Ta en tupplur på jobbet!

Vill du bli smartare? Kanske roligare och snyggare också? Ta en powernap..

Fakta om powernap

  • 20 minuters sömn dagtid (men lägg till tio minuters vila innan du somnar) motsvarar två timmars nattsömn.
  • Speciellt bra för dem med störd nattsömn, t ex nattarbetare och småbarnsföräldrar.
  • Minskar risken för mikrosömn som kan vara farlig när du till exempel kör bil.
  • Ger mer energi både på dagen och kvällen.
  • Bygger upp immunförsvaret.
  • Höjer intelligensen.
  • Minskar stresshormonerna.
  • Minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
  • Sorterar intrycken i hjärnan och raderar oviktig information.

Ta en tupplur på jobbet!
Professor Torbjörn Åkerstedt.

Winston Churchill gjorde det framför brasan. Var andra statsmän, som Göran Persson höll till, är inte känt. Men en del gör det i smyg, som Maria, 56. Hon jobbar som assistent på reklambyrå och tar ibland en tupplur på kontoret.
– Jag kan drabbas av en trötthet som är förlamande. Ofta slår den till runt lunch. Vissa dagar är värre än andra, då kan jag helt enkelt inte hålla ögonen öppna.
Då brukar Maria göra sig ett ärende till ett av mötesrummen. Hon stänger dörren, drar ner persiennerna och brer ut en filt på golvet. Sedan ställer hon mobilen på larm.
– Tänk så pinsamt om jag skulle sova bort hela eftermiddagen och mina kolleger skulle börja leta efter mig.
För att sova på dagen, dessutom under arbetstid, strider mot våra lutheranska lagar och den allmänna arbetsmoralen.

Det är synd, tycker Torbjörn Åkerstedt, professor i beteendefysiologi vid Karolinska Institutet och chef för Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.
– En tupplur gör att du blir något intelligentare och får några poäng till på intelligensskalan. Dessutom reagerar man och tänker lite snabbare.
Varje minut och sekund vi är vakna bränner kroppen energi. Likadant är det med hjärnan. Ju mer vi använder hjärnan, desto mer energi går det åt. Sömnen är det enda tillfälle då man kan återställa alla de biologiska processer som har blivit nedslitna eller bortsopade under dagen.

Förklaringen är att man är medvetslös under sömnen. Då pratar inte hjärnans olika delar med varandra utan varje del sysslar bara med sig själv och sin egen återhämtning.
Torbjörn Åkerstedt rekommenderar vila på 30 minuter, då kan man få ut 20 minuter tuppluresömn.
Det motsvarar cirka två timmars sömn i slutet av natten.
– Nattsömnen har alltid högst återhämtningsvärde i början av sömnen, sedan sjunker den timme för timme. När vi redan sovit sex, sju eller åtta timmar, är sömnen väldigt lågkvalitativ.
Bättre alltså att gå upp och ta en lur senare på dagen.
När vi har varit vakna ett antal timmar har vi byggt upp ett nytt behov av sömn. Då kan tuppluren vara mycket effektiv.
Sover vi däremot längre än 20 minuter riskerar vi att få för mycket djupsömn. När vi då väcks är hjärnan seg och nedvarvad under de närmaste minuterna.
Är du rejält trött, eller sömndepriverad som det heter på sömnspråk, kanske du behöver sova längre, 60–70 minuter. Då hinner du komma ur djupsömnen och in i drömsömnen. Då sover du lätt och hjärnan är nästan helt vaken. Men då är det förstås inte fråga om powernap längre…

Hur är det då med nyckelknippe–tricket? Funkar det att sitta i en fåtölj och powernappa tills knippan slår mot golvet?
– Skrönan säger att Salvador Dalí gjorde så men det funkar inte. Den korta tid, någon enstaka sekund, du hinner sova ger ingen återhämtning. Däremot kan du bli pigg av den adrenalinkick du får av smällen när knippan slår mot golvet.
För den som arbetar i kontorsmiljö är det bästa och enklaste sättet att vinkla upp stolen, böja sig över skrivbordet och lägga huvudet i armarna. Alternativt leta upp ett lugnt utrymme, som Maria.
Hon vill vara anonym eftersom hon tycker att det är skämmigt att sova på arbetet även om det är under hennes lagstadgade lunch.
– Folk kan ju tro att jag är ute och festar på kvällarna, men det händer ju aldrig. Jag är väldigt skötsam, brukar gå och lägga mig vid 23 och går upp alltid halv sju varje morgon.

Maria, som är farmor, önskar att det vore som på barnbarnens förskola.
– Det bästa vore om det var socialt accepterat att ha en liten madrass och kudde på jobbet.
Torbjörn Åkerstedt håller med.
– Vi skulle vara betydligt fräschare på eftermiddagen och kvällen om vi tog en tupplur. Det är synd att samhället inte är moget för det ännu.
Men inom vissa yrkeskårer är bruket av powernappar accepterat.
– Tupplurar är väldigt vanligt hos bönder som går upp klockan fem och mjölkar.
Störst fördel har tupplurarna hos dem med yrken med tidigt morgonarbete, som börjar klockan sex eller tidigare, och bland dem som jobbar splitshift, till exempel bussförare och lokförare. De börjar ofta sitt morgonpass vid fem och slutar vid tio. Sedan börjar de klockan två igen.
Praktiserar du powernapping själv?
– Bara på söndagarna. Problemet är att jag jobbar ganska många timmar på vardagarna och en halvtimmes tupplur skulle göra arbetsdagen ännu längre, säger Torbjörn Åkerstedt som för övrigt tycker att konsten att inte göra något skulle behöva en renässans.
– Hjärnan behöver gå på tomgång, den behöver inte dra energi hela tiden.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top