Så din egen sallad

Salladsodling är enkelt även för en nybörjare. Det räcker faktiskt med några krukor för att börja odla goda gröna blad.

Stoppa sniglarna

Sniglar, och särskilt mördarsniglar, älskar sallad. Det finns några sätt att skydda sig mot deras framfart.

Att förodla är också bra, för ju större plantan är när du sätter ut den, desto bättre klarar den ett angrepp.

Det tycks också som att sniglar föredrar slätbladiga sorter framför krusbladiga. Men det kan vara olika tycke och smak mellan olika sniglar.

Krukodling är också lättare att skydda än en stor köksträdgård, även om sniglarna kan ta sig upp i krukan.

Ställ krukorna på fötter så att de kommer upp en bit från marken eller på en bänk, så får sniglarna mer besvär.

Ett annat alternativ är att odla sallad i växthuset eller uterummet. Välj en särskild växthussallad, som tål värmen i växthuset

Skölj och ät

Hemmaodlad sallad är fri från gifter, men både jord och en del småkryp som minisniglar och tvestjärtar brukar gömma sig bland bladen.

Dra loss varje blad och skölj det ordentligt innan du äter, så är det problemet ur världen.

Torka gärna salladsbladen i en så kallad salladsslunga när du sköljt färdigt, då fastnar olja och dressing bättre

Så din egen sallad
Sallad.
Foto: Annika Christansen
Så din egen sallad
Huvudsallad.
Foto: Annika Christiansen
Så din egen sallad
Kökslandet blir prydligt och mer lättskött med odlingslådor.
Foto: Annika Christensen

Det brukar talas om hur mycket godare hemmaodlade tomater är jämfört med köpta. Lika stor skillnad är det med sallad beroende på om den är köpt eller odlad i den egna täppan.

Sallad

Det allra enklaste att så är plocksallad, som sås direkt i kökslandet från april, maj och juni när jorden torkat upp och blivit tillräckligt varm för sådd.

Sallad är inte så kinkig med temperaturen som till exempel bönor, så man brukar inte behöva oroa sig för att det är för kallt i jorden.

Gör så här
• Så fröna med ca 2 cm mellanrum i raka rader i kökslandet. Blir det för tätt är det omöjligt att gallra.

• Håll sådden fuktig medan fröna gror och rensa ogräs mellan raderna.

• Glöm inte vattna! Sallad består ju huvudsakligen av vatten och sallad som står för torrt kan bli besk.

När bladen blivit 4–5 cm höga kan du gallra och göra sallad på de små bladen som du drar upp för att de återstående ska få bättre växtbetingelser.

Rucola är också mycket lättodlad. Odla på samma sätt som med plocksallad.

Huvudsallad

Huvudsallad, bataviasallad, romansallad, isbergssallad och andra salladstyper som ska bilda huvuden behöver mer tid på sig för att bli stora och fina.

Det går att så dem direkt i kökslandet, men resultatet blir bättre om du förodlar dem, det vill säga drar upp småplantor som sedan sätts ut i landet.

Gör så här
• Det finns praktiska såbrätten och så kallade minidrivhus som är bra att använda. Fyll såbrättet med såjord och strö ut fröna.
Vill du göra det riktigt enkelt för dig klipper du ut en lagom bit så kallad frötapet som Weibulls säljer, och lägger ut i såbrättet.

• Fyll på med ca 0,5 cm jord, vattna och vänta. Placera sådden i växthus, uterum eller på frostfri plats ute. Det bör dock inte vara över 18 grader för då gror salladsfröna sämre. Av den anledningen kan det också vara svårt att få sallad att gro under högsommaren.

• När plantorna är ca 4–5 cm höga kan du sätta dem i var sin kruka med en bra plantjord eller i köksträdgården.

• Håll ca 25 cm avstånd mellan plantorna, så att salladshuvudena får möjlighet att utvecklas utan att krocka med varandra.

Har du rödbladig eller krusig sallad kan du göra vackra mönster i trädgårdslandet med hjälp av plantorna som du sätter i spiraler eller rader. Det går också utmärkt att odla penséer, krasse, ringblommor eller andra ätbara blommor mellan raderna av sallad.

Av: Eva Robild

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top