Gör ditt eget hälsote

Sommarens örter gör gott i vinter. Så här plockar du blommor och blad som kan bli hälsosamma teer när mörkret kommer.

Så plockar du hälsosamma örter

• Kunskap är A och O. Skaffa en bra flora och en bok om örternas effekter. Naturligt är inte samma sak som nyttigt. Lär dig känna igen växterna. En del är giftiga.

• Ett lakan uppspänt mellan stolar i ett hörn är en bra torkanläggning för större mängder, men ofta räcker en liten torkställning eller ett såll. Huvudsaken är att växterna ligger luftigt och torrt.

• Sax, korg och vattenflaska är bra att ha med ut. Plockar du större mängder är det praktiskt att plocka i papperskassar eller en bärbar tvättkorg i nät.

• Samla om möjligt in örterna på förmiddagen en torr dag.

• Var aldrig närmare en trafikerad väg än 100–200 meter.

• Bär alltid med dig en anteckningsbok. Där kan du skriva upp var du ser olika blommor och vilda fruktträd som du kan använda dig av vid ett senare tillfälle. Du kan också anteckna vilka örter du planerar att plocka för olika ändamål.

• Allemansrätten innebär att du får plocka blommor som inte är fridlysta. Visa också hänsyn och undvik att plocka nära hus.

Mer tips på Marie-Louise Eklöfs webbsajt www.inspira.c

Gör ditt eget hälsote
Ett örtte har inte alltid så mycket färg, men med en flytande ätbar blomma blir koppen vacker ändå.
Foto: Sören Andersson
Gör ditt eget hälsote
Bitterämnen i myntan främjar matsmältningen och kan lindra åksjuka.
Foto: Sören Andersson

Visst önskar man att det gick att bevara sommaren på burk att ta fram när det är som mörkast. Och det går! Plocka några av de örter som frodas i naturen eller trädgården och torka dem. De är rena hälsokällan i vinter.

– Många växter innehåller substanser som bygger upp hälsan eller kan användas mot till exempel matsmältningsbesvär och illamående, säger örtpedagogen Marie-Louise Eklöf, som är mån om att framhålla seriositeten i läran om örternas medicinska effekter, fytomedicin.

Många vanliga mediciner upptäcktes och framställdes till en början från vilda växter.

Ett känt exempel är valium ur vänderot. Ett annat är spireasyra som finns i älgört, ett ämne som liknar aspirin men är skonsammare mot magen. Den resliga blomman breder ut sig i ett nästan höfthögt buskage i den glänta i lövskogen vi besöker.

Marie-Louise klipper av långa stjälkar nu innan den har fått sina vita vippor. Hela växten har aktiva ämnen, men senare på säsongen blir stjälken hård och det aspirinliknande ämnet ansamlas främst i blomman. Då är det bättre att repa av topparna med handen.

– Tre koppar te under en timme motsvarar en värktablett, berättar Marie-Louise.
– Naturen har inga dunderkurer mot sjukdomar av den typ som finns inom skolmedicinen. Och tack och lov för det!

Jag talar aldrig i termer av att bota. Samtidigt ska man vara medveten om örternas terapeutiska effekter. Man skulle aldrig komma på tanken att gå till apoteket för att köpa Gott och blandat och sitta och mumsa på det i soffhörnet.

Därför är Marie-Louise noga med att skilja på terapeutiska teer och sällskapsteer.

Myntate är gott efter maten, men inte flera gånger om dagen vecka ut och vecka in. Då är det bättre att dricka ett te på blad från fruktträd och bärbuskar, kryddat med lite spansk körvel eller fläder. Det är bara gott och gör gott.

Förutom de aktiva ämnena i växterna tycker hon att man ska lyfta fram placeboeffekten. Tilltron till växtkraften och minnet av ögonblicket är inte att förakta!

Det känns fint att plocka blommorna en solig sommardag, torka dem och sedan återuppleva stunden när teet bryggs.

– Det finns så många delar i växtsamlandet som ger glädje. Ekorren som finns i oss alla tillfredsställs och stresshormonerna och blodtrycket påverkas positivt, säger Marie-Louise.

Så länge det grönskar kan man göra te av färska örter. Några nypor är lagom. Låt dra lite längre än ett vanligt te och pryd med en ätbar blomma som nyponros eller förgätmigej. Naturen bjuder. Det är bara att ta emot!

5 nyttiga örtteer

1. Antivärkte
Ört: Älgört och alla Salixarter, som pil, sälg och vide.
Gör så här: Drick 3 koppar te på en timme. Smärtdämpande vid till exempel lindrig huvudvärk, förkylningsvärk och menstruationskramper.

2. Nedstämdhet
Ört: Johannesört.
Gör så här: Drick 3 koppar om dagen 2–4 veckor. Båda typerna av johannesört som växer vilt innehåller ämnen som verkar som naturens eget lyckopiller.

3. Sällskapste
Ört: Blad och blommor av fruktträd och bärbuskar. I naturen finns till exempel vildapel och smultron- och hallonblad. Krydda med lite spansk körvel eller fläder. Var noga med att använda äkta fläder, inte druvfläder med blommor i klasar och röda bär. Den är giftig.
Gör så här: Drick så ofta du vill.

4. Matsmältning
Ört: Mynta, till exempel de vilda arterna kransmynta och åkermynta eller någon av alla trädgårdsmynta.
Gör så här: Brygg te och drick efter maten. Bitterämnen i myntan främjar matsmältningen och lindrar även illamående, till exempel inför en bilresa.

5. Kvällste
Ört: Ljung, kamomill och citronmeliss.
Gör så här: Brygg te och drick före sänggående. Örterna har en lugnande effekt.

Brygg te så här
Koka upp vatten. Ta fyra nypor färska örter eller 2 teskedar torkade och lägg direkt i vattnet eller i en tesil. Låt dra cirka 10 minuter.

Av: Anette Sievers

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top