Grön, grönare, grönast

Efter en lång vinter längtar ögonen efter vårgrönska. Ingela Wall hittar material till buketter både i trädgården och i grönsaksdisken.

Grön, grönare, grönast
Ingela Wall.
Foto: Anna Skoog
Grön, grönare, grönast
“Stående ovation”. För blomsterbeskrivning, se nedan. Alla blomsterarrangemang är gjorda av Ingela Wall.
Grön, grönare, grönast
När du gör “Dansa med aklejor” börjar du med pelargonblad och murgröna…
Grön, grönare, grönast
…för att sedan fylla på resten av växterna…

– Grönt är naturens egen fondfärg. I blomarrangemang fungerar det alltid tillsammans med gult som i solen och blått som i himlen.
Det säger Ingela Wall, florist med många års erfarenhet. Bland annat har hon ansvarat för blomsterarrangemangen vid fyra Nobelfester. Under många år drev hon egen blomsterbutik i Stockholm, men numera arbetar hon mest med utbildning och olika evenemang.

När Ingela skapar sina arrangemang går hon gärna ett par steg längre än till en konventionell bukett med snittblommor och några blad pliktskyldigt runtom.
– Jag tycker om att kombinera grönsaker och blommor, vilt med odlat och blad i olika former. Kontrasterna får det att lyfta, menar Ingela, som gärna besöker en välsorterad grönsaksdisk innan hon sätter i gång. Här finns mer att hämta för blomfreakar än man kan tro. Blomkål, små tomater, selleri, broccoli, paprika och olika salladshuvuden är sådant som gör sig bra i vaser och skålar.

Utanför husknuten finns det också mycket att hämta när våren kommer. Till exempel knotiga grenar, ormbunksblad, hundkäx, kvistar från lövträd och höga gräs. Ett och annat finns förstås också i blomsterbutiken. Kanske blir den blommande magnoliakvisten eller limegrön viburnum höjdpunkten i arrangemanget.

Innan man sätter i gång är det bra att ha en plan. Fundera på var arrangemanget ska stå. Är det till ett fint middagsbord, ett blickfång på hallbyrån eller något att pryda soffbordet med? Proffsflorister som Ingela Wall gör alltid en skiss innan de sätter i gång. Framför allt för att få en känsla för hur det ska se ut, men också för att kontrollera att man har allt material som behövs.

– Ofta blir det bäst om man grupperar växterna oregelbundet i små öar. Sätter man en här och en där blir det lätt spretigt. Jag brukar börja med de växter som har mest karaktär. Det kan vara brokiga pelargonblad, höga gräs eller något i den stilen. Sedan är det bara att fylla på.
– Se till att färg och form på vaserna stöttar växterna. Själv är jag svag för glasvaser, gärna i färgat glas. Det är lite sport att leta på loppisar och i antikaffärer efter det man gillar. Håller man en linje så har man snart en bra samling hemma för blomsterarrangemang året om.

Så lyckas du med gröna buketter:
• Släpp loss fantasin! Kvistar, gräs, mossa, blad och grönsaker är bra material till olika arrangemang.
• Renodla idén. Satsa på några få växter som upprepas i arrangemanget. Många olika sorter kan lätt bli en sillsallad .
• Ge nya skarpa snitt på blommor och kvistar med till exempel en tapetkniv.
• Låt alla växter, även grönsaker, dra vatten ett par timmar innan du sätter i gång. Är växterna vattenfyllda håller de längre.
• Plocka fram allt material innan du sätter i gång: vaser, dekormaterial, kniv, snöre med mera.

Stående ovation

Material:
• Hundloka
• Viburnum
• Fontängräs
• Gröna tomater på kvist
• Låg glasskål
• Grön karamellfärg (kan uteslutas)

Stående ovation kallar Ingela Wall den här buketten som bokstavligen står på egna ben! En skål med ett lågt arrangemang bredvid blir en fin pendang. En sådan här stilig bukett passar bra till exempelvis en studentmottagning eller födelsedag med gående bord.

Putsa bort alla blad på sellerin och kapa stjälkarna ett par decimeter långa. Ställ dem att dra vatten ett par timmar. Sätt ihop dem i en bunt med jämn nederkant och sno ett par gummisnoddar runt om. Stick in hundlokor och kvistar av viburnum i mitten. Dekorera med fontängräs och ginst.

Bind ihop ordentligt med bast ovan och mellan de bägge gummisnoddarna och klipp av dem. Putsa botten så den blir helt plan och sätt arrangemanget i en låg vattenfylld skål med lite grön karamellfärg. Samma lösning hälls i skålen bredvid. Pryd med en tomatkvist, viburnum, hundloka och gräs.

Dansa med aklejor

Material:
• Pelargonblad
• Murgröna
• Flikigt gräs
• Broccoli
• Viburnum
• Bokblad
• Aklejablad
• Oasis (finns i blomsterbutiker)
• Låg keramikskål

Lägg oasisblocket i blöt och runda av hörnen så att det passar i skålen. Gruppera växterna asymmetriskt som i naturen. Börja med pelargonbladen, murgrönan och gräset. Gör hål med en grillpinne om det är svårt att få in stjälkarna. Fortsätt med broccoli, viburnum, bokblad och till sist aklejorna som får dansa ovanför alltihop.

Av: Madeleine Appelgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top