Vi har ju själva vuxit upp med en hel bunt såna pappor

"Förtvivlat förklarar hon för mig att ingen av papporna i grannskapet tar ut föräldraledighet och barnen går långa dagar på förskolan från att de knappt fyllt ett år."

Vi har ju själva vuxit upp med en hel bunt såna pappor
Elin Ek
Elin Ek

I en pytteliten notis, längst ner i hörnet av inrikesnyheterna i en morgontidning – ni vet där det brukar stå några rader om hur fjälllämmelåret är – stod följande korta nyhet:
“Båda MP:s språkrör föräldralediga.  Miljöpartiets språkrör Åsa Romson har fått barn och tar föräldraledigt i sex månader framåt, meddelar partiet. Samtidigt är partiets andra språkrör Gustav Fridolin fortfarande barnledig.” Större nyhet än så var det inte.

Min väninna och hennes familj köpte i våras sin drömkåk, ett renoveringsobjekt i en av Stockholms trevliga närförorter, ett hus som hade det mesta som de önskade i lugna medelklasskvarter. En stor lummig trädgård, ett hus vårdat med kärlek av samma ägare sen 30-talet och nära skog och sjö. Nu är huset finfint renoverat med blod svett skratt och tårar, men hon är ändå deppig för det var en sak som inte framgick i objektbeskrivningen, nämligen grannarnas inställning till sin arbetstid. 

Förtvivlat förklarar hon för mig att ingen av papporna i grannskapet tar ut föräldraledighet och barnen går långa dagar på förskolan från att de knappt fyllt ett år. – “Alla som bor här borde ha råd att gå ner i arbetstid en stund. Jag vill att mina barn ska växa upp med kompisar som har närvarande pappor! Att deras bild av farsor inte är den där gubben som man kanske möter på helgen eller en halvtimme innan läggdags.”
Jag vet inte hur jag ska trösta henne. Under månader av renoveringar har jag kommit med glada tillrop och uppmuntrande pepp när de tvivlat över sitt livs köp. Men då har det handlat om dolda fuktfällor på vinden eller hur man bor med två småbarn i flera veckor utan dusch.

Grannpappor med hög lön som inte prioriterar att vara med sina barn, vad svarar man på det? Det är sorgligt. Vi har ju själva vuxit upp med en hel bunt såna pappor. Vi kan argumenten, att jobbet är viktigt och att det inte funkar att gå ner i arbetstid!
Och allt är inte svart eller vitt, visst finns det ofta rimliga orsaker till att föräldrar inte delar upp sin tid med barnen.
Men ibland fungerar det tydligen lättare än man kunde tro.
På tidningen Fokus lista över Sveriges 100 mäktigaste personer 2012 ligger Gustav Fridolin 12:a och Åsa Romson 27:a. Då borde väl en ganska vanlig mellanchef/jurist/ekonom och pappa som ligger några miljoner platser under dem i viktighetslistan också kunna prioritera sina barn några månader

Av Elin Ek

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top