Odla egna tomater – 5 enkla steg

[b]GODSAK [/b] Solvarma, mogna tomater smakar alldeles särskilt gott. En planta på balkongen eller flera i trädgården– du kan enkelt odla dina egna.

Ger du bara tomatplantorna vad de behöver kommer de att växa, trivas och ge rikligt med avkastning. Så förse dig med bra jord, fröer och lite tålamod.

Har du plats på fönsterbrädan kan du också driva upp egna tomatplantor från frö. Förutom att det är trevligt att se dem växa så har man då större möjlighet att välja lite ovanligare sorter.

Olika sorter kräver olika mycket plats. Har du begräns­ad yta att odla på kan du välja busk- eller kruktomater, de ger hög avkastning på litet utrymme. Ett söderfönster eller en ­solig balkong räcker gott och väl för att kunna odla tomater. 

Du som har ett växthus, ­eller en varm och skyddad plats längs med en husvägg, kan istället välja sorter som växer ordentligt på höjden. De ger större skördar och man har betydligt fler sorter att välja mellan. 

Odla egna tomater – 5 enkla steg

1. Under mars, eller början av april om du bor i norra Sverige, är det dags att sätta fröna i jorden. En pluggbox är ett utomordentligt alternativ då man får många plantor på ett litet utrymme. Dessutom får plantorna fina rötter som ger en bra start i deras tillväxt. Så fröna på fuktig såjord och håll sedan sådden fuktig och varm. Tomater gror dåligt vid låga temperaturer. De vill helst ha över 20 grader och få värme underifrån, så ställ gärna sådden ovanför ett varmt element.

Odla egna tomater – 5 enkla steg

2. När sådden börjat gro får temperaturen gärna vara svalare, men plantorna behöver ordentligt med ljus för att bli knubbiga och starka.

Odla egna tomater – 5 enkla steg

3. När den lilla plantan fått sitt andra bladpar, de så kallade karaktärsbladen, är det dags att plantera om dem i större krukor med näringsrikare jord. Sätt plantans första bladpar precis ovan jordytan, det bildar då mer rötter från stammen och plantan blir därmed stabilare. 

Odla egna tomater – 5 enkla steg

4. Ta inte en för stor kruka vid den första omplanteringen, då de små plantorna har svårt att klara sig med en för stor jord­volym. Det är bättre att öka krukans storlek i takt med plantans tillväxt. Ett par veckor efter omplantering bör man börja näringsvattna. Då kan man också behöva ge dem stöd av en blompinne för att de ska växa rakt och fint.

Odla egna tomater – 5 enkla steg

5. När dygnsmedeltemperaturen är minst åtta grader kan tomaterna få flytta ut till en vindskyddad, varm och solig plats. Men innan de flyttar ut permanent är det bra att avhärda dem. Genom att flytta ut plantornaunder varma och vindstilla dagar och sedan ta in dem under natten så vänjer man dem vid livet utomhus.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top