Hjärtinfarkt – många kvinnor tror att de inte kan drabbas

Antalet hjärtinfarkter minskar i alla grupper – utom hos medelålders kvinnor.

Vad är hjärtinfarkt?

Hjärtinfarkt beror oftast på att en blodpropp bildas i något av hjärtats kranskärl så att blodet inte kan passera. Följden blir en akut syrebrist i den del av hjärtmuskeln som skulle ha tagit emot blodet. Hjärtat kan då få skador som gör att det inte kan arbeta som förut. Ibland kan situationen vara livshotande.

Symtom vid hjärtinfarkt

  • Bröstsmärta
  • Ont i en arm eller i skuldran
  • Illamående (vanligare hos kvinnor)
  • Kallsvettningar
  • Ryggsmärta (vanligare hos kvinnor)
  • Trötthet
  • Andnöd
  • Smärta mot halsen
  • Yrsel (vanligare hos kvinnor)
  • Smärta i övre delen av magen
  • Kräkningar
  • Hjärtklappning (vanligare hos kvinnor)
  • Svimningskänsla
  • Smärta mot käken

Viktigt att snabbt få vård

Ju snabbare en patient med misstänkt hjärt-infarkt får vård, desto större är möjligheten att minska skadan.
Ring 112 och begär ambulans om du misstänker hjärtinfarkt. Trots riskerna tar sig nästan var femte person med misstänkt hjärtinfarkt till sjukhuset på andra sätt: i egen bil, i taxi eller till fots.

Att misstolka symtomen vid hjärtinfarkt är inte ovanligt bland medelålders kvinnor, menar Johanna Berg, medicine doktor vid institutionen för medicin vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg.
– Bilden av den typiske hjärtinfarktspatienten – en rökande, överviktig man mitt i karriären – påverkar många. De tror att hjärtinfarkt inte kan drabba dem. Det finns studier som visar att kvinnor väntar längre innan de söker vård, säger hon.
Johanna Bergs avhandling om kvinnor och hjärtinfarkt, Women and acute myocardial infarction, visar att kvinnor i allmänhet har fler symtom än män: fyra till sex jämfört med tre.
– Kvinnor har förutom bröst­smärta och andnöd, oftare symtom som illamående, yrsel, ryggsmärtor och hjärtklappning. Dessa kan misstolkas. Män har ofta en tydligare sjukdomsbild, även om skillnaderna inte är så stora som man trodde för några år sedan. Smärtor i bröstet och i armarna är fortfarande de dominerande symtomen, både bland kvinnor och män. 90 procent känner bröstsmärtor och 60 procent har smärtor i en eller två armar.

Sämre eftervård

Johanna Berg konstaterar att det finns klara könsskillnader inom hjärtsjukvården:
– Kvinnor får inte lika mycket och andra typer av läkemedel. De får dessutom vänta längre på kranskärlsröntgen och utredning.
Avhandlingen visar att fler medelålders kvinnor än män dör i sin första hjärtinfarkt. Av 100 kvinnor (mellan 35 och 55 år) som kom till sjukhuset dog nästan fyra inom en månad. Siffran för männen i motsvarande ålder var två.
– Den sämre vården kan vara en orsak, men även att kvinnor i genomsnitt är fyra år äldre när de får sin första infarkt. Före klimakteriet har östrogenet en skyddande
effekt. Generellt har kvinnor också fler sjukdomar, som diabetes och högt blodtryck, när de drabbas.
Dock dör en högre andel män innan de kommer till sjukhus. Troligen beror det på att de får större infarkter.
Enligt Hjärtrapporten 2014 minskar antalet hjärtinfarkter i alla grupper, utom hos medelålders kvinnor.
Varför är det så?
– En förklaring kan vara levnadsvanorna. Vi vet att rökningen inte har minskat lika snabbt bland kvinnor som bland män. Stress kan vara en annan, liksom övervikt. Kvinnor får också sämre behandling vid högt blodtryck.
– Men vi får inte glömma att det är betydligt vanligare att medelålders män får hjärtinfarkt, även om antalet har minskat kraftigt.

Bra prognos trots allt

Prognosen för den som får sin första hjärtinfarkt är trots allt god. De allra flesta klarar sig och kan leva ett normalt liv.
– Både akutvård och rehabilitering är bättre i dag. Men det är viktigt att sprida kunskapen för att fler ska få behandling snabbare och för att fler ska känna igen symtomen.
Vilka risk- och friskfaktorer finns det?
– Enligt den internationella hjärtstudien Interheart är riskfaktorerna rökning, höga blodfetter, högt blodtryck, diabetes, bukfetma och psykosocial stress. Vi känner också till de skyddande faktorerna: att motionera, äta frukt och grönt samt att vara måttlig med alkohol. Ganska allmänna hälsoråd alltså, säger Johanna Berg.

 Av Maria Fröjdh

Läs mer om hjärtinfarkt hos kvinnor här >>

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top