Annons:

 

 
Stäng X
 

 
 
 

Så får du fin hy med foundation

13-02-08 10:11
close
loading
Foundation

En foundationborste suger åt sig mindre kräm än en svamp. Foto: Ina Agency

Rengör redskapen

Rengör redskapen ofta. Foto: Ina Agency

Med en bra foundation ger du ditt ansikte de bästa förutsättningarna att lysa. Makeupartisten Lena Claesson berättar hur du gör.

Den hudfärgade krämen ger ansiktet en enhetlig färg, döljer ojämnheter, finnar, kvisslor, ytliga blodkärl och pigmentfläckar. En bra foundation bör också innehålla en solskyddsfaktor, särskilt på sommaren.

1. Rengör ansiktet ordentligt och smörj in det med en återfuktande dagkräm (gärna med solskyddsfaktor). Låt krämen gå in i huden en liten stund innan du applicerar foundation.

2. Täck eventuella finnar eller mörka ringar under ögonen med en concealer eller ett täckstift innan du sätter på foundation.

3. Ta lite av den hudfärgade krämen på en svamp, fingrarna eller på en foundationborste. Ta lite i taget så att det inte blir kletigt.

4. Stryk på foundation från insidan av ansiktet, vid näsan och arbeta därefter utåt mot kindbenet och ut mot tinningarna. Sudda ut alla kanter, och var extra noggrann med att tona ut vid halsen så att du inte får en ful sminkrand

Välj foundation efter hudtyp

  • Torr hud. Välj en foundation som är rik på fukt. Undvik foundations som innehåller zink, eftersom det verkar uttorkande.
  • Fet eller kombinerad hud. Satsa på en foundation som ger fukt men samtidigt verkar mattande, exempelvis mineralmakeup. Undvik oljebaserade krämer.
  • Äldre, mogen hud. Du behöver extra fukt och blir fin i foundations med krämig konsistens. Bäst passar fuktgivande foundations med ljusreflekterande pigment som döljer smårynkorna. Undvik pudriga foundations, eftersom de har en tendens att lyfta fram rynkorna.

Primer till festen

Vid festliga tillfällen, eller om du vill att din foundation ska hålla extra länge, kan du använda en primer. Primer är en produkt som du applicerar efter att ha smörjt in ansiktet med en fuktkräm men innan du lägger på foundation. Primern minimerar porerna och linjerna och ger ansiktet ett ännu slätare intryck.

Välj rätt färg

Bäst nyans är alltid den som ligger närmast din egen hudton. En för mörk nyans gör att du ser äldre ut, och en för ljus framhäver alla porer och gör ansiktet onaturligt blekt. När du provar ut en foundation, testa först på ditt käkben. Rätt nyans är den som harmonierar bäst med din naturliga hudton.

Mixa rätt nyans

Har du redan köpt en foundation som är för mörk? Investera då i en ljusare variant, som du därefter blandar med den mörka tills du når en nyans som är mest lik din naturliga hudton. Även om kostnaden blir den dubbla tjänar du på att ha två foundations, då du kan blanda dem till rätt hudton beroende på årstid. På sommaren är ju de flesta av oss mer solbrända till exempel.

Borste eller svamp?

Fördelen med en borste är att den suger åt sig mindre foundation än svampen gör. Däremot är en borste dyrare än en svamp.
Tänk på att rengöra borsten eller svampen ofta och noga med tvål eller diskmedel så att restpigment och bakterier försvinner.

Av: Katarina Markiewicz

 

Kommentarer

 

# 01 blandare mässing..

Jag gillar också Mary kay.

2015-10-28, 11:55 | badrum

# 02 Mary kay foundation

Jag älskar också Mary kay foundation, både kräm & mineralpuder! Blir billigt i längden eftersom man använder så lite varje gång, plus ännu snyggare resultat och mer lättapplicerad med primer, som innehåller spf 15 :) Det som är bra är att man får prova ut nyansen direkt i ansiktet, hemma, tillsammans med en rådgivare, då är det lättare att få rätt nyans än att prova på stan. Ursäkta - Råkade klicka på anmäl kommentar på ett av inläggen, vilket alltså INTE stämmer!

2014-03-09, 08:43 | Helena

# 03 Mary kay

Har oxå Mary Kays foundation, och den är verkligen bra. Visserligen dyr, men den varar i evighet !

2013-03-12, 17:54 | Carina

# 04 foundation

den bästa foundation har jag hittat hos Mary kay.
Lätt att hitta rätt nyans, sitter jättebra, skyddar min hud och täpper inte till mina
porer. Dessutom är produkten dryg!!
Fast jag gillar nästan alla Mary kays produkter. hihi

2013-02-08, 13:53 | jaana

Skriv kommentar

Rubrik:
Namn:
   
 
Bloggar kropp&själ

natur, promenader

"Vill bara till alla hennes bloggvänner meddela att Majastina lugnt och stilla somnade in i går ef ..."
 

Att tappa livslusten

" Det har varit en minstsagt händelserikt år. Fått barn och flyttat. Under hela graviditeten skydd ..."
 

Om ditten och datten

"Ärligt talat nu vet inte jag vad jag skall göra och om jag skall gå ner till service affären för ..."
 

 
fler artiklar
close
loading
 

close
loading
 

close
loading
 

close
loading
 

close
loading
 
 
 

Annons: