Tre experter: Så gör du för att vila i sommar

Hitta lugnet. Stillheten. Andrummet. Att bara vara är ett underskattat och bortglömt semesternöje. Men hur ska vi hitta vilan när det äntligen är semester? Vi har frågat tre experter. Vad är ditt bästa tips för att koppla av i sommar?

Tre experter: Så gör du för att vila i sommar
Igor Ardoris från tv-serien Klass 9A
Igor Ardoris, blev känd från tv-succén “Klass 9A”. Han är aktuell med boken “Själförsvar. Lycka och att lyckas” (Ica Bokförslag).
Tre experter: Så gör du för att vila i sommar
Marie Söderström
Marie Söderström forskar i sömn och stress och kommer i höst ut med boken “Vila. Om den sköna konsten att varva ner.” (Bokförlaget Bonnier Existens).
Tre experter: Så gör du för att vila i sommar
Annika Borg
Annika Borg skriver för flera olika tidningar och arbetar även för Sveriges Radio där hon bland annat medverkar i p1:s “Tankar för dagen” och “Tänkvärt med Annika” i p4 radio Stockholm.

Igor Ardoris, mental tränare

"Gör medvetna val och lär dig centrerad andning. Det är mina bästa råd för att finna vila på semestern.

Första steget är att se till att du har en plan för vad du vill med din semester. Närma dig alltså din semester med samma seriositet som när du arbetar. Ta reda på vilka behov du har. Är det resor och omväxling eller är det vila? Om det är vila behöver du planera för det och inse att du faktiskt inte ska göra en massa annat.

När semester börjar det är lätt att tro att man har oerhört mycket tid. Om någon föreslår något är därför det lätt att säga ja – utan att ta ett medvetet beslut – och plötsligt är semestern slut utan att du förstod vad tiden egentligen tog vägen.

Nästa steg för att hitta vila och landa i nuet är att lära sig centrerad andning som kan hjälpa oss när vi befinner oss i en situation som framkallar känslor av oro och nervositet. Då reagerar vår kropp med en för hög muskelspänningsnivå eftersom de muskulära och mentala effekterna hänger nära samman.

Gör så här

  • Sätt dig skönt med rak överkropp. Se till att korsryggen får stöd av ryggstödet. Fokusera på utandningen genom att andas ut på samma sätt som du gör om du skulle andas imma på en spegel. Andas in genom näsan och ut genom munnen.
  • Försök få känslan av att luften rinner ut ur munnen vid utandingen.
  • När du känner att du fullständigt tömt lungorna på luft, stäng munnen och låt inandningen genom näsan komma av sig själv. Om du fokuserar på andningen på det här sättet blir du mer medveten om kontrasterna mellan känslor av stress och känslor av lugn. När du känner lugnet känner du också hur hela systemet slappnar. Du vilar."

Mer om centrerad andning på www.sjalforsvar.se/Ljudfiler.htm

 

Marie Söderström, KBT-terapeut

"Att vila är att tänka på sig själv, vad du själv vill och vad du och din familj mår bäst av. Släpp därför kraven och försök att vara mer närvarande i nuet.

Lägg in luft i din semesterplanering och ha inte för höga ambitioner utan tänk realistiskt: vad är det viktigaste den här sommaren? Om svaret blir varva ner, bli då realist och släpp på allt eller inget-tänket. Bara för att du brukar ha toppstädat och trerättersmiddagen klar när du bjuder vännerna på middag behöver det inte vara likadant den här semestern.

Försök att njuta av stunden – varje dag. Använd naturen runt omkring och öva dig på att verkligen vara närvarande här och nu. Rent konkret kan det vara att ta för vana att sitta en stund varje dag och betrakta hur himlen ser ut, oavsett väder. Eller ta en promenad i ett lugnt tempo för att verkligen varva ner, inte för att få motion.

Men vila är framför allt att undvika att tänka på hur livet ska bli efter semestern. Känns det svårt? Avsätt i sådana fall en speciell stund till planering då du koncentrerar dig på just höstens planer.

Tänk på att stress ofta uppstår när vi blir frustrerade. Det gäller även på semestern. Vi har ofta höga förväntningar på våra semesterveckor och en bild av hur saker och ting ska vara, men ibland blir det inte som vi har tänkt oss. Då blir vi irriterade och stressade trots att det ofta handlar om saker som vi inte kan påverka; att vädret inte blev som du hade hoppats, eller att någon i familjen blev sjuk. Då gäller det att försöka vara flexibel, att anpassa sig, acceptera och släppa krav och "måsten".

Och kom ihåg att det enda du egentligen har är tiden du lever i – just nu. "
 

Annika Borg, präst

"För mig handlar vila framför allt om att avprogrammera sig. Alltså om den mentala insikten att man inte behöver vara nårbar hela tiden".

Låt därför semestern bli en tid av stiltje, då du försöker acceptera att du får dra dig undan och inte vara så social. Förbered dig på detta i förväg så att du slipper ha dåligt samvete. Annars är risken stor att vi tvingar oss vara tillgängliga för alla andra när vi äntligen inte behöver vara tillgängliga på jobbet.

Rent konkret kan det handla om att inte åka på släkturné men även om att inte sätta sig framför mailen och vara ständigt nårbar på mobilen.

Vi har en överdriven tro på att alla problem måste lösas ögonblickligen men det allra mesta kan faktiskt vänta, såvida du inte är statsminister – och det är de flesta av oss inte. Var därför tydlig. Säg inte att folk ska lämna meddelande och att du lyssnar av din mobil utan spela in ett meddelande där du i stället ber dem att återkomma när du är tillbaka.

Att vila är också att inse att man inte orkar och klarar allt och att man faktiskt får misslyckas. Det har blivit allt svårare i en tid då vi bara lägger till saker men aldrig drar i från.

Vi har ofta en plan på vad vi ska göra men så tillkommer en massa annat som gör att vi måste släppa vår plan. Då blir tempot allt mer uppdrivet och listan på vad vi vill och måste göra blir bara längre och längre.

Människor jag pratat med brukar säga att den bästa semestern är den då man inte har planerat någonting utan tar dagen som den kommer.

Men det allra viktigaste är kanske att inse och acceptera att man inte kommer att hinna vila så mycket som man vill. Annars finns det risk att man stressar upp sig för det också."

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top