Experten: “Högintensiv träning ger omedelbar effekt”

Tränar du högintensivt eller är du skeptisk? Läs Petra Lundströms, doktorand på Karolinska Institutet, tips och åsikter kring detta här.

HIT är högintensiv träning

HIT – high intensity training – är när du tränar i ett högt sammanhängande tempo, till exempel springer intervaller, eller kör flera övningar i sträck med hög intensitet och inte vilar emellan. Du tränar hårt under en kortare period –  en tidseffektiv träning. Fördelen är att det sker en anpassning både i hjärnan och i kroppen.

Appar med HIT:

Tabata-appar – högintensiv träning på fyra
minuter. Du tränar tufft i 20 sekunder, och
vilar i tio sekunder. Finns som gratisversion.
Casall HIT – kostnadsfri.
7 min workout – 29 kronor.

Det händer mycket i kroppen under högintensiv träning, HIT, konstaterar Petra Lundström, doktorand på Karolinska Institutet med fokus på hur fysisk aktivitet påverkar kroppssammansättningen.
– Vi får omedelbart effekter i nervsystemet och på energiomsättningen. Balanser mellan olika hormoner förbättras och det finns studier som visar att två veckors träning av HIT ger effekter på syreupptagningsförmågan. Även fettförbränningen blir bättre. Du får en mag- och tarmkanal vars rörelser påverkas positivt. Det sker en nedbrytning av gamla proteiner samt ligament, som efterföljs av uppbyggnad. HIT har effekter på kroppssammansättningen och hjärt- och kärlfunktion, på ett överlägset sätt. Även när det gäller hälsa för knoppen har vi mycket att vinna, berättar hon. Hjärnan gillar utmaningar.
– När du går från soffpotatis till att börja träna blir du piggare, gladare, mer fokuserad och får bättre sömn – minnet och uppmärksamheten förbättras. Dopamin, adrenalin och noradrenalin påverkas och ett ökat blodflöde till hjärnan sker. Träningen leder dessutom till lägre stressnivåer. Därför upplever många en ökad livskvalitet.

4 tips – så tränar du intensivt:

1. Kvalitet framför kvantitet: Satsa på kvalitet – hellre kortare pass som du klarar. Tänk inte så mycket på mängden. Tränar du tuffare än vanligt en längre tid, är risken stor att utförandet blir dåligt. Du behöver bygga upp din kropp och successivt öka på.

2. Utmana dig: Utmaning i träning gör att krop-pen och huvudet får något att arbeta med och
motivationen ökar – vilket också gör att vi fortsätter. Du får ett annat självförtroende och en långsiktighet i din träning när du utmanar dig och kliver ur det vanliga och bekväma. Det har vi knyckt från idrottsvärlden, där just utmaningar är en del av vardagen.

3. Kör intervaller: Intervallträning är en bra variant på högintensiv träning, som är lätt att anpassa efter din egen form. Spring i 3 min och vila 1 minut, eller börja med att springa 1 minut och vila i 30 sekunder, för att sedan fortsätta. Alternera intervallträningen, börja med en typ i sex veckor och byt sedan antingen i tid eller
i sträcka.

4. Träna i cirkel: Träna i en cirkel med enkla övningar, men där pulsen får arbeta: armhävningar, hoppa upp och ner på en bänk, benböj. Du kan också använda vikter. Sätt klockan på tio minuter – och se hur många varv du klarar!

 

Av: Emilia Arvidsson

 

Icakuriren intervjuade tre kvinnor som alla tränar högintensivt, läs intervjuerna här:

Camilla Hammarstrand: “Jag planerar mitt år utifrån träningen” >>

Susanne Dalsätt: “Jag hade kondition som en 80-åring” >>

Camilla Stenlund: “Jag är stark – nu kan jag bära möbler själv” >>

 

Se också:

10 superappar för sömn och hälsa >>

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top