Relationsexperten svarar: “Hur ska jag ta mig in i livet?”

Vår relationsexpert Ingemar Gens svarar på dina frågor om vänskap, kärlek eller familjeliv.

Fråga: Jag är en 72-årig kvinna, som känner mig väldigt ensam. Sedan min man dog för ett par år sedan har jag varit så trött och ledsen, ja, deprimerad, och inte orkat träffa någon. Vi hade inget stort umgänge och det som fanns var mest hans vänner. Har en syster i samma stad, men annars har jag inga vänner.

Jag lider av min ensamhet, men har liksom ingen ork att börja på nytt. Allt känns ganska meningslöst, om jag ska vara ärlig. På ett sätt tycker jag att livet är slut, å andra sidan ser jag andra i min ålder som verkar leva som om de var mitt i livet. När jag står bakom dem i matbutiken med min lilla kundvagn fylld med små matbitar blir jag avundsjuk och sorgsen av deras stora stekar, plastpåsar fyllda med flera kilo potatis och chipspåsar för många. Hur blev det så här?

Och vad ska jag göra för att kliva tillbaka in i livet igen?

Ensam Inga 

Ingemar svarar: Ensamheten är verkligen en plåga, tyvärr något som breder ut sig över hela världen. När industrialismen på allvar tog fart i slutet av 1800-talet vandrade männi­skorna, en och en, till platserna där fabrikerna byggdes och arbetet fanns. I vårt land hade en del av den mänskliga väven brutits upp redan tidigare i och med skiftesreformerna, när byarna ersattes av solitära gårdar på långa avstånd från varand­ra. Idag kan vi se hur ensamhushållet blir allt vanligare. Stockholm lär ha flest i världen.

Vid sjuttiotvå är man ju idag nästan vid livets höjdpunkt. Vi har väl aldrig varit friskare, rikare, mer mobila, och på många sätt ligger ju världen vid ens fötter. Men utan sällskap kan det kännas ogörligt, ja, ganska meningslöst som du säger. Kanske är meningen med livet just att få vara med andra? Du säger inget om ifall du umgås med din syster – ses ni?

Så till slut: det enda sätt som finns och som fungerar är att hitta några/någon att umgås med. I vår digitaliserade värld finns en hel del dejtingtjänster, men kanske känns det för fjärran i ditt liv? De allra flesta kommuner har samlingpunkter för ensamma äldre med olika aktiviteter, till exempel kafé, gymnastik, samtalsgrupper, ofta kan man också som pensionär äta lunch tillsammans med andra på äldreboenden – kommunens biståndshandläggare kan guida dig. Även kyrkan anordnar ofta olika aktiviteter för dem som har hamnat i din situation. Och även om det egentligen inte finns några vänner kvar, så kanske det i alla fall finns några runt dig, din syster, grannar, någon av vännerna från förr som du skulle kunna bjuda över?

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top