Stäng X
 













































































 
 
 
close
loading
Kavla degen 3 millimeter tjock

Kavla degen till en rund platta, cirka 3 millimeter tjock. Tillsätt mer mjöl vid behov.

Nyp degen runt kanten

Nyp degen lite extra längst uppe runt kanten.

Skär bort överflödig deg runt kanten

Skär bort överflödig pajdeg som sticker ut över kanten.

Täck kanten med aluminiumfolie

Täck kanten med aluminiumfolie innan pajen förgräddas.

Pajskal - Så får du det perfekt

11-03-16 10:11

Pajskal vill man ha frasigt och sprött men ändå stadigt. Titta på vårt bildspel och följ våra tips för att lyckas med det perfekta pajskalet.

Perfekta pajskalet - recept

I grundreceptet finns även förslag på härliga fyllningar till din paj.

Så lyckas du med pajen

Det svåraste med paj är just själva degen. Det man strävar efter är en frasig botten, stadig men spröd på samma gång. De vanligaste missödena med pajdeg är blöta pajbottnar och nedhasade kanter, men det finns ett par tricks och genvägar för att undvika detta.

  • Kavla eller tryck ut degen så tunt som möjligt. Var särskilt noggrann vi gränsen mellan botten och sidor.
  • Slarva inte med förgräddningen. Det finns ett par tillfällen då pajbottnen inte behöver förgräddas, exempelvis vid väldigt torra fyllningar, men oftast ger en förgräddad pajbotten bäst resultat.
  • Nagga eller fyll botten med okokta torra ärtor eller bönor för att förhindra att den reser sig vid förgräddningen.
  • Lägg bakplåtspapper mellan degen och bönorna för att förhindra att de fastnar i varandra.
  • Blir det för stora hål av naggningen kan du vispa samman lite äggula och grädde att pensla pajbotten med så fort den kommer ut ur ugnen. Det förhindrar att fyllningen läcker ut.
  • Undvik nedhasade pajdegskanter genom att låta den ogräddade bottnen vila kallt så att den stelnar ordentligt. 
  • Grundreceptet på pajdeg som du finner ovan håller sig stadigt på sin plats om du följer instruktionerna, men vill du vara på säkra sidan med andra recept kan du istället för att avlägsna överflödig pajdeg, låta den vila över kanten på formen. Sedan är det bara att försiktigt bryta av den färdiggräddade kanten när det är dags att lossa på den löstagbara sidan.

Av: Lisa Lemke, Foto: Magnus Carlsson.

 

Kommentarer

 

Skriv kommentar

Rubrik:
Namn:
   
 
close
loading

Här är årets bästa glögg

 

Foto: AP
close
loading

Rieslingvinerna som får högsta betyg

 

close
loading

Miniguide: Toscanska viner

 

Så lyckas du med baket

Nybörjare eller van bakare - vi har samlat recept för alla på vår härliga nya baksida.

 

 
close
loading

Enheter och omvandlingstabell

 

Smaka på Sverige: Jämtland

Icakuriren utforskar svenska smaker i Sveriges olika landskap. Vi har tagit oss till Jämtland, känt för sitt genuina mathantverk. Läs om resan och ta del av de spännande recepten här!

 
Drycker
Alkoholfria dryckesalternativ
close
loading

Goda alkoholfria alternativ

 

Mandelrullar med chokladmousse
close
loading

Gott med kaffe

 

SNABBSÖK RECEPT

Paj  Festbuffé  Drink  Husman

Köttfärs  Fläskfilé  Lax  Soppa

Pasta  Grönt   Kyckling  Baka


Söker du recept? Skriv direkt i fritextfältet. Du kan söka på flera ord samtidigt.

 
 
 

Annons:

 

 

 

 

 

 


Annons: