Stäng X
 













































































 
 
 
close
loading
Havskräftor med vitlöksbröd

Vad känns mer franskt än havskräftor med vitlöksbröd? Bläddra i bildspelet och frestas av alla härliga bilder på den franska bistromaten. Foto: Björn Tesch

Långkokt vinkyckling i vin

Vårkycklingar är så små att en hel kyckling är lagom till en portion. Den som inte hittar vårkyckling kan använda hela kycklinglår. Foto: Björn Tesch

Chokladfondant med hallon

Kall hallonglass passar bra till ljummen chokladfondant. Foto: Björn Tesch

hallonglass

Så gör du fina glassägg: Doppa en sked i varmt vatten och skopa upp en äggformad glasskula. Foto: Björn Tesch

Gör fina glassägg med hallonglassen

Släpp med en försiktig rörelse ner glassägget på en bädd av krossade småkakor. Foto: Björn Tesch

Fransk bistromat i Västerbotten

13-01-25 08:50
close
loading

Runar och Jon Oskar kopplar av en stund i restaurangen innan gästerna börjar droppa in. Foto: Björn Tesch

Fransk bistromat möter skandinavisk gourmetmat på krogen Bryggargatan i Skellefteå. Här bjuder krögarna Runar Larsen och Jon Oskar Arnason på sina populära recept: Franska havskräftor med vitlöksbröd, långkokt vårkyckling i vin och chokladfondant med hallonglass.

Bryggargatans recept

Franska havskräftor med vitlöksbröd
Vitlökssmör
Långkokt vårkyckling i vin
Chokladfondant med hallon
Hallonglass

En doft av stekt vitlök och skaldjur sipprar ut från köket. Utanför fönstren flyter Skellefteälven stilla. Hungern smyger sig genast på.
Efter varsin kockutbildning hemma på Island har Runar Larsen och Jon Oskar Arnason arbetat på krogar runtom i hela Europa. När Jon Oskar gifte sig med Piteåtjejen Sarah kändes det naturligt att starta restaurang i Piteå. Där drev de framgångsrikt restaurang Bryggargatan som blev en stor succé. Runar kom in i verksamheten efter några år.

Byggde nytt vid älven
Efter sex år valde trion att lägga ner restaurangen i Piteå. Jon Oskar, Sarah och Runar ville starta något nytt och hittade tomten vid Skellefteälvens strand, där bistron ligger i dag. Av en ren händelse hette platsen Bryggarbacken så det gamla namnet Bryggargatan passade bra.
– Vi har fått  vara med och utforma byggnaden precis som vi vill ha den, säger Jon Oskar.
Hans fru Sarah jobbar som restaurangchef och är samtidigt restaurangens inredare och konstnär.

Hela byggnaden är ljus med enkla rena linjer och mycket fönsteryta mot vattnet. Rustika bord i bistron och ett öppet ”showkök” i restaurangen, den lyxigare halvan av huset. I bistron serveras fransk husmanskost och i restaurangen skandinavisk gourmetmat, främst norrländsk och isländsk.

Fransk bistromat

Från öppningsdagen i december 2011 har det varit gott om matgäster.
– Vi vill servera ärlig mat, med ärliga smaker. Om man ska beskriva vår ”matstil” så är det nog att vi vill lyfta fram huvudråvaran och låta den vara i centrum, säger Runar.
Griffeltavlan i bistron har den franska rubriken ”Menu du jour” (dagens meny). Där finns visserligen både löjrom och silltallrik men annars är rätterna till största delen fransk bistromat. Känslan är avslappnad och maten vällagad.

Till största delen används närproducerade norrländska råvaror, men lammkött importerar de båda islänningarna från sina egna hemtrakter.
– Det finns en särskild kärlek till köttet på Island, säger Jon Oskar. Fåren lever ett lagom tufft liv med smakrikt grönfoder som ger köttet en fantastisk smak.

Jobbar tätt ihop
Vinerna som serveras på Bryggargatan är till övervägande delen franska. Runar och Jon Oskar har personlig kontakt med flera vingårdar bland annat i Loiredalen, dit gänget åker varje sommar några veckor för att få inspiration och semester.

Efter matlagningen för Icakuriren slår sig killarna ner en stund i bistron. De jobbar tätt ihop och det är omöjligt att säga vem av dem som kommit på vilken rätt.
– Jag har jobbat med många kockar men det har aldrig gått så lätt med någon som det gör med Runar. Vi jobbar så himla bra ihop, säger Jon Oskar.

 

REDAKTIONEN

Malin Ottosson

Matskribent
Skicka e-post

 
 

Kommentarer

 

Skriv kommentar

Rubrik:
Namn:
   
 

Här har vi samlat alla de bästa recepten på lax, ägg, sill och annat som hör påsken till. Och så klart pyssel och påskgodis! Klicka här!

 
Banoffeepaj med dajm - Paj med kola och banan
close
loading

Med smak av kola

 

Knaprigt och gott med nötter och frön

Nötter och frön tillför det lilla extra till både bakverk och maträtter. Här finns mängder av recept samlade!

 
Chokladtoppar
close
loading

Baka små söta chokladtoppar

 

Elin Sperber i Södertäljde bjuder på en enkel och god laxpasta med färsk spenat, som får lite sting av ingefära och chili.

 
Jättemaränger med vinbärssmak
close
loading

Topplista maränger

 
Drycker
Alkoholfria dryckesalternativ
close
loading

Konsten att hålla nollan - goda alkoholfria alternativ

 

Sherry – allt trendigare

Kommentera
Vin |

Det ska vara sherry i år, åtminstone i England. Men vi svenskar är bra på att snappa upp trender, så låt oss hoppas att trenden med sherrytrenden tar sig även hit, för sherryvinerna är väl värda bekantskap.

 

Vinskola med Icakuriren
close
loading

Stor vinskola - Välj rätt vin till maten

 
Smoothie med banan och kanel
close
loading

Krydda med kanel

 
Mandelrullar med chokladmousse
close
loading

Gott med kaffe

 

SNABBSÖK RECEPT

Paj  Festbuffé  Drink  Husman

Köttfärs  Fläskfilé  Lax  Soppa

Pasta  Grönt   Kyckling  Baka


Söker du recept? Skriv direkt i fritextfältet. Du kan söka på flera ord samtidigt.

 

 
Baka egna fyllda baguetter
close
loading

Baguette bakskola

 
 
 

Annons:

 

 

 

 

 

 


Annons: