Fråga dietisten: “Är mina grönsaker mer näringsrika än köpta?”

Icakurirens dietist svarar på dina frågor om kost och näring.

Fråga: Jag har två funderingar:  Stämmer det att grönsaker har blivit mindre näringsrika under de senaste årtiondena? Och hur är det med de grödor som kommer från ens egen trädgård? Jag odlar mina egna grönsaker, det måste väl vara bättre?

Ingrid P

Dietisten svarar: Vad härligt med egenodlade grönsaker! Att få sticka ner händerna i jorden och dofta på mogna tomater. Jag har själv haft samma fråge­ställning och undersökt detta, men frågan är svår att svara på. För miljön och de goda insekterna är odling utan bekämpningsmedel bättre. 

Men näringsmässigt då?  Många hävdar att grönsaker är mindre näringsrika nu än förr, men data saknas för att kunna dra ordentliga slutsatser. En svårighet med jämförelser är att vi behöver ungefär samma sorts grönsak och odlingsförhållanden för att kunna göra rättvisa jämförelser. 

Det finns ett antal forskare som har försökt titta närmare på det och som (såklart) drar olika slutsatser. En del studier visar på lägre nivåer av näringsämnen, en del på högre. En stor studie pekar på att magnesiummängderna kan ha minskat. En forskare från SLU menar att vatteninnehållet i vissa moderna grönsaker har blivit högre och på så vis har näringsinnehållet spätts ut.

Vi har alltså inget tydligt svar i frågan, men jag skulle säga att största problemet fortfarande är att endast 20 pro­cent av Sveriges befolkning äter enligt rekommendationen minst 500 gram frukt och grönt om dagen.

Angående hemmaodling så vet vi att en växt behöver sol, vatten och grundämnen för att själv kunna bilda fettsyror, hormoner och proteiner med mera. Bakterier i jorden är viktiga samspelare och gör att tillgängligheten för olika näringsämnen ökar. För att få de mest näringsrika grönsakerna behöver hemmaodlaren därför tänka på att jorden ska må bra. Precis som vi människor inte överlever på vatten och luft, så behöver även växterna lite mer krusiduller. 

För att öka bakteriekulturen i jorden behöver man tillföra extra näring. Med en “bokashi” (japansk komposteringsmetod i hink med hjälp av matavfall och tillförda mikro­organismer) tillverkar man sin egen näringsvätska. Eller vattna med nässelvatten alternativt “guldvatten” (urin utspätt i vatten). Andra sätt att skapa en näringsrik jord är att täckodla, variera växtföljden och att vattna lagom för att få djupare rötter. 

En stor fördel med egna grönsaker är att tiden mellan skörd och måltid ofta är kort, vilket minimerar närings­förluster. Dessutom slipper vi allt papper och plast runt de färgglada godsakerna. Om jorden tillförts näring genom ovannämnda metoder och skörden sker alldeles före måltiden, så blir näringsintaget förmodligen lika högt eller högre jämfört med köpta grönsaker. 

Oavsett svaret på frågan kan vi odlare få njuta av grönsakssorter som inte längre finns i handeln och hjälpa humlor och bin på vägen till ett mindre homo­gent växtsamhälle. 

Klicka här för att ställa en egen fråga till dietisten!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top