Stäng X
 













































































 
 
 
close
loading

Bläddra i bildspelet och följ steg för steg hur du bakar eclairer av Charlotte Sjögren. Foto: Patrik Cederman

Värm ugnen till 200 grader. Koka upp vattnet med smöret, rör i mjölet med trägaffel. Koka massan kort under omrörning tills den släpper kastrullen.

Ställ smeten att svalna något. Rör sen i två ägg, ett i sänder, och rör smeten kraftigt dessemellan. Vispa upp tredje ägget och rör i lite i taget till spritsvänlig konsistens.

Ställ en spritsstrut (eventuellt med taggigt munstycke på) i hög vispskål och fyll den med smeten. Rita 8–10 cm långa tjocka streck på baksidan av bakplåtspapper, inte för tätt.

Spritsa smet längs strecken, inte för tunt. Grädda 25–30 minuter utan att öppna ugnen första halvtiden. Kakorna ska kännas lätta. Låt svalna och klipp eller skär ett lock av dem alla. Smält choklad och pensla locken tjockt. Låt stelna.

Snitta vaniljstången och koka den i 1 1/2 dl grädde på svag värme under lock 5 minuter. Ta upp stången. Dra kastrullen från spisen, rör i socker, salt och en äggula åt gången. Blötlägg gelatinet i kall­vatten som täcker.
Sjud nu krämen på medelvärme under vispning tills den tjocknar. Blanda i avrunnet gelatin och rör krämen helt kall bredvid spisen. Elvispa resten av grädden fast, blanda i.

Klicka eller spritsa kräm i kak­bottnarna, toppa med chokladpenslade lock.

Njut elegant fransk fika med eclarirer.

Baka franska eclairer

13-01-17 16:10
close
loading
Baka eclairer

Bakskola, så här bakar du eclairer steg för steg. Foto: Patrik Cederman

En riktig kondisbakelse är eclairen, en vaniljkrämsfylld petit choux. Härlig till starkt kaffe som dessert eller fin eftermiddagsfika. Här visar vi steg för steg hur du bakar de eleganta bakverken.

Fyll de frasiga petitchouxerna till konditorsmässiga eclairer med äkta vaniljkräm. Eller förenkla med marsankräm, eller bara vispad grädde med vaniljsocker.

Du behöver

3 dl vatten
100 g smör
2 dl vetemjöl
3 medelstora ägg
Vaniljkräm
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
2 msk strösocker
1 nypa salt
2 äggulor
3 blad gelatin
100 g mörk choklad (70 %) till pensling

 

REDAKTIONEN

Charlotte Sjögren

Matskribent, sommelier
Skicka e-post

 
 

Kommentarer

 

Skriv kommentar

Rubrik:
Namn:
   
 

Här har vi samlat alla de bästa recepten på lax, ägg, sill och annat som hör påsken till. Och så klart pyssel och påskgodis! Klicka här!

 
Banoffeepaj med dajm - Paj med kola och banan
close
loading

Med smak av kola

 

Knaprigt och gott med nötter och frön

Nötter och frön tillför det lilla extra till både bakverk och maträtter. Här finns mängder av recept samlade!

 
Chokladtoppar
close
loading

Baka små söta chokladtoppar

 

Elin Sperber i Södertäljde bjuder på en enkel och god laxpasta med färsk spenat, som får lite sting av ingefära och chili.

 
Jättemaränger med vinbärssmak
close
loading

Topplista maränger

 
Drycker
Alkoholfria dryckesalternativ
close
loading

Konsten att hålla nollan - goda alkoholfria alternativ

 

Sherry – allt trendigare

Kommentera
Vin |

Det ska vara sherry i år, åtminstone i England. Men vi svenskar är bra på att snappa upp trender, så låt oss hoppas att trenden med sherrytrenden tar sig även hit, för sherryvinerna är väl värda bekantskap.

 

Vinskola med Icakuriren
close
loading

Stor vinskola - Välj rätt vin till maten

 
Smoothie med banan och kanel
close
loading

Krydda med kanel

 
Mandelrullar med chokladmousse
close
loading

Gott med kaffe

 

SNABBSÖK RECEPT

Paj  Festbuffé  Drink  Husman

Köttfärs  Fläskfilé  Lax  Soppa

Pasta  Grönt   Kyckling  Baka


Söker du recept? Skriv direkt i fritextfältet. Du kan söka på flera ord samtidigt.

 

 
Baka egna fyllda baguetter
close
loading

Baguette bakskola

 
 
 

Annons:

 

 

 

 

 

 


Annons: