Träna med PT – så funkar det

Att träna med personlig tränare, blir allt vanligare. Men hur funkar det och vad gör man om det inte "klickar"? Här svarar vi på tio vanliga frågor

Tre tips till PT-sugna

1. Boka introduktion på flera gym, om du kan. Känn efter – vilket gym och vilken PT trivs du bäst med?
2. Köp träningskläder du trivs i och investera i ett par bra träningsskor – då känns det lättare och roligare att träna.
3. Köp många PT-timmar. Det tar tid att skapa nya vanor.

Ont om pengar? Testa PT på nätet

För den som inte har råd med en PT, eller har svårt att komma iväg till gymmet, kan en PT på nätet vara ett alternativ. Många sajter erbjuder individuella träningsprogram, instruktionsvideor, kostrådgivning med mera. Finns från cirka 99 kronor i månaden. Sök på ”personlig tränare online”.

1. Vad kostar det?

– Priserna varierar och kan vara svåra att jämföra. Hos oss kostar det 2 750 kronor för 5 gånger och 5 100 kronor för 10 gånger. Varje pass är 60 minuter. Detta är utöver kostnaden för medlemskap och gymkort.
Andra prisexempel:
Sats: Från 5 000 kr/10 gånger (nivå 1) till 8 500 kr/10 gånger (nivå 4). Priset ökar ju större erfarenhet PT:n har.
Actic: 2 375 kr/5 gånger, 5 579 kr/12 gånger (s k PTAG).
Puls & Träning: 2 400 kr/5 gånger och 4 500 kr/10 gånger.
Obs! Priset kan variera beroende på ort.

2. Hur går det till?

– PT:n gör ett program efter dina förutsättningar och önskemål. Han eller hon ser också till att du utför övningarna rätt samt stöttar och utmanar dig under träningen. Många tränar med PT i ”kom i gång-skedet” när de behöver lite extra pepp. Kunden och PT:n träffas regelbundet, ofta 1–2 gånger i veckan, men det är viktigt att träna mellan PT-timmarna också. Det finns varianter där två personer eller en mindre grupp delar PT. Fråga på ditt gym.

3. Vad händer första gången?

– Hos oss innehåller första mötet både samtal och träning. Jag som PT vill veta vem du är. Hur gillar du att träna? Vad har du för mål? Finns det några begränsningar? Det är också viktigt att veta vilka förväntningar du har på mig och hur mycket tid du är beredd att lägga ner.

4. Hur kan ett träningspass se ut?

– Det beror på dig. Vi kan träna styrka, balans, kondition och rörlighet i varierande grad. Ofta börjar vi med uppvärmning, men det händer att jag ber kunden värma upp innan vi träffas för att utnyttja tiden maximalt.

5. Vem bestämmer hur ofta och mycket man tränar?

– Det gör du och PT:n tillsammans. Det är ju både en fråga om pengar och om tid.

6. Vilka är fördelarna med att träna med PT jämfört med att träna ensam?

– Det unika är att träningen skräddarsys efter dig och dina behov. Sedan har du alltid någon som stöttar dig, lär dig rutinerna på gymmet och får dig att ge lite extra. Har man en inbokad PT-tid går man dit även om man känner sig trött och oinspirerad.

7. Vad bör man tänka på när man börjar träna i mogen ålder?

– Starta långsamt. Går man ut för hårt blir det ofta inte varaktigt. Är man otränad behöver man bygga upp sig från grunden. Var snäll mot dig själv. Fokusera på dig och på hur du mår.

8. Vilka mål är realistiska?

– Basen är att få en hälsosam kropp som funkar i vardagen, tycker jag. Resten är upp till var och en. De flesta av oss sitter mycket och behöver förstärka rygg, axlar, nacke, bål och ben.

9. Hur ser en typisk PT-kund ut?

– Det är så olika. De senaste åren har intresset ökat markant. Vi har fler kvinnor än män och de flesta är mellan 35 och 75 år.

10. Kan man byta PT om det inte ”klickar”?

– Självklart, ingen tar illa upp. Att köpa PT-timmar är att investera i sin hälsa och då måste det kännas bekvämt. Ibland kan det vara en fördel att byta, om en annan PT har specialistkompetensen man behöver just då.

 

Av Maria Fröjdh

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top