Skippa medicinen – ät supermat

Ät färgrik mat och bli smart och frisk. Strunta i dieter och vitaminpiller. Det menar läkaren Helena Nyblom i en ny bok. I USA är supermaten en av de hetaste hälsotrenderna just nu.

Helena Nybloms färgpalett

Blått och lila: Antocyanin finns i blåbär, björnbär, svarta vinbär och vindruvor.

Mörkt rött: Antocyanin finns i körsbär, hallon och smultron.

Rött: Lykopen finns i tomater, alla
typer av tomatprodukter och vattenmelon.

Gult och orange: Karotenoider finns
i morötter, pumpor, aprikoser, mango, apelsiner och persikor.

Grönt: Klorofyll och sulforafan finns
i gröna bladgrönsaker som spenat, broccoli och brysselkål.

Vitt: Sulfider och flavonoider finns
i lök, vitlök och äpplen

Skippa medicinen - ät supermat
Fet fisk är vädigt nyttigt.
Foto: Jonas & Lottie Hallqvist
Skippa medicinen - ät supermat
Kål är också en råvara som hyllats som supermat.
Foto: Jonas & Lottie Hallqvist
Skippa medicinen - ät supermat
Helena Nyblom är författaren bakom “Supermat”.
Foto: Jonas & Lottie Hallqvist
Skippa medicinen - ät supermat
Helena Nybloms färgpalett.
Foto: Jonas & Lottie Hallqvist

Föreställ dig mat – inte medicin – som höjer humöret, skyddar hjärnan och minskar risken för hjärtsjukdomar och cancer.

“Superfoods”, som dessa råvaror också kallas, toppar nu listan över de tio hetaste hälsotrenderna i USA.

Och här i Sverige har boken “Supermat” (Albert Bonniers förlag) av Helena Nyblom, läkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, nyss landat i bokhandeln.

Helena Nyblom uppmanar oss att strunta i olika trenddieter och i stället äta så allsidigt, färgrikt och varierat som möjligt.

Boken är en färgstark historia om mat som både främjar hälsan och påverkar vikten så att den anpassas till vars och ens kroppstyp.

Egentligen är det varken krångligt eller nytt. Den så kallade supermaten är redan här, det är bara att fylla skafferiet i första bästa affär.

– Det handlar inte om att utesluta något utan om att lägga till olika råvaror successivt och äta sånt som kroppen mår bra av, säger hon.

Helena Nyblom siktar in sig på vanlig mat, som är lätt att få tag på och inte är alltför dyr.

Blåbär är ett exempel, de har visat sig skydda hjärncellerna och motverka demenssjukdomar. Apelsiner, spenat, nötter, avokado, granatäpplen och choklad är också riktiga hälsobomber.

– Den som äter valnötter varje dag minskar risken att dö i hjärt- och kärlsjukdom med nära femtio procent.

Valnötter, som innehåller växtvärldens variant av omega-3, anses vara så hälsosamma i USA att producenterna får märka dem med en hälsodeklaration, berättar hon.

– Färgstarka, naturliga råvaror innehåller en rad nyttiga fytokemikalier, starka färgpigment, som skyddar kroppens celler mot fientliga angrepp, säger Helena Nyblom.

Kunskapen om sambandet mellan mat och hälsa är inget nytt rön.

Redan Hippokrates, den västerländska läkekonstens fader, slog redan på 400-talet före Kristus fast att maten ska vara vår medicin.

En kunskap som stundom fallit i glömska i västerlandet, men nu uppmärksammas på läkarkongresser runt om i världen.

– Nya studier visar att supermaten ökar chansen att hålla sig frisk. Alla borde äta mer frukt och grönt varje dag.

Vi skulle också må bättre om vi åt mindre rött kött och mer vitt i form av kyckling och kalkon.

– Vi jobbar alldeles för lite med kost inom svensk sjukvård. Det är särskilt viktigt i dag när vi vet att många sjukdomar orsakas av vår livsstil.

Att införliva något färgrikt i sin diet varje dag kan förebygga olika åkommor.

Apelsinen har en given plats på supermatens topplista. Dels innehåller den ämnen som i djurstudier visat sig sänka kolesterolhalten mer än vissa mediciner mot höga blodfetter.

Dels antas apelsinen innehålla naturliga substanser som skyddar mot cancer.

– Den senaste forskningen visar att apelsiner, broccoli, potatis, äpplen och rädisor fungerar på samma sätt som mediciner som ges till patienter med Alzheimers sjukdom, säger Helena Nyblom.

– Alla borde ta sig tid att laga god mat och njuta av den. De som vänjer kroppen vid nyttiga födoämnen upptäcker snart att de inte längre behöver det som är mindre nyttigt.

Hon slår fast att naturen är visare än vi tror och att inget kosttillskott i världen kan ersätta de ämnen som finns i supermaten.

Rundor i bärskogen varje höst ger större hälsovinster än piller. Blåbär, lingon, havtorn och hjortron innehåller till exempel ett naturligt skydd mot solljus och miljögifter som vi får i oss med bären.

– Blåbär stärker huden och hjälper den att bygga upp sitt lager av kollagen. Den som vill ha en smidig hud ska helst äta en skål blåbär varje dag. Det är billigare än många dyra hudvårdsprodukter.

Liselotte Forslin, som också tar upp ämnet “superfoods” i kokboken “Smart&Gott” (Kakao förlag), ser supermaten som en reaktion mot alla trenddieter som avlöst varandra de senaste åren.

– Bästa sättet att må bra och hålla vikten är att äta vanlig mat som innehåller en massa nyttigheter och röra sig mer.

Att till exempel börja varje måltid med en bönsallad ger både proteiner, mineraler och nyttiga fibrer. Det är också mättande, så man blir inte lika frestad att ta flera gånger av den vanliga maten.

Hon ser alltid till att ha några burkar bönor hemma som hon blandar i varmrätter och sallader.

– Man kan också mixa de flesta bönor med lite buljong, olja och kryddor och använda röran som pålägg. Det är bättre än smör!

Liselotte Forslin, som växte upp i en tid då man varnade för att äta för mycket ägg, vill också punktera myten om att de små kraftpaketen skulle vara farliga.

Man kan mycket väl äta ett ägg om dagen utan att det påverkar kolesterolhalten, understryker hon.

– Ägg innehåller viktiga vitaminer som är bra för synen, ger bra hy, bygger upp skelettet och stärker immunförsvaret.

Vitan innehåller mest vatten, det är i gulan all fantastisk näring sitter. Hon ser heller ingen anledning att vara rädd för fett, det handlar snarare om att välja det nyttiga fett som finns i lax, sill och makrill.

Samtliga innehåller omega-3, en livsviktig fettsyra som vi behöver få i oss för att må bra. Det ideala är att äta fisk tre gånger i veckan, betonar hon.

– Hjärnan behöver omega-3 för att fungera bra. Fettsyran skyddar också mot hjärt- och kärlsjukdomar och demens.

De som tycker att det är svårt att få i sig tillräckligt med fisk kan se till att alltid ha några burkar makrill i tomatsås hemma. Omelett med makrill är både lättlagat och nyttigt.

Av: Anna-Britta Ståhl

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top