatismos eller pommes frites. Pommes frites förekommer i och för sig aldrig innanför min ytterdörr.

Det som finns i denna form är potatis, kålrot, sötpotatis och morötter översprayat med lite olivolja och kryddat med himalayasalt. Rosmarin är en god krydda också, men det tog jag inte med denna gång. Det var dagens middag..med grillkorv från Siljans chark.225 grader i 30-40 minuter.

Ugnsrostade rotfrukter är gott till alla möjliga rätter allt ifrån lax till stekfläsk, som får stekas i ugnen tillsammans med rotfrukterna de sista 10-15  minuterna.

Till köt på grillen gör jag klyftpotatis i regel kryddad med rosmarin.

Fridens liljor!

Kategoriserat som Mina tankar | Recept | Vardag
 
1 | 2 | 3 | 4 |
Skriveriets kök

EN BLOGG OM

Är väl ingen matmamma precis, men ett och annat initressant kan ju förekomma i köket.

 
 
 

Annons: