Trädgårdslandet i en liten kruka

Pytteliten plätt eller balkong? Inga problem. Odla dina kryddor, sallad och andra köksfavoriter i kruka!

För- och nackdelar

Fördelar
• Kan flytta om i trädgården när växter blommar över.
• Enklare att så i mindre portioner vartefter det går åt.
• Lättare att ha koll på ogräs.
• Känsliga fleråringar kan enkelt skyddas över vintern.

Nackdelar
• Måste vattnas dagligen.
• Behöver tillföras näring hela säsongen

Trädgårdslandet i en liten kruka
Sallad kan man ha på gång i flera krukor samtidigt och så vartefter den skördas.
Foto: Annika Christensen
Trädgårdslandet i en liten kruka
En krukodling skapar en mjuk övergång mellan inne och ute och man har nära till köksfavoriterna.
Foto: Annika Christensen
Trädgårdslandet i en liten kruka
Spansk körvel kommer år efter år och blir rejält stor. Gott i såser och soppor.
Foto: Annika Christensen

Även om du bara har en balkong, terrass eller en pytteliten plätt går det alldeles utmärkt att få till en egen köksträdgård. I krukor kan du odla grönsaker och kryddor hela säsongen och skörda efterhand.

Att odla på liten yta blir mer intimt än på större friland. Du får en nära relation till plantorna och har bra koll på hur de mår.

Du kan också flytta runt krukorna efter behov när det blir hål i trädgården eller när växterna ska ut och in för att vänjas vid temperatur och UV-strålning.

Krukodling kräver dock lite mer pyssel. Plantorna måste vattnas varje dag, ibland flera gånger om dagen om det är väldigt varmt. De behöver också ha extra gödning under hela växtsäsongen.

Satsa i första hand på de växter du tycker bäst om och verkligen använder. Förodla kryddor och grönsaker på fönsterbrädan och plantera ut i kruka när sista frostnatten är över. Eller så direkt i krukan först innan den ställs ut.

Ett tips är att ha fyra–fem krukor av samma gröda på gång i olika stadier med sådant du äter mycket av, till exempel sallad, dill och basilika.

Om du sår i krukorna med någon veckas mellanrum finns det alltid något färdigt för skörd.
Ska du odla stora saker på balkongen bör du ta reda på att underlaget verkligen håller för den tyngd det blir med krukor, jord och plantor.

Satsa på krukor som tål frost, åtminstone till fleråringar. Kryddväxter som persilja, dragon och libbsticka kommer gärna igen om de skyddas väl över vintern.

Krukor i terrakotta och lättbetong drabbas lätt av frostsprängningar och spricker eller skiktar sig medan gjutjärn, plåt, betong, trä, gummi och plast klarar många vintrar. Korg funkar också bra att övervintra i, även om den kanske inte håller så många säsonger.

Välj en lätt kruka om den ska flyttas runt i trädgården eller till skyddad plats under vintern. Krukor i gjutjärn, bly eller betong är hopplöst tunga med jord och plantor i.

Plåt, gummi, plast och cellplast är bra material, liksom så kallat fiberclay som liknar bly men är betydligt lättare. De är alla frosttåliga och går inte sönder om krukorna blåser omkull.

Även utekrukor måste ha hål i botten så att inte rötterna står i vatten. Borra upp ett hål om krukan saknar det. I värsta fall kan du i stället grunda med ett par decimeters lager lecakulor i botten. nn

Av: Lotta Palmelius

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top