Vinterbada – härlig kur för kropp och själ

Vill du uppleva något alldeles extra, ja då ska du ta ett vinterdopp. Få aktiviteter ger så mycket effekt på så kort tid. En halv minut i vattnet räcker för att få ett ökat välbefinnande. Och det allra bästa är att det finns runt knuten och det kostar ingenting.

Lisa Bjerre

Ålder 46 år.

Bor Hägersten i södra Stockholm.

Familj Make och två söner.

Yrke Frilansjournalist och författare.

Aktuell Med boken ”Vinterbad – en handbok” tillsammans med formgivaren Heli Björkman och fotografen Ulf Huett.

Den här tiden på året fylls stränder och bryggor med modiga vinterbadare som ler euforiskt med röda näsor. Om du själv testat, ja då vet du känslan. Den där ­lyriska glädjen, fyrverkeriet av endorfiner och den närmast religiösa upplevelsen av pånyttfödelse. 

För journalisten och författaren Lisa Bjerre är det just den starka lyckokänslan och energikicken som gör att hon älskar sina kalldopp. Och nu har hon också skrivit boken “Vinterbad – en handbok” om sin favoritaktivitet. I den kan du läsa om kallbadets alla hälsoeffekter och få tips och guidning för både nybörjare och erfarna. Själv blev Lisa fast efter sitt första vinterdopp för 15 år sedan, även om hon var aningen skeptisk till en början.

– Jag hängde med en kompis till en isvak på Hellasgården i Nackareservatet utanför Stockholm. Hela idén med att kliva ner i en isvak kändes så galen. Jag kunde inte riktigt få in hur det skulle gå till, säger Lisa och skrattar.

Hon minns de första stegen ner i vaken som omtumlande och chockartade.

– Det kändes som jag blev överfallen av kylan, det var så otroligt intensivt. Jag gick ner ganska snabbt för att slippa tänka efter, gjorde ett snabbt dopp och sedan tog jag mig kvickt upp igen. 

Om sekunderna i vattnet var förlamande av köld, var känslan efteråt desto behagligare.

– Jag minns den euforiska känslan och att jag blev så otroligt varm. Vi satte oss på bryggan intill vaken med ansiktena mot vintersolen och jag förvånades över att jag inte ville gå till bastun direkt. Det liksom pulserade hetta i kroppen, trots att det var så kallt ute. Det var en häftig känsla.

 

 

Vinterbada - härlig kur för kropp och själ
Lisa Bjerre tog sitt första vinterdopp för 15 år sedan.

 – Flera jag intervjuat till boken har berättat att de haft en sorg som de har bearbetat med vinterbad. De känner att det varit helt avgörande och en livlina för dem under den svåra perioden. Andra har berättat att de måste bada för att kunna hantera sin depression eller för att kontrollera en fysisk smärta.

Det kan också handla om att komma ifrån ensamheten och hitta ett sammanhang i tillvaron.

– I storstan lever vi ganska isolerade från varandra, trots att vi bor så tätt inpå. Men när du vinterbadar finns det ofta fler på bryggan som doppar sig samtidigt. Det blir på sätt en social aktivitet där du delar samma upplevelse med andra och plötsligt börjar du prata med dina grannar och lär känna lite folk i närområdet.

 

 Ökat intresse

Att det har blivit ett så stort intresse för vinterbad tror Lisa beror på en ökad medvetenhet kring hälsoeffekterna som sprids i media och i våra sociala kanaler. Vi vet numera att forskning visar att regelbundna vinterbad kan ge bättre immunförsvar, dämpa inflammationer, öka det psykiska välbefinnandet och göra oss piggare. Det finns också de som använder vinterbad för att bearbeta sorg och smärta.

Vinterbada - härlig kur för kropp och själ
Om du testat, ja då vet du. Den där ­lyriska ­glädjen, ­fyrverkeriet av ­endorfiner och ­upplevelsen av ­pånyttfödelse…

Men för vissa kan det också vara en aktivitet man väljer att göra själv, för en stunds egentid och meditation. Badritualen blir på så sätt en tid för eftertanke och reflexion, som en kontrast till den snabba värld vi lever i.

 

Minst ett dopp i veckan

För Lisa har kallbaden blivit en vana hon inte vill vara utan, och förra året blev det minst ett dopp i veckan hela vintern. 

– Jag får en sådan fantastisk energi och känner mig så glad och stark. Och det är så enkelt att bara att ta handduken runt halsen och gå ner till bryggan, säger Lisa som bor nära vattnet i Hägersten. 

Hur ofta bör vi då bada för att få hälsoeffekter? Det är en fråga som inte är helt lätt att besvara, menar Lisa.

– Jag vill ju gärna ge ett enkelt svar, men när jag pratat med forskare säger de att alla människors kroppar fungerar olika och att det beror på hur länge du är i vattnet, hur kallt det är och så vidare. Men om du vill vara säker kan man säga två till tre gånger i veckan och att du är i 30 sekunder till en minut. Då får du en rejäl nedkylning. 

Till alla därute som är sugna på att testa är hennes råd att inte gå ut för hårt i början och lägga fokus på andningen.

 

Andas långsamt

– Det ska inte kännas krångligt, bara att andas ut och in långsamt och medvetet. 

Det är just det enkla med vinterbad Lisa vill sprida, att det är ett så lätt sätt att få större glädje i livet.

– Ett kallt dopp är en upplevelse inom räckhåll för de flesta. Det är lätt att testa för att se om det är din grej. Och om det är det blir livet garanterat så mycket roligare under den mörka årstiden. Vinterbad är frihet, ditt bad är ditt eget och när du väl fått kicken… ja, då kommer du aldrig att sluta. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top