Svala skönheter – Kamelia

Kamelior är ingenting för den räddhågsne - eller den som bor i en varm lägenhet. De är en utmaning även för den som sköter krukväxter som spädbarn.

Svala skönheter - Kamelia
Foto: Pepe Nilsson
Svala skönheter - Kamelia
Foto: Pepe Nilsson
Svala skönheter - Kamelia
Foto: Pepe Nilsson

På 1800-talet hade kamelior sin storhetstid. De passade utmärkt i glasade verandor eller i fingemak som bara eldades varma till fest. För det är svalka och en jämn och hög luftfuktighet som är A och O om man vill lyckas med kamelior. Det är ingenting för moderna torra lägenheter med tjugo graders värme.
Men för den som byggt in en altan eller balkong till ett glasat uterum kan den vara utmärkt.

Släkt med tebusken

Kamelian är nära släkting med tebusken som faktiskt heter Camelia sinensis (eller kinesisk kamelia). En av teorierna om hur den kom till Europa är att några kinesiska handelsmän skickade hit fel buskar. Det väckte förstås ingen större förtret utan kamelian blev snabbt en älskad trädgårdsväxt i England och flera andra länder.
Av de tolv viktigaste arterna från Asien korsades snabbt ett par hundra nya sorter fram och i mitten av 1800-talet ordnades kameliautställningar.
Namnet fick den av Carl von Linné som ville hedra en stor växtsamlare, jesuitprästen Georg Joseph Kamel. Kamel gjorde mycket gott bland de fattiga på Filippinerna. Men om han någonsin var i Kina eller Japan, eller såg någon kamelia, är osäkert. Kamel dog 1706, året innan Linné föddes.
Av de 12 viktigaste kamelia-arterna är Camelia japonica och C. reticulata de mest använda i kultivering.
Men den ljuvligaste doften har C. lutchuensis. Därför försöker man få med den i nya korsningar.
Numera jobbar förädlarna också på att få in gula eller gulaktiga blommor bland de över tusen sorter som finns. Kanske kommer i framtiden även en blå variant.
De glänsande vackra bladen på kamelian är riktigt dekorativa och gör den till en vacker krukväxt även om man misslyckas med blomningen. Men blommorna är förstås huvudnumret. Med lite tur kan man ha blommor från februari till augusti. Det finns sex olika typer av blommor: enkla, halvdubbla, anemonformade, pionformade, dubbla rosformade och rent dubbla.

Ändrar färg

Den som köper en vit kamelia ska inte bli förvånad om blommorna plötsligt ändrar färg. Det kan till och med förekomma olika färger som blommar samtidigt. En blomma kan vara röd, en vit, en strimmig i vitt och rött och en till hälften röd eller vit. Jord och temperatur kan påverka färgen på blommorna – men ibland kan man inte hitta någon förklaring alls.
Storleken på blommorna kan också variera beroende på ljus, jord och temperatur. Ett vet man dock: om växten får mycket sol sätter den fler blommor. I sällsynta fall (åtminstone i vårt solfattiga land) så många att knopparna faller av.

Kamelior

1. På golvet i orangeriet låg en Camelia japonica ‘Lady Vansittart’.
2. En kamelia med mindre och varmt röda blommor.
3. Enkelblommande vit och lik en orkidé är den här C. japonica.
4. Som på en liten klocka kommer kronbladen efter varandra på denna C. japonica ‘Hagoromo’.

Så får du kamelian att trivas

Ljuset är viktigt för kamelian – året om. Och luftfuktigheten. Bäst är det om man kan duscha växten, och även golvet där den står, varje dag. Helst ska man ha en liten minidamm i närheten. Ställ gärna hela krukan på en stor bricka med grus eller stora lecakulor som ständigt hålls fuktiga. Mellan november och februari vilar kamelian och förbereder sina blomknoppar. Då får jorden inte stå ständigt våt. Resten av året är uttorkning det största hotet.
Svalt. De ursprungliga kameliorna växer i fuktiga och svala bergstrakter i Kina, Japan och Korea. Vintertid blir nätterna riktigt svala där och det är det som sätter i gång knoppsättningen. Nätterna ska vara omkring 10 grader och dagarna inte över 14 under vintern. Även på sommaren trivs kamelian med svalka. Då mår den bra av att flytta utomhus till en skuggig plats under ett träd eller en stor buske till exempel.
Surt. Kamelian är en så kallad surjordsväxt, som rododendron, ljung, många barrväxter och hortensia. Det betyder inte att den vill stå blött, utan att jorden ska ha ett lågt pH-värde (4,5-5,5). Den trivs inte i vanlig trädgårdsjord som oftast är neutral (pH 7) eller i kalkrik jord med högt pH-värde. Lågt pH-värde får man genom att jorden innehåller mycket torv eller bark.
I vårt land tillåter inte klimatet att vi odlar kamelia som trädgårdsväxt i rabatten, men det är inte så svårt att ordna en perfekt surjord för kamelian i en kruka. Men det gäller att inte öka på pH-värdet med kalkhaltigt vatten vare sig när man vattnar eller duschar.
Regnvatten är bra men det hjälper också att koka vattnet och låta det svalna. Eventuellt kan man kalka av vattnet med något avkalkningsmedel som citronsyra eller vinsyra. Genom att plantera om i ny torvrik jord åtminstone vartannat år håller man pH-värdet lågt. Peta då bort en stor del av den gamla jorden runt rötterna.
Näring. Redan i februari eller mars brukar kamelian börja blomma och då behöver den näringstillskott. Tillsätt en liten dos flytande näring i vattnet varje gång du vattnar. Använd helst ett kalkfritt gödningsmedel. För stor dos näring gynnar bladbildning i stället för blommor. Men det kan också göra så att växten slokar och dör.
Läget. Eftersom kamelian vill stå ljust är det bra att välja söder-,
väster- eller österläge året om.
Men skydda alltid växten mot stark sol. Och vänd för all del inte på den. Då tappar den mycket lätt sina blomknoppar.

Fler skönheter

5. Camelia japonica ‘Echelegans’ har ett mycket vackert mörkgrönt bladverk.
6. Nästan självlysande ljusröd är kamelian ‘Italiano’.
7. Polkagrisrandiga blommor som varierar på en av Tage Andersens egna frösådder.
8. Klarröd och dubbel är den här som Tage Andersen själv är "pappa" till.

Kungen ställer ut

Fler kamelior kan du nu se om du besöker orangeriet på Sofiero slott i Helsingborg. Där pågår under mars månad en utställning med den danske blomsterkungen Tage Andersen och ett hundratal av hans kamelior. Här visas också en samling av blåsippor, både vanliga och ovanliga. Under samma tid fylls Kungens vinhus med färgsprakande tulpaner.

Av: Gunnel Nilsdotter

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top