Vallmo – en tålig snygging

Vallmor som dansar i vinden. Så mycket skönhet för så liten möda! Så fröet till sommarens härligaste känsla.

Så här sår du vallmo

• Förbered jorden genom att göra den mer genomsläpplig. Det kan behövas lite torvmull och grov sand. Vallmon vill inte bli blöt om fötterna och gillar kalkhaltig jord. Blanda gärna ner lite kompost i början av säsongen.

• Så ettåringar direkt på växtplatsen i början av april. Strössla de små fröna glest, vilket kan vara lättare sagt än gjort. Mylla ner med kratta. Ett tips för att få längre blomning är att så både höst och vår.

• Perenn vallmo kan du så på försommaren för blomning nästa sommar, eller köp färdiga plantor. I söder kan du så tidigt för blomning samma år.
När fröerna vuxit till sig och du kan avgöra vilka plantor som är stadigast, gallra.

• När vallmon blommar, ta bort fröhusen på ettåringarna för att hålla i gång blomningen. I slutet av växtperioden kan du låta dem gå i frö, så har du ännu mer blomfägring nästa år. Samla en del och lägg i märkta kaffefilter. Så kan du spara eller sprida din vallmodröm till vännerna

Sorter för 4 lägen

• Grusiga soliga slänten
Ettåriga rågvallmon, Papaver dubium, eller kornvallmon, Papaver rhoeas, till exempel ‘Mother of Pearl’ och ‘Falling in Love’.

Vallmo – en tålig snygging
Mother of Pearl passar i den grusiga soliga slänten.
Foto: Istockphoto.com
Vallmo – en tålig snygging
Blå bergvallmo trivs i tallbacken med surgjord.
Foto: Istockphoto.com
Vallmo – en tålig snygging
Fjädervallmo Lilac Pompom frodas i lerrabatten.
Foto: Istockphoto.com
Vallmo – en tålig snygging
Alpvallmo, Papaver Alpinum, och japansk vallmo, Papaver miyabeanum trivs i fjällmiljö.
Foto: Istockphoto.com

Det är något sprött och samtidigt obändigt över vallmosläktet. De vilda arterna har anpassat sitt växtsätt till allt från den heta Orienten till karg fjällmiljö.

Tack vare alla förädlare är möjligheterna oändliga för den som vill förverkliga sin vallmodröm. Bläddra i fröfirmornas kataloger och välj bland fransiga och fyllda, färgsprakande och finstämda, alla med fantasifulla namn. Det finns också perenna former som snällt kommer år efter år.

I min soliga perennrabatt, som jag inte är så duktig på att göda, frodas jättevallmon. När den slår ut i juni skulle jag vilja stanna tiden för att kunna drunkna i blommans svarta öga. Ofta varar dess liv inte längre än en vindpust, men det är också dess charm.

Det är trevligt att så eller plantera något framför perenn vallmo, eftersom bladverket inte är så vackert när det vissnar ner.
Ettåriga sorter är i regel senare och blommar över en längre period. De har förmågan att ge liv åt rabatten när försommarperennerna blommat över. De kan också fylla upp bland rosorna. Det är inte så svårt att hitta perfekt kontrasterande nyans – snyggt!

Du kan också med lätt hand måla Monets vallmofält i ett hörn av trädgården. Röd kornvallmo och vit prästkrage frösår sig och nästa år har du fler.

De flesta vallmosorter är mycket förlåtande till sin natur och tycker om den late njutaren, som inte göder och låter rabatten torka. Så alltså ett frö nu och bered dig sedan på föreställning. Solstol är det enda som behövs.

Sorter för 4 lägen
• Grusiga soliga slänten
Ettåriga rågvallmon, Papaver dubium, eller kornvallmon, Papaver rhoeas, till exempel ‘Mother of Pearl’ och ‘Falling in Love’.

• Tallbacken med surjord
Perenna blå bergvallmon, Meconopsis betonicifolia.

• Tunga lerrabatten
Ettårig pionvallmo, Papaver paeoniflorum, och fjädervallmo, Papaver laciniatum. Dessutom de perenna orientalisk vallmo, Papaver orientale, och jättevallmo, Papaver pseudo-orientale.

• Fjällnära läget
De både perenna sorterna alpvallmo, Papaver alpinum, och japansk vallmo, Papaver miyabeanum.

Av: Anette Sievers

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top