Växthuset på slottet

Högt uppe på taket till Stockholms slott finns en hemlig vrå, ett litet växthus dit blomsterprinsessan Margareta flydde när det offentliga livet blev för pressande. När hon dog 1920 stängdes växthuset och där har det sovit sin törnrosasömn ända tills i dag.

Växthuset på slottet
Foto: Susanna Rosén och Bernadottebiblioteket, Kgl Husgeråds

Kronprinsessan Margareta, eller Darling Daisy, som hon kallades av sina kära, kom från Englands ljuvliga trädgårdar till ett murrigt och chokladbrunt slott i Stockholm 1905. “Det är så fult så man kan skratta åt det!” skrev hon hem till sin familj.
Men det var också en utmaning! Margareta hade lärt sig det mesta om trädgårdsskötsel och inredning hemma i England. Nu tog hon itu med att måla vita väggar och skaffa ljusa möbler till slottet. De mörka målningarna och träpanelerna försvann och livet blev ljusare och lättare. Men plikterna var många och de små barnen kom i tät följd. Margareta behövde verkligen en vrå för sig själv.

Minnen från förr

1. Kronprinsessan Margareta vattnar blommor på Stockholms slott (ur Bernadottebibliotekets samlingar).
2. De gamla krukorna finns kvar.
3. Margareta tyckte bättre om att gräva än att sköta officiella plikter.
4. Efter en influensa fick prinsessan Margareta blodförgiftning och dog 1920, när hon väntade sitt sjätte barn. Då stängdes hennes hemliga lilla växthus för gott.

Slott i morgongåva

Visserligen hade hon morgongåvan från maken kronprins Gustav Adolf, Sofieros slott, att roa sig med hela somrarna. Men när den mörka hösten kom måste hon återvända till Stockholm och slottet där.
Men en dag hände det sig att den unga prinsessan tog en tur upp till slottets vind och där bland spindelväv och skräp hittade hon en liten dörr. Bakom den dolde sig ett stort glasat uterum som en gång varit drottning Sofias vinterträdgård.
Sofia var sjuklig och klen och satt ofta häruppe på taket i ljuset och vilade sig. Men Margareta var inte ute efter en vinterträdgård med odlade krukväxter och korgmöbler. Hon ville ha en plats att gräva och plantera och driva fram växter i.
Hon delade av ett lagom stort växthus med takfönster åt sig och innanför det ett mörkt och luftigt rum med stora hyllor där hon kunde driva lökväxter. Praktiskt blev det med ett stort planteringsbord i plåt och en vattenho i koppar. Häruppe kunde Margareta dra sig tillbaka och pyssla med sin hobby.

Sov i åttio år

Men den dag hon dog i alldeles för unga år stängdes dörren till växthuset och ingen har varit där sedan dess, för över åttio år sedan! Kvar står de svarta läderkängorna som hon bytte till häruppe, vattenkannan, grävspaden, korgen, krukorna…
På hyllorna i lökkammaren finns fortfarande en del jord kvar och solen lyser lika varmt genom takfönstren – även om de blivit väldigt dammiga. Det känns andäktigt och underbart att vara här och tänka tillbaka på den unga flickan som flydde hit upp för att få vara sitt vanliga jag och slippa plikterna som kronprinsessa.

Blomsterkungen

Margareta var en pionjär för trädgårdsintresset i vårt land. Kanske var hon den som startade trädgårdsvågen som bara rullar allt starkare i vårt land?
Från sitt barndomshem i södra England hade hon fått ett intensivt trädgårdsintresse. Inte bara för att peka åt trädgårdsmästare och plocka vackra blommor i en korg. Nej hon ägnade sig med stor energi själv åt att gräva, plantera och rensa ogräs.
På Sofiero fick både barn och gäster hjälpa till med både det ena och det andra. Margareta lyckades få både barnen och sin man kronprins Gustav Adolf (senare kung Gustav VI Adolf), att älska trädgårdslivet. Gustav Adolf blev så förtjust och duktig att han senare fick namnet Blomsterkungen.

Daisies åt alla

Särskilt ett av barnen ärvde Darling Daisys stora intresse. Det var lilla prinsessan Ingrid som senare blev drottning i Danmark och byggde upp det förtjusande Gråstens slottspark. Man brukar säga att hon fullföljde sin mammas trädgårdsdrömmar.
Just i år uppmärksammas kronprinsessans blomsterintresse alldeles särskilt i samband med nationaldagen den 6 juni. Blomsterbuketter med margueriter i säljs över hela landet. Och en del av pengarna för dessa går till kronprinsessan Victorias fond för barn. Daisy betyder ju prästkrage eller marguerit på engelska och valet av blomma passar så dubbelt bra eftersom kronprinsessan Margareta inte bara älskade blommor utan också ungar – sina och andras.
För den som vill se hennes växthus har en modell av takhuset byggts upp på den inre borggården lagom till nationaldagen. Och där kan den som vill också köpa margueriter.

Av: Gunnel Nilsdotter

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top