Fredrik Kullberg

Chiafrön - äntligen något att tro på

Fredrik Kullberg

Mannen placerar en avsevärd mängd kokosolja framför sig på bandet. 
– Det är så här det brukar bli, numera, säger han till kassörskan och ser rätt nöjd ut. Ingen tur till affärn utan riklig påfyllning av kokosoljeförrådet!
– Utan kokosolja går det inte att leva, fortsätter mannen bara halvt på skämt. Oljans smått undergörande egenskaper framträder inte bara vid matlagning, utan också vid utvärtes bruk.
Själv brukar mannen smörja in hela kroppen med kokosolja och aldrig har väl hälsan varit bättre än nu, förklarar han med en glöd som är imponerande.

Visst är det härligt när människor mår bra. Samtidigt misstänker jag att den här sortens bergfasta övertygelser är ett uttryck för vilsenhet. Frön, oljor, dieter, metoder – äntligen något att tro på i en förvirrad tid.
Matbutikerna tillgodoser behovet genom ett växande utbud av rena, råa, glutenfria, sojabaserade, ekologiska, laktosfria, holistiska och förment extra hälsosamma produkter. Somligt tycks mer avsett för dyrkan än direkt konsumtion.
I marknadsföringen ingår högtravande, till mystiken gränsande formuleringar som: “Visste du att ordet chia betyder styrka? (…) Chiafrön kommer från Mexico och har använts sedan urminnes tider av Aztekerna” (Chiafrön 170 g, Risenta).
“Den har groddats och torkats i 48 timmar, handgjord med kärlek i vårt egna kök” (Raw bovetecrunch 250 g, Renée Voltaire).
“… en av de bästa örterna för att skänka ett långt liv och stärka livsenergin” (Gojibär raw 40 g, Healthwell).

På de populära hälsobloggarna, dit tiotusentals människor vänder sig för vägledning i kostfrågor, tätnar mystiken ytterligare. Hälsocoachen Filippa Salomonsson, aktuell med boken Sockerdetox, förespråkar en “juice cleanse”, gärna i kombination med sessioner i infraröd bastu, så att kroppen rensas ordentligt på toxiner. I hennes program för en verkligt sund, balanserad relation till mat ingår även prep week, mindful eating, beroendetest och ett treveckors sockerdetox-program.
Bloggaren PT-Fia (Fia Sjöström) säger i en intervju att vägen till hälsa inte är särskilt komplicerad. På sin blogg slår hon motsägelsefullt nog ändå fast att detta med chokladbollar är “en djungel”. Efter mycken sållning landar hon slutligen i en gluten-, nöt- och strösockerfri raw food-variant.
Prästen Elisabeth Gerle har sin tolkning klar om vad lärorna kring mat och hälsa egentligen handlar om: religion. Reglerna är vår tids budord och maten vår tids Gud, säger hon till Sydsvenskan. Men vem är då Satan? Kanske den som ifrågasätter eller gör sig lustig över matfundamentalismen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top