Inkontinens hos män

Märta Lauritzen är uroterapeut på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm och har drygt 20 års erfarenhet av att behandla personer med inkontinens. Här svarar hon på frågor om inkontinens hos män.

Bara var femte använder skydd

En aktuell undersökning bland 2 000 nordiska och baltiska män visar att de flesta män tycker det är svårt att tala om urininkontinens.

  • 80 procent använder inget skydd.
  • Mer än hälften av de drabbade männen har svårt att prata om problemet med en vän, 20 procent har svårt att tala med sin partner.
  • Bara 26 procent tar upp frågan hos doktorn.
  • 12 procent tycker att läckaget påverkar deras sexliv negativt.

Källa: Tena

4 olika typer av inkontinens

  • Ansträngningsinkontinens. Kommer till exempel när man hostar, nyser eller lyfter något tungt. Vanligast hos kvinnor, men också hos män som opererat prostatan.
  • Trängningsinkontinens. Kallas också överaktiv blåsa, den signalerar att den behöver tömmas, trots att den inte är full. Det blir bråttom när man exempelvis kommer hem och sätter nyckeln i dörren.
  • En blandning av ovannämnda. 
  • Överrinningsinkontinens. Innebär ofta ett konstant läckage på grund av att urinblåsan är försvagad av en stor mängd urin som inte kan tömmas. Har ofta med en förstorad prostata att göra.

 

56 % av männen över 55 år lider av urinläckage. För flertalet handlar det om några droppar, men för var tionde är problemen större.

Råd till dig som är anhörig

  • Stå på dig om att mannen behöver söka hjälp inom vården.
  • Försök inpränta i honom att det är ett väldigt vanligt problem.

Föreningen Sinoba förmedlar kunskap och information om olika typer av blåsproblem och urininkontinens för både män, kvinnor och barn. www.sinoba.se

Vilken blåsrubbning är vanligast hos män?

– Trängningsproblematik, ett plötsligt och tvingande behov att tömma urinblåsan. Urinläckage är förhållandevis ovanligt hos yngre män, medan det blir vanligare med stigande ålder och som effekt av vissa åldersrelaterade sjukdomar.

Vad ligger bakom mäns urinläckage?

– Oftast är en förstorad prostata anledningen till läckage, men det kan också handla om nervskador, sjukdomar som Parkinsons, multipel skleros eller sviter efter en fall- eller dykolycka. Det finns även en okänd faktor som handlar om en bristande mognadsprocess i blåsan.

Vilka behandlingar rekommenderas?

– För de som har genomgått en operation av prostatakörteln, särskilt i samband med cancer, kan en effekt bli så kallad ansträngningsläckage. Dessa läckage­problem brukar läka ut av sig själv och för många är det stabilt efter ett år. Men om problemen kvarstår finns bäckenbottenträning, olika läkemedel eller kirurgiska ingrepp. Män som lever med förstorad prostata har ofta problem med efterdropp, då bäckenbottentränar man också, eller så kan man lära sig att själv “mjölka ur” en skvätt till när man kissat.
– För de som har nervskador och -sjukdomar handlar det ofta om trängningsläckage, eller överaktiv blåsa som man ibland också säger. Även här finns bäcken­bottenträning och olika behandlingar, exempelvis läkemedel, elektrisk stimulering och botox. Det sistnämnda har blivit ganska vanligt numera, effekten sitter i omkring 6–9 månader innan det blir dags för en ny injicering. En biverkning är dock att blåsan ibland förlamas av botox. Man får det omvända problemet; att inte få ut kisset, vilket då kräver att man själv kan använda en kateter.

Vilka skydd finns?

– Det finns fantastiska skydd! Det finns många olika typer av kalsongskydd, allt från små skydd särskilt anpassade för män till mer blöjliknande produkter. De minsta klarar 50 milliliter urin, de största två liter. De här får man utprovade på sin vårdcentral, eller om man går till en uroterapeut. Det är viktigt att man provar sig fram för att hitta det bästa skyddet som passar den egna kroppen och den situation man befinner sig i.
– Sedan finns ett så kallat uridom, som påminner om en kondom som träs över penis och sedan kopplas till en liten påse som fästs på benet. Man byter den varje dag och fördelen är att man med den slipper våta skydd i kalsongen.
– Hjälpmedlen kan skrivas ut på recept. I de flesta landsting är skydden kostnadsfria, i andra betalar man omkring 200 kronor per år.

När ska man söka vård?

– När det läcker så att man upplever att det är ett problem. Det gäller ju också att få män att våga tala om urinläckaget – och att se det för vad det är, en av alla åkommor man kan ha. Det är viktigt att avdramatisera det hela.

Var ska man söka hjälp?

– I första hand på vårdcentralen, fråga efter inkontinens­ansvarig distriktssköterska. Sedan finns specialister på urologmottagningar, dit kan man behöva en remiss från sin distriktsläkare.

Kan knipövningar förebygga blåsproblem?

– Åh, ja! Jag tycker att det är en ren hälsofråga, fungerande bäckenbottenmuskler minskar risken för problem både av trängningar, ansträngningsläckage och smärttillstånd. Faktiskt förbättrar bäckenbottenträning också erektionen hos män och stärker därmed sexlivet.

 

Läs också: “Jag vill hjälpa andra genom att berätta”>>

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top