Nu kan du njuta av solen igen

Att sola är farligt, har vi fått lära oss. Men nu visar en ny undersökning att solandet minskar risken att drabbas av blodpropp, bara du inte solar för mycket. Men hur mycket är egentligen lagom?

Solkräm eller inte?

Forskarna är oense om hur effektivt solkräm skyddar mot hudcancer:
– Man är säker på att det skyddar mot basalcellscancer och skivepitelcancer, men det finns olika uppfattningar om det skyddar mot malignt melanom eller inte.
Det säger Marie Lodén, forskningschef på ACO Hud Nordic och docent i expermientell dermatologi vid Uppsala univeriset.

 

Solkräm består av UV-filter.
De delas in i två grupper, kemiska filter och partikelfilter.
• Kemiska filter tas upp av huden och absorberar solljuset. Kan ge allergiska reaktioner och rekommenderas därför inte till små barn.
• Fysikaliskt filter/Partikelfilter stannar på huden och reflekterar solstrålarna. Rekommenderas till barn. Titta efter titandioxid eller MBBT i innehållsförteckningen.

Så funkar UV-strålning

• UVA-strålning utgör den största delen av strålningen från solen och solarier. Gör pigmentet i huden mörkt, men leder också till att huden blir rynkig och åldras i förtid. UVA tränger djupt in i huden och kan orsaka hudcancer.
• UVB-strålning absorberas av hudens ytskikt och gör att mängden pigment ökar. Gör också huden tjockare, vilket hindrar strålningen från att tränga in i vävnaderna. Stimulerar också huden att bilda D-vitamin. Det är UVB-strålningen som gör att vi bränner oss och den kan också leda till hudcancer. Solens UVB-strålning filtreras delvis bort av ozonskiktet.

Tre typer av hudcancer

Hudcancer uppstår genom att UV-strålningen skadar hudcellernas arvsmassa och tumörer bildas.
• Den vanligaste formen av hudcancer heter basalcellscancer. Den drabbar tiotusentals svenskar varje år men är inte livshotande.
• Skivepitelcancer är ovanligare, men ökar i snabbare takt. Drabbar cirka 4 000 svenskar varje år, och kan leda till att farliga dottertumörer bildas.
• Malignt melanom är den farligaste formen av hudcancer. Drabbar cirka 2 300 svenskar varje år, och dödar 400. Malignt melanom kan sprida sig i kroppen och bilda dottertumörer.

Vi har lärt oss att det är farligt att sola. Hudcancer, brännskador och grå starr är några av åkommorna vi kan råka ut för. Men nyligen kom nya rön om att det faktiskt är nyttigt att sola. En studie gjord vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge och Universitetssjukhuset i Lund visar att kvinnor som solar löper 30 procent mindre risk att få blodpropp. 40 000 kvinnor deltog i studien.
Så sola eller inte, hur ska vi göra? Vi bad Håkan Olsson, professor i onkologi på Lunds universitet och en av dem som ligger bakom studien, om råd:
Hur är det egentligen, ska man sola eller inte?
– Man ska umgås med solen på ett förnuftigt sätt. Du ska vara ute i solen, men undvika att få brännskador. Det viktiga är att man inte längre behöver ha den där jätterädslan för att vara ute i solen.
Vad är fördelarna med att sola?
– Solen stimulerar bildande av D-vitamin i huden, och vår hypotes är att det är anledningen till att solande har en gynnsam effekt när det gäller att undvika blodpropp. Förutom det vet vi ju till exempel att ljus motverkar depressioner.
Så nu är det fritt fram att vara ute i solen?
– Nej, undvik att sola när det är risk att du bränner dig, till exempel mitt på dagen när solen är som starkast. Var extra försiktig om du reser till länder där solen är starkare, och på våren när du är blek och inte har hunnit bygga upp skyddande pigment. Täck kroppen med kläder och någon huvudbonad, hellre än att använda solkräm.
Varför tycker du inte att man ska ha solkräm?
– Solkräm skyddar inte från hudcancerformen malignt melanom. Tvärtom ökar det risken eftersom det gör att huden inte blir röd, vilket lurar en att vara ute i solen längre tid. Solkrämer hind­rar däremot huden att bilda D-vitamin, men man får fortfarande på sig de farliga strålarna som leder till melanom. Kläder är det bästa skyddet mot hudcancer.
Hur mycket måste jag sola för att få tillräckligt med D-vitamin?
– Det är individuellt, men det rör sig inte om några längre stunder. Att få lite sol på armar och ansikte under en halvtimme några dagar i veckan kan räcka.
Kan jag få i mig tillräckligt med D-vitamin utan att sola?
– Du kan få det via kosten, men det är mycket effektivare att få det via huden, som du får av att sola.
Om jag är jätteblek och inte kan vara ute i solen utan att bränna mig då?
– Då bör du vara betydligt försiktigare, och använda kläder som skydd. Men ju ljusare hy du har, desto lättare bildas D-vitamin i huden. Så har du lätt för att bli bränd behöver du också mindre sol.
Hur ska jag skydda mina barn?
– Det är samma sak där, skydda dem med kläder och undvik solen när risken att de bränner sig är stor. Det är klart att de kan bada, bara de gör det på ett lämpligt sätt och vid en lämplig tidpunkt.
Behöver jag inte vara rädd för att få hudcancer nu då?
– Du måste kunna vara ute i solen, men på ett förnuftigt sätt. Du får väga riskerna mot varandra, och se till vilka positiva och negativa effekter solen ger. Solande ökar fortfarande risken för att få hudcancer, men det kan finnas andra större orsaker till att man får melanom, som till exempel ärftlighet och solariesolande.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top