Stäng X
 













































































 
 
 
close
loading

Bläddra i bildspelet och följ steg för steg hur du bakar eclairer av Charlotte Sjögren. Foto: Patrik Cederman

Värm ugnen till 200 grader. Koka upp vattnet med smöret, rör i mjölet med trägaffel. Koka massan kort under omrörning tills den släpper kastrullen.

Ställ smeten att svalna något. Rör sen i två ägg, ett i sänder, och rör smeten kraftigt dessemellan. Vispa upp tredje ägget och rör i lite i taget till spritsvänlig konsistens.

Ställ en spritsstrut (eventuellt med taggigt munstycke på) i hög vispskål och fyll den med smeten. Rita 8–10 cm långa tjocka streck på baksidan av bakplåtspapper, inte för tätt.

Spritsa smet längs strecken, inte för tunt. Grädda 25–30 minuter utan att öppna ugnen första halvtiden. Kakorna ska kännas lätta. Låt svalna och klipp eller skär ett lock av dem alla. Smält choklad och pensla locken tjockt. Låt stelna.

Snitta vaniljstången och koka den i 1 1/2 dl grädde på svag värme under lock 5 minuter. Ta upp stången. Dra kastrullen från spisen, rör i socker, salt och en äggula åt gången. Blötlägg gelatinet i kall­vatten som täcker.
Sjud nu krämen på medelvärme under vispning tills den tjocknar. Blanda i avrunnet gelatin och rör krämen helt kall bredvid spisen. Elvispa resten av grädden fast, blanda i.

Klicka eller spritsa kräm i kak­bottnarna, toppa med chokladpenslade lock.

Njut elegant fransk fika med eclarirer.

Baka franska eclairer

13-01-17 16:10
close
loading
Baka eclairer

Bakskola, så här bakar du eclairer steg för steg. Foto: Patrik Cederman

En riktig kondisbakelse är eclairen, en vaniljkrämsfylld petit choux. Härlig till starkt kaffe som dessert eller fin eftermiddagsfika. Här visar vi steg för steg hur du bakar de eleganta bakverken.

Fyll de frasiga petitchouxerna till konditorsmässiga eclairer med äkta vaniljkräm. Eller förenkla med marsankräm, eller bara vispad grädde med vaniljsocker.

Du behöver

3 dl vatten
100 g smör
2 dl vetemjöl
3 medelstora ägg
Vaniljkräm
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
2 msk strösocker
1 nypa salt
2 äggulor
3 blad gelatin
100 g mörk choklad (70 %) till pensling

 

REDAKTIONEN

Charlotte Sjögren

Matskribent, sommelier
Skicka e-post

 
 

Kommentarer

 

Skriv kommentar

Rubrik:
Namn:
   
 

Vi har alla recept till grillkvällen

Äntligen grillsäsong! Här har vi samlat mängder av recept och tips för att lyckas vid grillen! Klicka här för att komma till grillsidan!

 

Så lyckas du med baket

Nybörjare eller van bakare - vi har samlat recept för alla på vår härliga nya baksida.

 

 

Prova Lillemor Alms enkla men lyxiga dumlegömmor med noblessechoklad.

 

Tipsa oss om din favorit? Skicka ditt bästa recept till favoriten.icakuriren@formapg.se.

 
close
loading

Drinkarna som lyfter festen

 

Packa för picknick i det gröna!

Visst längtar man ut i dert gröna nu när våren kommit igång på allvar och sommaren väntar runt hörnet. Här finns massor av recept och tips på smarta mat-genvägar för dig som vill komma ut fort!

 
close
loading

Enheter och omvandlingstabell

 

Bästa festmaten

Student, pingst eller ett dop? Livet är fullt med tillfällen att fira! Här har vi samlat våra bästa bufférecept, läckra desserter och tilltugg!

 

Smaka på Sverige: Jämtland

Icakuriren utforskar svenska smaker i Sveriges olika landskap. Vi har tagit oss till Jämtland, känt för sitt genuina mathantverk. Läs om resan och ta del av de spännande recepten här!

 
Drycker
Alkoholfria dryckesalternativ
close
loading

Goda alkoholfria alternativ

 

close
loading

Här är sommarens bästa roséviner

 
Mandelrullar med chokladmousse
close
loading

Gott med kaffe

 

SNABBSÖK RECEPT

Paj  Festbuffé  Drink  Husman

Köttfärs  Fläskfilé  Lax  Soppa

Pasta  Grönt   Kyckling  Baka


Söker du recept? Skriv direkt i fritextfältet. Du kan söka på flera ord samtidigt.

 
 
 

Annons:

 

 

 

 

 

 


Annons: