Ät mindre, säger bantningsexperten. Ät lagom, råder oss Livsmedelsverket. Kostråd är inte sällan förknippade med allehanda förbud, varningar och begränsade mängder. Men här listar vi extra hälsosamma råvaror som du gärna kan äta mer av. Som havre, musslor och fett fisk, som alla är bra för din hälsa på olika vis.
Livsmedlen presenteras utan inbördes ordning, eftersom havre inte direkt kan jämföras med svarta vinbär, grönkål eller musslor. Men ju fler du lägger på tallriken och ju oftare, desto bättre för ditt välbefinnande.
Baljväxter – håller kolesterolet i schackÄrter, bönor och linser är grunden för alla som vill äta hälsosammare. De innehåller fibrer som ger ökad mättnad, håller blodsockret på en jämn nivå, minskar det skadliga kolesterolet och matar tarmens nyttiga bakterier med näring, vilket stärker immunförsvaret. Baljväxterna är dessutom proteinrika och ger massor av viktiga mineraler som järn, zink, magnesium, selen. Detta är särskilt för dig som vill minska på köttätandet. |
|
Pumpafrön – mannens bästa vänPumpafrön innehåller massor av protein av hög kvalitet och nyttiga omättade fetter som skyddar hjärtat och stärker cancerskyddet. Extremt mycket vitamin E bevarar dessutom fetternas goda egenskaper. Fördelar är också att fröna hjälper oss att hålla vikten och att nötallergiker tål dem. De borde också vara männens favoritmat, eftersom de motverkar prostataförstoring och den höga zinkhalten stärker den manliga fertiliteten. Pumpafrön är faktiskt mer järnrika än lever, de innehåller 15 mg mot leverns 9,4 mg per 100 gram. Ett gott råd till gravida och andra som har för lågt järnvärde är att äta en näve pumpafrön om dagen. |
|
Kantareller – ett bra alternativ till köttDenna omtyckta svamp ger tre gånger så mycket vitamin D som de flesta fiskar, dock i en något mindre potent form än den animaliska. Svamp är de enda vegetabilier som innehåller vitamin D, som minskar risken för bland annat benskörhet, cancer, depressioner, hjärt- och kärlsjukdomar. |
|
Fisk – minskar demens och deppighetYtterst få livsmedel innehåller vitamin D. Vitaminet finns naturligt i fet fisk som odlad lax och röding, sill, makrill, sardiner. Även några magra fiskar som gös, gädda, abborre, tilapia, braxen, rödspätta är minst lika bra och i vissa fall bättre källor. |
|
Kaffe – från svart gift till hälsodryckTidigare varnade man för kaffets negativa effekter, nu har forskarna upptäckt motsatsen. Senaste rönet är att kaffe hämmar tillväxten av bröstcancertumörer och skyddar mot återfall. Bröstcancercellerna dör av kaffets koffein och möjligtvis kan detta även gälla andra cancerformer. |
|
Grönkål – bättre kalciumkälla än mjölkDenna kålväxt är Hollywoodstjärnornas senaste hälsohajp. Och grönkål är rena rama näringsbomben – den slår de flesta grönsaker vad gäller vitaminer, mineraler och antioxidanter. Kalciumet i grönkål är mer tillgängligt än i mjölk! |
|
Svarta vinbär – närodlat och supernyttigtInget bär innehåller så många olika sorters antioxidanter som vårt nordiska köldtåliga bär! Långväga superbär upphöjs ofta till skyarna för sina höga halter av enskilda antioxidanter. Men viktigare för hälsoeffekten är antalet sorter, eftersom de förstärker varandra. |
|
Musslor – bra för dig med högt blodtryckMusslor livnär sig på havets näringssalter och förhindrar därför övergödning i våra vatten. Visst är det trevligt när hälso-maten också är miljövänlig! |
|
Gröna blad – ger dig starka benRucola, spenat, krasse, mangold, persilja, basilika, dill, nässlor innehåller alla mycket av B-vitaminet folat som skyddar hjärtat, motverkar cancer och demens. Brist på folat ökar risken för missfall och fosterskador. Nit-rat i bladen stärker syreupptagningen. God tillgång på magnesium anses lindra nedstämdhet och järnet gör dig pigg. Bladen innehåller också doldisvitaminet K som stärker skelettet och därför skyddar mot benskörhet. |
|
Havre – skyddar kärl och hjärtaEnda nordiska sädesslaget som är naturligt glutenfritt och kan ätas av den som har celiaki. Havre är näringsrikt och innehåller mer protein och fett än annan säd. En fördel med havre är den höga halten av den lösliga gelbildande fibern betaglukan som sänker kolesterolvärdet, håller blodsocker- |
Av Lotta Brink, journalist och dietist