Sju livsmedel som får din mage att må bra

Många besväras av olika former av magkrångel. I boken Magsmart av näringsfysiologen David Jonsson får vi tips om några livsmedel som kan bli din mages bästa vän. De är tarmvänliga och hälsosamma i största allmänhet.

Mynta

Bra för: uppblåst mage.

Varför: Även denna ört innehåller oljor med avslappnande effekt. Drick gärna ett myntate från hälsokosten eller gör själv av färska repade blad som får dra i hett vatten.

Kardemumma

Bra för: uppblåst mage.

Varför: Kryddan innehåller oljor som får tarmarna att slappna av.

Potatismjöl

Bra för: Stärker magens tarmflora.

Varför: Detta mjöl är ren stärkelse, som matar tarmens goda bakterier (bifidobakterier och laktobaciller). Mjölet ska inte upphettas, blanda  förslagsvis en matsked i smoothien.

Vatten

Bra för: Hård, uppblåst mage.

Varför: Dricker du för lite är risken för förstoppning stor, även om du äter mycket fibrer. Äter du i övrigt bra, men ändå har problem kan lite extra vätskeintag göra susen.

Psylliumfrön

Bra för: Gynnar magens tarmflora.

Varför: De är rika på vattenlösliga fibrer, som gör att de goda tarmbakterierna frodas.

Blåbär och banan

Bra för: Hård mage.

Varför: De är rika på vattenlösliga fibrer, vilket gör tarmens rörelser smidigare. Många tror att blåbär stoppar upp magen, men hela blå-bär har motsatt effekt. Blåbär är också antiinflammatoriska.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top