Äntligen dags att börja odla

Sugen på egna grönsaker i sommar? Nu är det dags att planera odlingarna. Vi har botaniserat bland nyheterna.

Köp fröer på nätet

Här är några tips på sajter där du kan köpa fröer:

  • Froer.nu – brett sortiment från flera kända varumärken, både svenska och utländska.
  • Fron-och-sant.se – fröer från Plants of Distinction samt ryska och estniska grönsaksfröer som trivs i vårt klimat.
  • Frokungen.se – stort sortiment
  • Gourmetgarage.dk – här säljs italienska grönsaksfröer från världens äldsta fröfirma Franchi Sementi, startad 1783.
  • Impecta.se – har ett brett sortiment, många äldre sorter och mycket ekologiskt.
  • Klostra.se – säljer både fröer och miniplantor av köksväxter, samt hela odlingspaket för till exempel en balkong.
  • Lindbloms.se – säljer ekologiska fröer framför allt till yrkesodlare, men även till privatpersoner.
  • Runabergsfroer.se – ekofröer för vårt svenska klimat, mycket fakta på sajten.

Än är det full vinter, men redan ligger många i startgroparna inför årets odlingssäsong. Eftersom trädgårdsintresset ökar, även bland dem som “bara” har en balkong eller en pytteliten jordplätt, är det också allt fler som väljer att dra upp sina egna plantor från frö.
Då kommer frökatalogerna så här års som en riktig “godisbutik” på posten.
Lusten och drömmarna väcks, vad ska man satsa på i år?
En sak är klar, det är ätbart som ökar i popularitet, visar vår rundringning till olika fröfirmor.
– Det är absolut grönsakerna som lockar mest, konstaterar Ulf Fransson, reklamchef på Nelson.
– Och det som efterfrågas alltmer, framför allt bland yngre kunder, är de riktigt välsmakande sorterna. De är ofta mer nyfikna och noggranna i sitt urval och går mycket på rekommendationer från andra, exempelvis via sociala medier.
Därför jobbar nu Nelson med att bli ännu tydligare med vad påsen innehåller, som att beskriva smak och andra egenskaper på förpackningarna.

Knottrorna är tillbaka
Ett exempel på att smaken går först är gurkan Jurassic som är ny för säsongen hos Nelson, men som egentligen är en gammal sort som tagits tillbaka. Den är knottrig och kanske inte lika fin att titta på som de släta gurkor vi vant oss vid under senare år. Men smaken är det som avgör!

Eko lockar
En annan rolig gurknyhet är den indiska ekologiska sorten Poona Kheera.
– Den är krispig, saftig och ger en stor skörd, utlovar Barbro Adielsson, som tillsammans med sin man Johnny Andreasson driver Runåbergs fröer, där de framför­ allt säljer ekologiska fröer via internet och postorder.
Just ekologiskt är en annan stark trend som bara ökar. Leif Lindblom, ägare till Lindbloms fröer, som mest säljer till mind­re yrkesodlare, men även till allmänheten, konstaterar att deras inriktning på ekofröer är helt rätt.
– Många letar efter mer udda sorter, säger han. Våra kunder är också rätt kräsna, de är kunniga och vet vad de vill ha.
Som exempel nämner han att de flesta av Lindbloms tomatsorter behöver bindas upp, till skillnad mot de annars populära låga busktomaterna. De sistnämnda är inte resistenta mot mögelangrepp och andra sjukdomar.
En av Leif Lindbloms personliga favoriter är nya körsbärs-tomaten Bartelly.
– Den är både tålig och god.

Mix för experiment
En annan trend är att fröer säljs i mixförpackningar, du får exempelvis fyra olika sorter i en enda påse. Gärna med ett lockande tema, som “Medelhav”
eller “Mexikansk”.
Det är ett sätt att inspirera och förenkla för konsumenten, konstaterar Ulrika Wallman, produktchef på Econova som har varumärkena Weibulls och Hammenhögs.
– Det är ju roligt att ta hem och prova olika sorter som passar bra tillsammans.
Hon noterar också att färgstarkt är hett inom grönsaker, många odlar “för båda öga och gom”.
– Ett exempel är vår nya gula rödbeta Burbees golden, som är fin i färg och smak utan att färga av sig.
En annan sak som Ulrika Wallman ser är att när man odlar själv från grunden, blir man också mer mån om sina plantor och vårdar dem bättre.
– En färdigköpt kryddplanta åker lätt i komposten när den börjar sloka. En egenodlad blir ofta mer långlivad och ger både glädje och skörd under längre tid.

Plantor på posten
Men det finns också ett hinder för odlarambitionerna; alla har inte den tid som krävs, som till exempel barnfamiljer. Man längtar efter en grön livsstil, men mäktar inte med allt det arbete som krävs. Detta är grunden för det relativt nya företaget Klostra handelsträdgårds satsning på att sälja så kallade juniorplantor via e-handel. Förs­ta odlingsstegen är redan klara och du köper en miniplanta som kommer i en låda på posten! Bara att sätta ner i en större kruka.
– Ungefär som att man vill ha god och vällagad mat så köper man en färdig matkasse, resonerar Klostras grundare Katja Lepola, som påstår att de har Sveriges bredaste utbud av köksväxter.

Bra och härdiga sorter
Klostra satsar på finsmakarna och har valt ut särskilt smakrika sorter, inspirerade av bland annat trädgårdsskribenten Lena Israelssons bok Gourmetträdgården. Katja Lepola tipsar om två tomater: Mei wei som är tidig och lättodlad samt Sun gold som är kinkigare, men så god att barnen “stjäl” tomaterna som godis.
Klostras fröer kommer från de baltiska länderna, därför att de aldrig släppt på sin kökstradition i trädgårdarna, vilket betyder att de har bra, härdiga sorter.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top