Växthus till glädje och njutning

Vackert växthus av gamla glas, med plats för både växter och människor. En stor del av byggmaterialet till växthuset är gamla fynd. Bläddra i bildspelet och njut av det underbara växthuset.

4 tips för dig som bygger växthus

1 Se till att ge huset en stabil grund, annars kan fönsterglasen spricka.
2 Använd endast bra virke som linoljemålas (ej tryckimpregnerat virke).
3 Tänk över placeringen på tomten. Växthuset bör inte ha ett alltför soligt läge.
4 Hitta fönster med gammalt glas och renovera dessa. Detta är det mest tidskrävande jobbet! Man behöver ta bort färgen och plocka ur glasen för att sedan börja om med underarbete och målning.

Fakta om Olofs växthus

Yta: 18 kvm
Material: Gjuten sula, fönster från gamla växthus. Spisen murad av gammalt stortegel.
Kostnad: Cirka 80 000 kronor, exklusive Olof Erikssons nedlagda arbetstid.
Golv: Nytt golvtegel som är lackat med linoljelack för att lättare hålla rent och stå emot vatten.
Vatten och el: Indraget vatten och el.
Inredning: Både återanvända
auktionsfynd och nya saker.
Solskydd: Skuggardiner hänger på plåtstänger, hållare från Barrolin.
Dörren: Är en gammal pardörr från Kungsfors herrgård och har varit en halvmeter högre. Olof har kapat av den, det var ett fönster till som han tog bort.

Växthus till glädje och njutning
Olof Eriksson har byggt sitt eget växthus av återvunnet material.

Växthuset är vackert som poesi, här frodas de gröna drömmarna och längtan efter stilla stunder. Äppelblommen faller likt snöflingor mot marken vid minsta vindpust och försommarens grönska är som mest intensiv.

Vi befinner oss hos Olof Eriksson och Lena Vesterberg i Torsåker. Deras hembyggda växthus stod klart i fjol och har redan skänkt mycket glädje och njutning.

– Alla vill ha ett växthus i dag, skrattar Olof, och det är lätt att förstå varför. Det ger lite av en gårdskänsla och ramar in. Vi tycker om att odla och hålla på. Jag kallar det för vårt växtlusthus.
Olof Eriksson är en man som inte räds ett byggprojekt. Det är hans liv. Han har aldrig någon ritning utan börjar i ena änden och slutar i den andra. Vad som händer däremellan är inte klart. På detta vis bygger han allt från badrum till växthus, visserligen allt inom det egna husets ramar. Men av erfarenhet vet han att det blir bra.
Han är innehavare av byggnadsvårdsföretaget Barrolin, så tillgång till gamla byggdelar är ingen bristvara – allt han vill ha finns inom räckhåll i företagets lokaler på den egna gården i Torsåker.

Att det blev just detta växthus var dock mest en tillfällighet.

– Vi besökte några vänner som hade dessa fönster liggande under en presenning, berättar Olof Eriksson. De behövde en pardörr och så bytte vi. Fönstren är riktiga gamla växthusfönster.

När de väl hade dessa fönster, då var det väl lika bra att bygga ett växthus, enades paret om.
– Jag har haft hjälp av en murare som gjutit grunden och murat spisen, annars har jag byggt allt själv. Takstolarna var det värsta, säger Olof, jag fick fruktansvärt ont i ryggen, de var så oerhört tunga.

Fönstren bestämde höjden
Hela huset, utom taket, är byggt av gamla växthusfönster där glasen går omlott. Förr i tiden hade man inte tillgång till stora glas, så därför lade man mindre rutor omlott. Men taket är av nytt härdat glas. Detta för att det ska tåla trycket av snön om vintern.

– Vi började med sulan, sedan byggde vi upp väggarna. Fönstren fick bestämma höjden på huset, därefter fick takstolarna komma på plats. Jag gjorde tre olika takstolar för att pröva takvinkeln på plats. Vi ville få det ganska spetsigt och till slut valde vi samma vinkel som på huset, 27 grader.
Sammanlagt har växthuset kostat cirka 80 000 kronor, var­av takglaset gick på mer än en fjärdedel, plåtarbetena på lika mycket. Men övrigt material är fyndat, hittat, bytt och återanvänt.
– Man får inte slarva med plåtarbeten, säger Olof. Över varje fönster ska det dit en bit galvad plåt, och sedan behövs det plåt runt skorstenen, förklarar han. Plåten skyddar träet och gör att växthuset håller.

Tomater och potäter
Växthuset kommer Olof och Lena främst att använda som uterum, även om exempelvis en vinranka i taket står på önskelistan. Och så ska det bli plats för jordgubbar, potatis och kryddor i odlingsbäddarna på växthusets baksida. Under sköna sommarkvällar kan de grilla i växthusets öppna spis, och varför inte njuta av ett glas bubbel?

Av Elisabet Broomé  Foto Cecilia Nordstrand

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top