Gör en läskig pumpalykta

Årets läskigaste helg är här och kvarteret kryllar av små monster som ropar "trick or treat" och kräver godis. Hälsa dem välkomna med vackert lysande halloweenpumpor.

Gör en läskig pumpalykta
Gör en läskig pumpalykta
Foto: Kerstin Engstrand
Gör en läskig pumpalykta
Gör en läskig pumpalykta

Seden att dekorera hemmet med utskurna pumpor kommer från USA. Pumporna ska vara så skräckinjagande som möjligt då de ska hålla onda andar borta. Hela familjen, ibland hela släkten, skapar pumporna tillsammans. Hemmen dekoreras också med majskolvar, vilket är en skördefest. Liknande traditioner har också funnits i Sverige, i Skåne gjorde man förr lyktor av betor.

Jack-o´-lantern

Lyktornas egentliga namn är Jack-o´-lantern efter legenden om den irländske smeden Jack som hade varit så snål att han inte blev insläppt i himlen. Han lär också ha lurat så många att inte ens djävulen ville veta av honom. I väntan på domedagen fick han därför vandra runt för att finna en plats att få vila på. För att se vägen bättre gjorde han lyktor som han fyllde med glödande kol av de kålrötter han åt.

Just att tillsammans göra ruskiga lyktor av de vackra, trinda pumporna är något som håller på att bli en tradition i många svenska familjer. Bara att gå till torget eller matvarubutiken och köpa pumpor är en höjdpunkt. Dessförinnan har vi valt ut motiven så att vi vet vilken form pumporna ska ha. För pumpor är inte lika, vissa är runda, andra plattare och återigen andra mera avlånga till formen.
Pumpalyktorna kan vara allt från de enklaste glada gubbar till de läskigaste skelett. Succén är given, oavsett vilket motiv man väljer. Nu behöver man inte ha högsta betyg i teckning. På Internet finns många hemsidor där man kan hämta motiv. Det finns också färdiga set med mallar och verktyg att köpa i välsorterade leksaks- och skämtbutiker.

Fina lyktor tar lite tid att göra. Först ska de gröpas ur innan motivet ska mejslas fram. De färdiga pumporna faller ganska snabbt ihop. Räkna med att de håller 2-7 dagar, allt beroende på hur kalla nätterna blir. Sedan får de pryda komposten.

Det här behövs:

  • Jättepumpor

  • Kulspetspenna

  • Mat- eller grapefruktsked

  • Färdiga mallar eller smörpapper och vattenfast tuschpenna

  • Provsticka och lagom vass, smal tandad kniv eller färdiga pumpasetknivar

  • Värmeljus till mindre pumpor, blockljus till större

  • Långa tändstickor

Så här gör du:

Först ska pumpan gröpas ur och detta är det moment som brukar ta mest tid och som barnen tycker är tråkigast, klart vuxengöra alltså.

1. Rita upp ett sexkantigt lock runt pumpans skaft. Kulspetspenna eller vattenfast tuschpenna är bäst att rita med. Det ska inte vara för stort, då släcker vinden ut ljuset.

2. Gröp ur nästan allt fruktkött och alla kärnor. Pumporna brukar vara ganska tunnväggiga så det brukar inte vara alltför svårt. En vanlig matsked eller en grapefruktsked fungerar bra. Kärnor kan man rosta eller spara för att så pumpor av nästa år.
Av pumpaköttet kan man baka kakor (se länkar i rutan till höger längre upp på sidan).

3. Dags för det skräckin-jagande motivet. Mallar görs av smörpapper som passar mot pumpans framsida. Tänk på att lämna 2 cm marginal mellan lockkanten och motivet. Rita motivet och färglägg de delar som ska skäras ut. De utskurna delarna kommer att bli upplysta av ljuset inuti pumpan. Använd vattenfast tuschpenna, annars smetar färgen lätt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top