Vårrusta din cykel

Vill du må bättre? Och spara tid och pengar? Börja cykla! Här får du de bästa tipsen för ditt nya liv som cykelpendlare.

Så vårrustar du din cykel

Dags att ta ut cykeln, men innan första turen bör du kontrollera att den fungerar som den ska.

  • Skaka lätt på cykeln och se om något sitter löst, skruva fast det som skramlar.
  • Känn så att hjulen sitter på plats och kolla däcken.
  • Dra åt alla skruvar och muttrar som går.
  • Smörj allt som går, som vevlager och naven.
  • Rengör och smörj kedjan.
  • Titta så att kablar och vajrar till växlar och handbromsar är hela.
  • Kontrollera att lamporna fungerar och reflexer sitter kvar.
  • Tvätta och spola av cykeln. Ta lite diskmedel i vattnet och använd en diskborste så kommer du åt överallt. Putsa upp den.
  • Väljer du i stället att lämna in cykeln hos cykelreparatören för en komplett genomgång, kostar det cirka 500 kronor plus materialkostnader.

Visste du att…

…en sträcka som tar tio minuter att gå tar tre minuter att cykla.
…du som väger 70 kilo gör totalt av med cirka 2 000 kalorier på en vecka om du cyklar fyra timmar till och från jobbet!
…de flesta cyklar i en fart av 15–20 kilometer i timmen.
…i Stockholmstrafiken hinner i genomsnitt en man nio kilometer och en kvinna knappt sju kilometer på en halvtimme.

Motionslopp

Vill du ha en morot till? Här tio motionslopp i vår och sommar:
8 maj Hilda-Trampen, Örebro 44 km
9 maj Döderhultstrampen, Oskarshamn 30 eller 80 km
13 maj Ottarloppet, Örbyhus 25 eller 50 km
15 maj SMACK-rundan, Märsta 20, 37, 70 eller 120 km
22 maj Engelbrektsrundan, Norberg 42 eller 120 km
23 maj Kexrundan, Kungälv 9, 30, 60 eller 95 km
30 maj Tjejtrampet, Västerås 50 km
6 juni Söderstråket, Tyresö 10, 30 eller 84 km
6 juni Jämthjulingen, Östersund 41 km
12 juni Tjejvättern, 100 km

Har du också svårt att komma i väg på gympan eller trött på att svettas i ett gym? Då är det dags att damma av cykeln.
Cykling är den motionsform efter simning, som är mest skonsam mot kroppen. Att cykla är snällt mot knän och leder och passar därför de flesta, även den som är otränad.
När vi cyklar stärks de stora muskelgrupperna i kroppen, som lår, vader och sätesmusklerna i rumpan.

Väljer du att cykla till jobbet kommer du att få regelbunden motion fem dagar i veckan. Men inte bara konditionen kommer att bli bättre, du kommer även att känna dig starkare.
Och du behöver inte bli svettig, att cykla är motion även om du väljer att bara cruisa fram.
Du kommer även att må bättre mentalt eftersom det är kul att cykla! Du kommer att känna dig fri och hinna uppleva årstidernas skiftningar; från vårens första vitsippsbackar till höstens första gula löv.
Fördelarna är ännu fler:

  • Du spar tid. Du slipper passa buss- och tågtider. Det går ofta fortare att cykla till jobbet än att åka bil i rusningstrafik. Som cyk­list slipper du alla köer, du åker på cykelbanorna. Efter jobbet behöver du inte heller gå i väg för att gympa, du har redan fått din dagliga motion.
  • Du spar pengar. Det är rena spargrisen att cykla. Du slipper kostnader för bensin eller månadskort.
  • Du värnar om miljön. Du är din egen motor och drar runt hjulen själv. Du släpper inte ut någon koldioxid som bilarna.

Visst finns det grå regniga morgnar då det varken är underbart eller roligt att cykla till jobbet, men då kan du ta bussen.
Så upp i sadeln. Prova några dagar, du kommer snart att inse fördelarna och bli en inbiten cykelpendlare.

Bli en cykelpendlare

Välj cykel

Troligen duger din gamla cykel alldeles utmärkt. Det viktiga är att det är en cykel som passar dig och din längd, annars blir färden inte bekväm.
Det finns många olika typer av cyklar, men det är främst två som mest lämpar sig för stadscykling: traditionella cyklar och hybridcyklar.
På en traditionell cykel sitter man mer upprätt, den har fotbroms och oftast ett par växlar.
En hybridcykel är en allroundcykel med sportigare ram och robustare däck och med 21, 24 eller 27 växlar och enbart handbroms, som man sitter mer framåtlutad på.
(Låt inte punka på däcken stoppa dig. Det finns cykelverkstäder som lever av att reparera cyklar ifall du inte vill göra det själv, se nästa sida.)

Välj cykelväg

Det finns många bra kartor på nätet där du kan hitta den bästa cykelvägen. Många kommuner har också cykelvägar utmärkta på kartorna på hemsidan. I dag när det finns cykelvägar i alla städer, är det inte svårt att hitta alternativa vägar.
Den närmaste vägen är kanske inte alltid den bästa. Kanske är den mindre trafikerade längre, men lugnare och säkrare. Eller varför inte välja den vackraste resvägen till jobbet?

Packa rätt

Det kan vara mycket som man kan behöva ha med sig till jobbet: papper, lunch, och ombyte. Därför är det bra om cykeln, förutom pakethållaren har en cykelkorg eller sidoväska för allt som ska med. Vissa tycker det är bättre med en ryggsäck eller en axelremsväska, som cykelbuden har över ryggen.
Det finns också väskor som man sätter fast på sadeln eller på pakethållaren.

Klä dig rätt

Det går utmärkt att cykla till jobbet i sina vanliga kläder. Det bestämmer du själv. Andra väljer att sätta på sig träningskläder, proffsen speciella cykelkläder, för att sedan byta om och duscha på jobbet. Det beror helt på hur långt du cyklar och hur svettig du blir. Regnkläder är alltid bra att ha med sig, gärna några som andas eller en poncho som går ner över fötterna. Det finns också speciella regnskydd att sätta över skorna.
Välj gärna kläder i flera lager, gärna en tröja innerst som leder bort fukten och något vindtätt ytterst. Händer är också extra känsligt om det är kyligt, använd handskar så slipper du iskalla fingrar.
Sadelskydd som värmer rumpan är inte bara för äldre damer.

Ha cykelhjälm

Självklart! Cykelhjälm är visst snyggt och inte alls obekvämt. Det borde vara lika självklart att knäppa fast hjälmen inför cykelturen som bältet inför bilfärden. Ditt huvud är det ömtåligaste du har. Alla cykelhjälmar som säljs i Sverige ska vara godkända och CE-märkta. Prova hjälmen i butiken så att den sitter bra på dig och är lätt att ta och på med hakbandet. En hjälm kostar från 250 kronor, en billig livförsäkring.

Trampa i gång

Dags då att cykla i väg till jobbet. Cykla i din egen takt utan att tävla med andra. Reta dig inte på dem som cyklar mot rött och enkelriktat. Du har rätt; det är samma trafikregler som gäller för både cyklister och bilister.
Ta inte i för mycket första gångerna, så skapar du inte en bra vana. Då är det bättre att ta det lugnt och kanske cykla varannan dag eller bara i en riktning och sedan låta cykeln stå kvar över natten på jobbet och cykla hem den nästa dag. Du bestämmer.

Efteråt: Var nöjd!

Efteråt mår du gott och känner dig nöjd med dig själv. Du hinner ta en fika innan arbetsdagen börjar eller kanske kan du åka hem en stund tidigare på kvällen, då du var på jobbet extra tidigt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top