Vad ska jag göra åt min hunds tandköttsinflammation?

Vad ska jag göra åt min hunds tandköttsinflammation? Jag har en tik på 4 år som har haft problem med tandköttsinflammation och inflammerade tonsiller. Det...

Vad ska jag göra åt min hunds tandköttsinflammation?

Jag har en tik på 4 år som har haft problem med tandköttsinflammation och inflammerade tonsiller. Det började med att hon hostade vid ansträngning, hade svårt att svälja maten och på kort tid fick hon uppblossande tandköttsinflammation som gjorde att tandköttet på 3 framtänder drogs upp förra våren.
En vetrinär konstaterade inflammerade tonsiller och rekommenderade att operera bort tonsillerna. Vetrinären blev sjukskriven och jag fick byta djurklinik, vetrinärerna där har inte sett några svullna tonsiller. Jag har lyckats hålla tänderna rena och fina med borstning 2 ggr/dag och Hexarinse. Därför tycker vetrinärerna inte det finns anledning att dra bort tänderna eller storsanera.
Men nu har problem med inflammerat tandkött kommit tillbaks. Finns det någon koppling mellan tonsillproblem och tandköttsproblem (har hört att tonsillproblem blir värre på våren och att tonsillbesvär brukar försvinna efter 3-4 års ålder – stämmer det?)
Jag kan ju dra ut de tänder som är inflammerade men om man inte hittar grundproblemet kvarstår problemet.
Finns det någon expert på området?
Vad rekommenderar du för nästa steg?

Svar:

Hej!

Det finns många veterinärer som är väldigt duktiga på tänder. Den vanligaste orsaken till tandköttsinflammation är plaque (bakteriebeläggningar) i munnen. Tandsten bildas när plaquen mineraliseras. De flesta hundar av små raser drabbas av plaque, tandsten och tandlossning. Problem med irriterade tonsiller är oftast orsakade av något annat som t.ex. sura uppstötningar. Jag tror inte att de inflammerade tonsillerna kan orsaka tandköttsinflammation och tandlossning.

Att tonsillbesvär blir värre på våren och att det försvinner efter 3-4 år ålder är inte något jag har hört talas om.

Jag skulle rekommendera att en duktig tandveterinär gör en undersökning av din hunds mun och att ni tillsammans beslutar om vad som är ett lämpligt nästa steg. Sannolikt behöver tandsten och plaque samt drabbade tänder tas bort. Därefter är det viktigt med fortsatt tandborstning.

 

Linnea Jonsson, legitimerad veterinär

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top