Stensäker njutning!

Gräs i all ära. Men stenläggning i trädgården gör den inte bara mer lättskött. Det är också vackert och skönt att gå på!

Lägg sten etiskt

För ett par år sedan väcktes kritik mot billig importerad sten som brutits under usla arbetsvillkor.
Sedan dess har stenbranschen tagit fram en uppförandekod med krav på bra arbetsmiljö för inhemsk och importerad stenproduktion för sina medlemsföretag.

Billiga byggmarknader har ofta egna importkanaler och det kan vara svårt att få reda på varifrån stenen kommer.
Fråga!

För att vara säker ska du välja betongprodukten marksten, som ofta tillverkas här.
Men vill du ha äkta natursten kan du fråga efter garanterat nordisk sten som skiffer eller kalksten. Det är framför allt granit som till viss del importeras och säljs till privatkunder

Stensäker njutning!
En rejäl kantsten i granit ramar in buxbomsbollen mot den mörkare grå kalstensplattan. Sjösten hindrar ogräset att sätta sig.
Foto: Annika Christensen
Stensäker njutning!
En gång av kullersten med grus emellan närmast fasaden är bra mot vattenstänk. Avsluta med en kant av gatsten in mot häcken, så blir det hela mer prydligt.
Foto: Annika Christensen
Stensäker njutning!
Att promenera i en grusgång av sjösten kan vara som att gå i sirap. Några trampstenar i granit underlättar stegen.
Foto: Annika Christensen
Stensäker njutning!
Marktäckare som klarar sig själva passar bra ihop med stenlagda partier. Här en ljuvlig matta av timjan på var sida om en grusgång.
Foto: Annika Christensen

Barfota i gräset är den typiska drömmen om sommarlata dagar.

Men gräsmattan ska klippas varannan vecka och trots ett evigt slit och fixande kan mattan förbli en torr uppbränd stäpp eller ett mossigt elände.

Om du slopar allt vad gräs och öppen jord heter på hopplösa ställen blir livet så mycket enklare. Och trädgården så mycket vackrare.

En stensättning kan bli en praktisk övergång mellan ute och inne. Den kan avgränsa rabatter mot gräskanten, bilda en gång mellan rabatter eller helt enkelt ersätta gräset i stora partier och bli en egen stenträdgård.

Marknaden för sten har fullkomligt exploderat de senaste åren och det finns en hel del att välja på, varav två huvudtyper som gärna kan blandas:

Natursten är äkta sten bruten i stenbrott: granit, kalksten, sandsten, skiffer och sjösten.

Marksten är ett betongmaterial som ofta är betydligt billigare. Det framställs så att plattor och stenar ser naturtrogna ut, särskilt den sten som kallas tumlad.

Innan du väljer sten – tänk på

• Om du ska ha stora partier sten nära huset, tänk på vilken stil och storlek det är på huset och färgen på fasad och tak.

• Fundera på vad som passar på just den platsen och vad du själv gillar.
Vill du ha det romantiskt med natursten och snirkliga gångar?
Eller mer stramt och avskalat med marksten i räta linjer?

• Ta hänsyn till vilken funktion stenläggningen ska ha. Ska du bara kunna promenera över den eller även köra på den? Vissa stenar klarar inte bilens tyngd.

• Hur slätt ska det vara?
Kullersten är vackert, men hopplöst att promenera med klackar över eller ha ett litet fikabord på.

Naturskiffer kan också vara rätt så knöligt för små känsliga kaféstolar.

• Grus till gångar finns i olika storlekar, färger och former. Naturgrus är vackert mjukt slipat av naturen men tyngre att gå i. Småstenarna rullar gärna.

Krossat grus däremot ligger stilla bättre när man går, men är lite vasst och kanske inte lika snyggt.

• Snåla inte på bredden när du anlägger en gång. Den är lätt hänt att den blir smalare än man tänkt sig från början. Tänk på att buskar och perenner vid sidan av gången gärna brer ut sig efterhand.

• Slarva inte med underarbetet!
All stensättning kräver noggrann bearbetning av marken inunder. Lön för mödan är att beläggningen sedan håller år ut och år in.

Se till att få rätt anvisningar för hur underarbetet ska göras till just den sten du har valt.

Av: Lotta Palmelius

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top