En matta av marktäckare

I naturen ligger jorden aldrig naken. Blåbärsris, träd och mossor växer och trivs tillsammans. Så ska det vara i trädgården också - så bred ut en matta av marktäckare.

En matta av marktäckare
Foto: Susanna Rosén, Bertil K Johanson
En matta av marktäckare
Foto: Susanna Rosén, Bertil K Johanson

Det går inte många dagar innan små gröna strån sticker upp på en rensad jordyta. Många tycker att det är vackert att se öppen svart jord mellan plantorna. Men det är emot naturen, och alla växter trivs bättre i en jord som är täckt. Ofta hjälper växternas rötter och de små mikroorganismerna som lever tillsammans med rötterna varandra också. Djupa rötter drar upp näringsämnen från djupet åt de växter som har korta rötter. Rötternas mycel (svamptrådar som lever ihop med växterna och hjälper dem) samverkar på ett mystiskt sätt för allas bästa.
Det blir vackert också när växter täcker marken. Marktäckande växter kan ha söta blommor eller vackra blad. Här är exempel på bra marktäckare för både sol och skugga.

Trivs i sol

1. Rosenplister
(Lamium maculatum)
Från maj och ända fram till slutet av juli blommar den snällt tätt intill marken. Därefter är bladen vackra tills frosten tar dem. Sorten ‘Silbergroschen’ har rosa blommor och vackert silverådrade blad. ‘White Nancy’ har vita blommor och vitmarmorerade blad. Trivs även i halvskugga.
2. Bergormrot
(Bistorta affinis)
Den här växten skickar ut sina grenar åt olika håll och dessa slår lätt rot så att man får en härlig matta. Den tål alla slags jordar utom de extremt torra eller fuktiga. Blommorna blir rosaröda och de smala bladen färgas lätt röda framåt hösten. Den blommar i juli till september och blir 20-30 cm hög.
Man kan behöva täcka med granris på hösten som skydd mot barfrost. Tidigare hette växten Polygonum affinis.
3. Jättedaggkåpa
(Alchemilla mollis)
I såväl sol som skugga breder den ut sina vackra gröna blad och sina klasar av gulgröna blommor och eftersom den blir ganska hög är den ett bra stöd för högväxta perenner av olika slag. Här sticker fingerborgsblomman (Digitalis purpurea) upp sina rosa klockor i en ljuv färgsymfoni. Daggkåpan sprider sig lätt genom självsådd och kan också delas.
4. Penningblad
(Lysimachia nummularia)
Nummularia berättar att bladen liknar mynt, men lysimachia lär betyda att den "stillar vrede". Och visst blir man glad av den lysande gula mattan med blommor och ljusgröna blad, bara 5 cm hög. Krypande rankor letar sig ut och kan ibland ta vägar där man inte vill ha den. Förökas lätt genom delning och trivs bra i fuktig mark. Den tål inte torka!
5. Slingerkrasse
(Tropaeolum)
En häftig färgkombination blev det med röd och orange krasse som växer upp mitt i beståndet av mörkrosa blomsterlin (Linum grandiflorum). Men krasse kan användas som marktäckare i många andra sammanhang också. Inte minst är det vackert om den sås mellan potatisraderna och får breda ut sig allteftersom man skördar potatisen.

Trivs i skugga

6. Lungört
(Pulmonaria )
Lysande blå blommor och helgröna blad har P. angustifolia ‘Azurea’. Den, liksom den brokbladiga släktingen P. sacharata blommar snällt samtidigt med vårens lökväxter i april och maj. Men därefter är bladverket härligt som marktäckare i
rabatter och under buskar och träd.
7. Spetsmössa
(Tiarella cordifolia)
Namnet kommer av grekiskans tiara. Det är frökapseln som liknar ett slags huvudbonad. Bladen är hjärtformade. Jorden ska vara en aning fuktig för att spetsmössan ska trivas. Blomman är vanligtvis vit. På bilden T. wheeryi som blir en aning högre (25-30 cm) och får en skär mössa.
8. Revsuga
(Ajuga reptans)
I juni blommar revsugan med klara blå blommor men det är mest bladverket som är storheten med den här marktäckaren. Det är ofta glänsande och går ibland i en rödaktig ton. Sorterna ‘Braunhertz’ och ‘Atropurpurea’ brukar ingå i det sortiment som kallas höstglöd för att de får fina höstfärger och ger glädje långt in i hösten. Den klarar sig på de flesta jordar och inte bara i skugga utan även i lite sol.
9. Skuggröna
(Pachysandra terminalis)
Den här marktäckaren är skönt grön även på vintern och det betyder att den bör vattnas rejält före vintern liksom alla vintergröna växter. Den breder ut sig ganska sakta och det är inte bra att dela den så ofta. Blir ungefär 20 cm hög. Blommorna är oansenliga och grönvita. Det är för bladens skull man odlar skuggröna.
10. Malört
(Artemisia)
Av malört finns flera olika sorter som passar fint som markmattor. Den silvergrå färgen passar bra till alla färger på blommor och buskar. Särskilt vita och blå blommor får en härlig lyster tillsammans med silvriga växter. Den här sorten heter ‘Silver Queen’.
11. Kaukasisk förgätmigej
(Brunnera macrophylla)
Stora hjärtformade blad och sirliga små himmelsblå blommor på en tunn stjälk får kaukasisk förgätmigej under ganska lång tid i maj-juni. Men bladen är vackra sommaren lång. Den behöver stå vindskyddat.

Av: Gunnel Nilsdotter

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top