Meditera genom mindfulnes

Lär dig leva här och nu. Mindfulness heter meditationen som hjälper mot stressymtom, smärta och depression.

Sjukdomar du kan lindra

När friska personer utövar mindfulness leder det till en känsla av allmänt förbättrad livskvalitet samt bättre förmåga att hantera stress – privat och i yrkeslivet.

När människor med sjukdom mediterar kan det få rent medicinska effekter.

Ett flertal studier har undersökt effekten av mindfulnessmeditation hos patienter med fibromyalgi, psoriasis, depression, reumatism, MS med mera. Studierna är av varierande vetenskaplig kvalitet men alla pekar på att effekten finns.

De mest välgjorda studierna gäller depression, kronisk smärta och stressrelaterad ohälsa och visar tydligt att mindfulness leder till minskade symtom, förbättrad livskvalitet, färre återinsjuknanden och större känsla av välbefinnande

Så funkar mindfulness

1. Ägna tid åt dig själv, en stund varje dag. Sitt tyst och blundande i lugn miljö, eller gör enkla, yogaliknande rörelser.
2. Träna uppmärksamheten – hur känns det i kroppen? Använd alla sinnen: syn, hörsel, känsel, smak och lukt.
3. Iaktta känslor och tankar som far förbi i medvetandet. Titta bara på dem utan gillande eller ogillande. Tappar du fokus och tankarna sticker i väg, följ med andetagen in och ut för att komma tillbaka till lugnet.
4. Förstå att känslorna och tankarna inte är någonting annat än bara känslor och tankar. Du är mer än det du känner och tänker.
5. När man ser motiven bakom sina beteenden och reaktioner kan man göra nya val. Mindfulness handlar om att stänga av autopiloten och se verkligheten som den är. Därefter har man valet att antingen gilla läget eller agera för att åstadkomma förändring.
6. En sista viktig del är att vara kärleksfull och visa omsorg om sig själv

Bok- & cd-tips

• “Vart du än går är du där: medveten närvaro i vardagen”, bok av Jon Kabat-Zinn.
Förlag: Natur & Kultur
• “Här och nu”, träningsprogram, bok och cd av Ola Schenström.
Förlag: Schenström & Lindqvist
• “Vem är det som bestämmer i ditt liv?”, bok av Åsa Nilsonne och Anna Kåver.
Förlag: Natur & Kultur
• “Mindfulness för nybörjare”, övnings-cd av Ola Schenström,
Förlag: Schenström & Lindqvist
• “Att leva ett liv, inte vinna ett krig”, bok av Anna Kåver. Förlag: Natur & Kultur
• “Mindfulness – övningar i sinnesnärvaro”. Träningsprogram med cd och dvd från
Amfora Training

Meditera genom mindfulnes
I stormens öga, då gäller det att ge sig tid för återhämtning.
Foto: Magnus Jönsson

Tänk dig ett grönt äpple. Blankt och doftande. När du sätter tänderna i det knakar det ljudligt och fruktsaften rinner till. Efter första tuggan konstaterar du: “Gott!” och så fortsätter du att äta men egentligen utan att känna smaken. Innan du vet ordet av är det en äppelskrott du håller i handen.

Sinnena fick några sekunder på sig att berätta för hjärnan vad det var som pågick. Sedan kom ditt utlåtande och saken var ur världen, eftersom du redan hastat vidare mot nya upplevelser.

Ett annat exempel: Spädbarnskolik, dagisförkylningar, 3-årstrots och sömnbrist. Nästan alla småbarnsföräldrar har någon gång tänkt tanken: “Det blir bättre sedan, när min bebis blir större.” Och när bebisen är 29 år längtar vi innerligt tillbaka till småbarnsåren.

Alltså; antingen ligger vi steget före det som händer i våra liv, eller så blickar vi tillbaka och missar på så sätt det som sker här och nu. Och vi missar att njuta tillräckligt. Det är som att vi ägnar uppmärksamhet åt fel saker.

– Mindfulness översätts som “medveten närvaro”. Genom att ta sig tid till att umgås med sig själv en liten stund varje dag får man kontakt med sina känslor och tankar och med sin kropp. På så sätt övar man upp förmågan att vara i nuet, säger Ola Schenström, läkare och entusiastisk mindfulnessterapeut, och sedan många år anlitad av Norrbottens läns landsting för att minska stressrelaterad ohälsa inom vården.

– Jag har många gånger förbluffats av vilken effekt det kan ha att meditera. Ingen människa kommer undan motgångar och sorg i livet, frågan är hur man tacklar dem när man drabbas. Mindfulness är det kraftfullaste verktyg jag har stött på under mina 30 år som läkare.

Mindfulnessbaserad stressreduktion skapades av Jon Kabat-Zinn, en amerikansk forskare som på 70-talet kom i kontakt med zenbuddismen. Han plockade bort de religiösa inslagen och skapade en egen meditation för behandling av stressrelaterad ohälsa.

I dag används olika varianter av mindfulnessmeditation som behandling på många håll i USA. Även i Sverige finns ett snabbt växande intresse för mindfulness, inte minst från skolmedicinskt håll.

– Det är viktigt att understryka att det inte finns någonting mystiskt med mindfulness. Att vara i kontakt med sig själv och sin omgivning är en förmåga som
alla människor har. Men vi har tappat bort den, säger Ola Schenström.

Förutom att vi missar mycket i livet när vi inte tar oss tid att stanna upp kan “livsbrådskan” leda till ohälsa, fysisk såväl som psykisk.

– En person som har drabbats av utmattningssymtom till exempel, har byggt upp en föreställning om allt hon måste göra och prestera. Samtidigt som hennes kropp gång på gång har signalerat att den inte orkar längre. Men kroppen “körs över” och tankarna och känslorna styr. På så sätt byggs ohälsa upp över tid, säger Ola Schenström.

Mindfulness är mycket mer än en metod för återhämtning. Det handlar om hur vi människor styrs av våra förväntningar, fördomar och farhågor och hur det får återverkningar i våra val i livet.

– Människor som under en period har ägnat 20 minuter om dagen åt meditation upplever ofta att deras liv har förändrats. Men livet förändras inte, bara sättet att se på det.

Mindfulness är ett förhållningssätt, till sig själv, andra och livet i stort. De flesta av oss går på “autopilot”, det vill säga: vi reagerar nästan reflexmässigt på mycket som sker, ofta utan att veta varför.

Tänk på gnällspiken på jobbet som målar allt i svart, eller på den där väninnan som alltid är vänlig och glad och ser möjligheter i allt. Hur kommer det sig att de är så olika?

– Vi präglas av det vi har upplevt i livet, och alla har olika “filter” som förhindrar oss att se verkligheten som den är. När vi blir varse varför vi reagerar som vi gör, kan vi välja att se på saken från ett annat håll, och agera därefter.

Vad är det som egentligen händer när man mediterar?
– Regelbunden meditation leder till förändringar i hjärnans struktur, i de främre delarna. När man undersöker en person som mediterar med magnetröntgen, kan man se ökad aktivitet i de områden som styr glädje, kreativitet och vällust, och minskad i dem som styr rädsla, irritation och aggression.

Hur lär man sig denna “mirakelmetod”?
– Mindfulness är ingen mirakelmetod och ingen snabbmetod heller. Det handlar om att skaffa sig ett nytt sätt att leva. Det kräver regelbunden meditation – livet ut.

– Stanna upp varje dag, ta hand om dig själv och lär känna dig själv. Det är inte konstigare än så.

Av: Charlotte Schröder

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top