Stäng X
 













































































 
 
 
close
loading
Kavla degen 3 millimeter tjock

Kavla degen till en rund platta, cirka 3 millimeter tjock. Tillsätt mer mjöl vid behov.

Nyp degen runt kanten

Nyp degen lite extra längst uppe runt kanten.

Skär bort överflödig deg runt kanten

Skär bort överflödig pajdeg som sticker ut över kanten.

Täck kanten med aluminiumfolie

Täck kanten med aluminiumfolie innan pajen förgräddas.

Pajskal - Så får du det perfekt

11-03-16 10:11

Pajskal vill man ha frasigt och sprött men ändå stadigt. Titta på vårt bildspel och följ våra tips för att lyckas med det perfekta pajskalet.

Perfekta pajskalet - recept

I grundreceptet finns även förslag på härliga fyllningar till din paj.

Så lyckas du med pajen

Det svåraste med paj är just själva degen. Det man strävar efter är en frasig botten, stadig men spröd på samma gång. De vanligaste missödena med pajdeg är blöta pajbottnar och nedhasade kanter, men det finns ett par tricks och genvägar för att undvika detta.

  • Kavla eller tryck ut degen så tunt som möjligt. Var särskilt noggrann vi gränsen mellan botten och sidor.
  • Slarva inte med förgräddningen. Det finns ett par tillfällen då pajbottnen inte behöver förgräddas, exempelvis vid väldigt torra fyllningar, men oftast ger en förgräddad pajbotten bäst resultat.
  • Nagga eller fyll botten med okokta torra ärtor eller bönor för att förhindra att den reser sig vid förgräddningen.
  • Lägg bakplåtspapper mellan degen och bönorna för att förhindra att de fastnar i varandra.
  • Blir det för stora hål av naggningen kan du vispa samman lite äggula och grädde att pensla pajbotten med så fort den kommer ut ur ugnen. Det förhindrar att fyllningen läcker ut.
  • Undvik nedhasade pajdegskanter genom att låta den ogräddade bottnen vila kallt så att den stelnar ordentligt. 
  • Grundreceptet på pajdeg som du finner ovan håller sig stadigt på sin plats om du följer instruktionerna, men vill du vara på säkra sidan med andra recept kan du istället för att avlägsna överflödig pajdeg, låta den vila över kanten på formen. Sedan är det bara att försiktigt bryta av den färdiggräddade kanten när det är dags att lossa på den löstagbara sidan.

Av: Lisa Lemke, Foto: Magnus Carlsson.

 

Kommentarer

 

Skriv kommentar

Rubrik:
Namn:
   
 
Tävling
Prova våra recept och vinn ABBA-bok!
close
loading

Prova Icakurirens recept och vinn Abba-bok!

 

Vårväder är grillväder! Här har vi samlat mängder av recept och tips för att lyckas vid grillen! Klicka här för att komma till grillsidan!

 
Banoffeepaj med dajm - Paj med kola och banan
close
loading

Med smak av kola

 

Knaprigt och gott med nötter och frön

Nötter och frön tillför det lilla extra till både bakverk och maträtter. Här finns mängder av recept samlade!

 
Chokladtoppar
close
loading

Baka små söta chokladtoppar

 

Marina Janssons kycklinggratäng med tomatsås är en god och mager rätt som passar lika bra som ensamrätt som tillsammans med ris eller potatis.

 
Jättemaränger med vinbärssmak
close
loading

Topplista maränger

 
Drycker
Alkoholfria dryckesalternativ
close
loading

Konsten att hålla nollan - goda alkoholfria alternativ

 

Smoothie med banan och kanel
close
loading

Krydda med kanel

 
Mandelrullar med chokladmousse
close
loading

Gott med kaffe

 

SNABBSÖK RECEPT

Paj  Festbuffé  Drink  Husman

Köttfärs  Fläskfilé  Lax  Soppa

Pasta  Grönt   Kyckling  Baka


Söker du recept? Skriv direkt i fritextfältet. Du kan söka på flera ord samtidigt.

 

 
Baka egna fyllda baguetter
close
loading

Baguette bakskola

 
 
 

Annons:

 

 

 

 

 

 


Annons: