Elin Ek

"Jag kommer att tjuvlyssna i ditt brevinkast"

Elin Ek

Här kommer en julönskan, från mig till dig.
I dagarna ses vi kanske där i butiken, rotande efter köttfärs och julskinka. Nu är det dags, om en vecka är det dopparedagen och då ska skinkan stå gyllene griljerad i kylen. Redan den 23:e karvar vi några skivor till en nattmacka med senap som vi glufsar i oss under uppesittarkvällen till sorlet från P4:s rimstuga.
Vi gillar jämförpriser du och jag, våra blickar letar alltid upp den där lilla gula papperslappen på hyllan, precis som våra mammor lärt oss. Oss lurar man inte med trixiga förpackningar som ser större ut än de är! Vi gillar också att göra bra klipp, är medlemmar i kundklubbar och sparar vissa dyra köp när vi vet att det snart kommer ett erbjudande om 20 procent rabatt.
Men nu, inför årets största köttätarhelg vill jag be dig att tänka efter ett slag, se bortom det lägre kilopriset, räkna på matbudgeten och höja blicken.
Det kommer att finnas massor av billigt kött. Att köttet är billigt beror oftast på en sak – djuren är uppfödda i Europa under EU:s minimikrav. Att den ena skinkan är dyrare kan bero på att grisen fötts, vuxit upp och slaktats enligt svenska djurskyddsdirektiv. Den har troligtvis fått böka fritt med halm, ha knorren kvar och fått göra egna bon till sina ungar. Den billigare grisen är kanske en så kallad dansk burgris som stått fastkättrad så trångt att den inte kunnat vända sig eller lägga sig ner, kanske under hela sin livstid. Tänk på det ett slag.

Jag ber dig att använda din skarpa jämförprisblick till att läsa på ursprungsmärkningen i stället. Om du nu tycker att det är dyrt med den där svenska, kanske ekologiska, skinkan så ber jag dig fundera på om de tjugolapparna kan sparas in på något annat? Välja en maträtt mindre på julbordet? Skippa syltan som ändå ingen äter eller en ost färre på ostbrickan. Och hur många gånger har verkligen hela skinkan gått åt? Och resterna åkt i soporna den 28:e? Gå ihop med en vän och dela på en skinka!
Jag kommer att tjuvlyssna i ditt brev-inkast och hoppas att jag i år slipper höra dig skryta om hur billig köttfärs, korv och skinka du köpte. Jag vill höra dig skrävla högt om hur bra kött du köpt så alla uppskattar att grisen fick lägga sig ner när den var trött i klövarna och dia sin unge med knorren i vädret.

Låt oss vara de där konsumenterna som vi vill vara och visa handlarna, djurupp-
födarna och politikerna att djuren förtjänar mer än EU:s minimikrav.
God jul!

 

Av Elin Ek

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top